Foto: DELFI

Pasākumu ciklā "Sarunas spēkam", ko organizē interneta žurnāls "Viņa.lv", aizvadīts trešais sarunu vakars. Šajā reizē kopā ar ārstu-psihoterapeitu Artūru Utinānu tika šķetināti neuzticības un ar to saistīto krīžu pavedieni, kā arī meklētas atbildes uz jautājumiem – kā tikt galā ar piedzīvoto, kā izprast savas emocijas un vai attiecības turpināt.

Augsto griestu un koka elementu piepildītajās "Zikurāta" telpās sanākušie viesi aktīvi diskutēja par krāpšanas jautājumiem. Savukārt psihoterapeits dalījās ne tikai praktiskos padomos, bet arī skaidroja cilvēka domāšanas procesus no teorijas jeb zinātnes viedokļa. Te arī dažas atziņas no sarunu vakara:

  • Intimitāte ir spēja savas negatīvās emocijas paust neuzbrūkošā veidā. Turklāt, nevis partneris rada attiecību krīzi, bet gan mūsu emocijas, ko izraisa partnera rīcība. Galvenās emocijas ir šoks, neticība, trauksme, aizvainojums, dusmas, nicinājums, sēras, skumjas, kauns un arī samulsums.
  • Biežs jautājums piekrāptā pūrā – kāpēc man tik ļoti sāp partnera sānsolis? Krāpšana pēc būtības ir meli. Viena no attiecību vērtībām ir uzticība – ja tā tiek sagrauta, tiek piedzīvota vilšanās un visas vai daļa no iepriekš minētajām emocijām.
  • Nereti inteliģenci saista ar to, kā cilvēks izturas brīdī, kad piedzīvo mīļotā sānsoli vai pats nokļūst krāpnieka lomā. Tomēr inteliģences līmeni drīzāk skaidro ar to, kā cilvēks reaģē uz emocijām.
  • Kauns ir pret sevi vērstā morāle, bet alkohols to izslēdz. Tādēļ nereti neuzticību mēģina attaisnot ar būšanu reibumā. Savukārt neuzticība tiek saistīta ar morāles jautājumiem.
  • Sevis kritizēšana ir jānodala no sevis analīzes – jājautā nevis, kurš ir vainīgs, bet gan - kāpēc tā notika? Analīze pašos pamatos ir cēloņu izprašana. Tā saistās arī ar paša rīcību analīzi pirms neuzticība attiecībās jau ienākusi.
  • Apliecinot savu mīlestību otram, tas nenozīmē, ka automātiski arī apņemamies nekrāpt – tas ir skaidri un gaiši jāizrunā! Cik daudzi pāri šādu jautājumu ir uzdevuši pirms laulībām vai mirkļa, kad abi vienojaties, ka būsiet attiecībās?
  • Mīlestības ilgumu neviens neizvēlas. Kad mīlestība beigsies – to nevar pateikt neviens.

Nākamais pasākums tiks veltīts tēmai – attiecības pēc bērna piedzimšanas. Mazuļa piedzimšana ir ļoti gaidīts notikums. Tas ir sākums kaut jaunam un brīnišķīgam, tomēr šajā dzīves periodā bez grūtībām neiztikt. Realitāte reti ir tāda, kā izsapņots. Negulētas naktis, stress un satraukums atstāj ietekmi uz abiem vecākiem, kā arī uz viņu attiecībām. Kā iemācīties dzīvot pasaulē, ko mazais brīnums sagriezis kājām gaisā? Kā sadalīt uzmanību pasaulē, kurā bijāt tikai divi, bet tagad jau vismaz trīs? Sarunu 11. aprīlī "Cafe Film Noir" vadīs sertificētas ārstes-psihoterapeites Gunta Andžāne un Ingrīda Rateniece.

Pasākuma norise netiks filmēta, un apmeklētājiem tiek garantēta pilnīga konfidencialitāte.

Uzzināt vairāk par pasākumu un iegādāties biļetes iespējams šeit.

Pasākumi notiek interneta žurnāla "Viņa.lv" organizētajā pasākumu ciklā "Sarunas spēkam", kurā kopā ar profesionāliem psihoterapeitiem un citiem uzticamiem un pieredzējušiem padomdevējiem meklējam atbildes uz sasāpējušiem attiecību jautājumiem un dzīves situācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!