Foto: Shutterstock
Teju ikviens no mums ir pieredzējis neviltotas laimes mirkļus, kad, ieraugot jaundzimuša bērniņa smaidu, ceļi “kļūst mīksti” un seja atplaukst platā smaidā, vai, uzzinot par pārsteigumu, ko dzimšanas dienā sarūpējuši draugi, izsprāgst prieka asaras. Tomēr cilvēku spēja “izgaršot” pieredzēto laimi atšķiras – kamēr vienus izjustās pozitīvās emocijas silda atkal un atkal, uz citiem tās neatstāj paliekošu iespaidu.

Arī zinātnieki ir izpētījuši un apstiprina, ka vieni laimi spēj izjust tikai uz īsu mirkli, turpretī citi laimes izjūtu izbauda un prot noturēt ilgstošāk. Saskaņā ar kādu nesen veiktu pētījumu, kura rezultāti publicēti žurnālā The Journal of Neuroscience, izbaudot emocijas, ko rada pozitīva pieredze, iespējams uzlabot vispārējo pašsajūtu un veselību. Pētījumā secināts, ka "aktivitāte noteiktos smadzeņu apvidos, pat uz tik īsu laika periodu kā dažas sekundes, var iepriekš noteikt, cik noturīgas būs personas pozitīvās emocijas".

To dalībnieku vidū, kuriem par atalgojuma mehānismiem atbildīgajā smadzeņu daļā tika novērota augstāka aktivitāte vai stimulācija, tika novērota ilgstošāka pozitīvo emociju noturība. Tas apliecina, ka pozitīvas emocijas patiesi var izjust ilgāk – arī pēc tam, kad tās izraisījusī pieredze jau ir pagātnē. Piemēram, līdzdalība kādā labdarības akcijā un līdzjūtības izrādīšana citiem var palīdzēt ilgāk izjust un izbaudīt prieku par padarīto un pieredzēto.

Rīcība, kuras pamatā ir dziļa empātija, rada spēcīgas, pozitīvas emocijas. Kultivējot šādas emocijas un attieksmi pret citiem, tiek novērots augstāks pozitīvas pašsajūtas un pašnovērtējuma līmenis.

Tātad nākamreiz, baudot saulrietu, izgaršojot apetelīgu maltīti vai pasmaržojot svaigi noplūktus ziedus, jāatceras, ka šo skaisto mirkli ir iespējams notvert un paildzināt!

Ieinteresēja šis pētījums? Lasi Sciencedaily.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!