Foto: DELFI

Šoruden portāla “Delfi” interneta žurnālā “Viņa.lv” startē jauns satura projekts – sadarbībā ar intīmpreču veikalu tīklu “Sexystyle.eu” tapusi rakstu sērija “Kā latvietis seksu mācījās?”, kurā izsekosim latviešu seksuālajām zināšanām.

Mūsdienās sekss ir visur. Mediji, literatūra, speciālisti, ikdienas sarunas un, protams, internets – ja kaut kas ir neskaidrs vai mulsinošs, atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem ikviens var gūt praktiski neierobežotā apjomā un tematiskajā daudzveidībā.

Nerātno tautasdziesmu skandēšanu pieguļā ir aizvietojuši interneta forumi, kur iespējams atrast rotaļu biedrus visdažādākajām spēlēm, un projekts "Kā latvietis seksu mācījās?" ir mēģinājums izsekot tam, kā latvietis dažādos laikos ir guvis zināšanas par seksu un ar to saistītiem jautājumiem.

Projekts startē ar rakstiem par seksuālajiem vēstījumiem latviešu folklorā un atskatu par pieticīgajām zināšanām seksuālajā jomā starpkaru periodā, un mēneša laikā tiem sekos materiāli par padomju laikiem un mūsdienām. Atsevišķa sadaļa tiks veltīta "seksa tumšajai pusei", aplūkojot latvieša attiecības ar dažādiem fetišiem.

"Laiki ir mainījušies, un sekss informācijas plūsmā mums apkārt ir kļuvis par ikdienišķu un neatņemamu sastāvdaļu. Tomēr vēl aizvien daudzi no mums par šo tēmu runā izvairīgi, kautrējoties vai pat ar nosodījumu kā par kaut ko tādu, par ko "pieklājīgā sabiedrībā" piedienētos klusēt. Nereti pat ar vistuvākajiem mēs nespējam būt pilnīgi atklāti, kas neizbēgami noved pie gruzdošas neapmierinātības. Izklaidējošas un izglītojošas informācijas gandrīz neierobežota pieejamība nenozīmē, ka mēs esam iemācījušies runāt par seksu, bet mums ir visas iespējas šīs zināšanas slīpēt," uzskata projekta "Kā latvietis seksu mācījās?" autore Kristīne Melne.

Skaidrojot, kāpēc par seksu ir jārunā, "Sexystyle.eu" pārstāvji norāda: "Seksuālā izglītība ir pamatnosacījums veselīgai intīmajai dzīvei gan katram indivīdam personīgi, gan partnerattiecību veidošanā un tālāk arī kopējā sabiedrības apmierinātībā ar savu dzīvi kopumā.

SexyStyle savas ilgās darbības laikā ik dienas redz piemērus tam kā zināšanas par baudas anatomiju, cilvēka fizioloģiju, seksualitātes psiholoģiju un arī izpratne par seksa rotaļlietu kvalitātes parametriem palīdz cilvēkiem labāk iepazīt sevi, saprast savas vēlmes un būt drošākiem savu fantāziju realizēšanā. Tas palīdz izprast partnera preferences, reakcijas, vēlmes, šaubas, bailes un visu pārējo, kas mīt cilvēka apziņā, zemapziņā un izpaužas pat vissavdabīgākajos emociju izvirdumos.

Nezinot sevi un otru cilvēku, tāda taustīšanās tumsā vien sanāk (bieži vien pat burtiskā ziņā).

Šis seksuālās izzināšanas process varētu iedalīties divās lielās aktivitāšu grupās. Pirmkārt, mums ir jāiegūst vispārīga informācija par cilvēka ķermeņa anatomiju un psiholoģiju. Otrkārt, tas jāpārbauda dzīvē, lai varam būt droši, ko attiecināt uz sevi un ko uz partneri un kas ir tās lietas ar ko vispār nav vēlme saskarties. Parasti neviens neizvēlētos saskarties ar sliktu seksu vai nelaimīgām attiecībām, bet statistika nemelo un saka, ka šīs parādības diemžēl ir diezgan bieži sastopamas. Tam parasti pamatā ir divi lieli iemesli – seksualitātes pamatzināšanu trūkums un problēmas komunikācijā.

Lai palīdzētu pacelt kopējo sabiedrības seksuālās informētības līmeni un iedrošinātu visus piešķirt lielāku nozīmi komunikācijai par šīm tēmām, SexyStyle ik dienas sniedz konsultācijas un vada izglītojošos seminārus, kuros tiek runāts par visu svarīgo kvalitatīva seksa un intīmās veselības kontekstā.

Jo zināt ir seksīgi!"

Projektu "Kā latvietis seksu mācījās?" lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!