Ir pieņemts sākt jaunu dzīvi no pirmdienas, katra mēneša pirmā datuma, ar pavasara, vasaras, rudens un pat ziemas iestāšanos. Sliktākajā gadījumā – no Jaunā gada. Un, protams, nekādā gadījumā ne vēlāk par savu dzimšanas dienu. Ļoti bieži sev dotie solījumi un rūpīgi izstrādātie plāni izrādās nekas vairāk kā gaisa pilis.

"Delfi Woman" piedāvā izklāstu par pieciem cilvēku tipiem, kas regulāri sev izvirza mērķus, bet gandrīz nekad nesasniedz plānoto. Pamēģini atrast sevi... Esam pārliecināti, ka mūsu lasītājiem viss ir kārtībā ar nosprausto mērķu sasniegšanu, tāpēc pamēģini atrast starp tiem savus draugus!

Pirmais tips – nemīl saistības

Viens no visbiežāk satiktajiem cilvēku tipiem – dievina dot sev solījumus un kalt plānus, bet gandrīz vienmēr tie ir maksimāli izplūduši. "Jaunajā gadā sākšu tievēt," viņš saka un ar prieku turpina ēst burgerus un biezpienmaizītes.

Risinājums: šī tipa pārstāvjiem īsts glābiņš būs detalizētāka plānošana – ir jāizdomā, kā tieši sasniegt nosprausto mērķi. Kādus vingrojumus jāveic, no kāda ēdiena jāatsakās un kādu diētu izmēģināt. Vislabāk visu uzrakstīt uz lapas un padalīties ar konkrētajiem plāniem ar radiem un draugiem. Jo vairāk cilvēku satiekoties jautās: "Nu, cik tad tu kilogramus nometi?", jo šī tipa cilvēkiem būs labāk.

Otrais tips – nemīl plānošanu

Foto: Shutterstock
Šim tipam pieder liels vairums jaunu cilvēku, kuri, esot pusaudžu vecumā, nevarēja ciest mierīgu un nesteidzīgu dzīvi un rutīnu, un tikko izrausušies no vecāku aprūpes, bauda iegūto brīvību. Saistīt sevi ar plāniem? Ko vēl ne!

Risinājums: nav obligāti izstrādāt savu dzīvi pa stundām, pietiek saplānot vienu konkrētu soli. Piemēram, ja ir dots solījums iemācīties valodu, vispirms ir jāizpēta tirgus un jāaptaujā paziņas un tuvinieki. Pēc tam ieplāno aiziet uz tikšanos un tā tālāk.

Trešais tips – Neticīgais Toms

Foto: morgueFile
Henrijs Fords ideāli ir aprakstījis šī tipa cilvēkus frāzē: "Ja tu domā, ka vari vai domā, ka nevari, visticamāk, tev ir taisnība". Vienkāršāk sakot, ja cilvēks jau sākumā netic, ka viņam izdosies sasniegt mērķi, tad viņš pavisam noteikti to nesasniegs. Tāda tipa cilvēki svinīgi sev sola – "sākšu jaunu dzīvi", bet tajā pašā laikā sirds dziļumos ir pārliecināti, ka viņiem nekas neizdosies. Kā likums, viņiem izrādās taisnība.

Risinājums: lai cik dīvaini nebūtu, šī tipa cilvēkiem risinājums ir ļoti vienkāršs – neizvirzīt sev mērķus, kuriem viņi paši patiesībā netic. Savukārt ja tu jau uzstādīji mērķi, tad katru rītu pārliecini sevi, ka tev viss izdosies. Motivēt sevi pirms katra mērķa nospraušanas – tas ir kā tīrīt zobus. Vairums cilvēku tīra tos divreiz dienā un neuzskata to par muļķību. Pārliecini sevi, ka tev viss izdosies, un dari to katru dienu.

Ceturtais tips – pakļāvīgais

Foto: Shutterstock
Šī tipa pārstāvji viegli ļaujas pierunāties vai "iejūtas situācijā". Kāpēc tev jāiet ar draugiem uz bāru tā vietā, lai ietu uz angļu valodas nodarbībām? Tāpēc, ka viņi ar tevi rēķinās? Tāpēc, ka tā bijis gadiem un par tevi "slikti padomās"? Šie retoriskie jautājumi var turpināties bezgalīgi, bet fakts paliek fakts – tāda tipa cilvēki ziedo savus mērķus un plānus svešu interešu vārdā.

Risinājums: problēmas atzīšana – pirmais solis pretim risinājumam. Tev katrā gadījumā ir jāķer mirklis, kad tev mēģina novērst uzmanību. Pretošanās, šajā gadījumā, apkārtējo ietekmei var palīdzēt sekojoša apsvēršana. Daudzi psihologi uzskata, ka patiesībā draugi un pat radinieki var apzināti vai neapzināti sabotēt tavu "darbu ar sevi" – šajā gadījumā viņiem nāksies kritiski palūkoties arī uz savu dzīvi, bet tas daudziem nepatīk. Pavēro – ja šis ir tavs gadījums, iespējams, ar saviem grandiozajiem plāniem tev ir vērts "aiziet pagrīdē" un pie mēģinājuma aizvilināt tevi uz bāru nodarbību vietā, izvairīgi atbildēt "es šodien nevaru", nevis, kā parasti, "ha, lūzeri, es iešu mācīties jaunu valodu, bet jūs turpiniet nodzerties, paskatīšos uz jums pēc gadiem desmit".

Piektais tips – misters "visu vai neko"

Foto: Panther Media
Šis tips vairāk ir izplatīts vīriešu vidū – viņi, nez kāpēc, uzskata, ka plāniem ir jāpiepildās nekavējoties, un mērķi piepildīsies desmit sekunžu laikā. Ja tas nenotiek uzreiz, tad nemaz nav jēgas to darīt – tā ir viņu devīze.

Risinājums: Tādiem cilvēkiem vajag vienkārši aizdomāties par to, ko tieši iepriekš viņi ir sasnieguši nekavējoties, un saprast, ka patiesībā – neko. Staigāt viņi ir mācījušies, kā minimums, pusgadu. Izrunāt pat visvienkāršākos vārdus – trīs vai četrus gadus. Reizrēķina tabulu mācījās, labākajā gadījumā – dažas nedēļas. Diemžēl sūrā dzīves patiesība ir tāda – kaut kādu rezultātu sasniegšana prasa laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!