Foto: Publicitātes foto
Kruķi ir palīglīdzekļi, kas sniedz nepieciešamo atbalstu kājas, muguras vai citu ķermeņu daļu traumu gadījumā. Tie noderīgi arī pēc operācijām un situācijās, kad slimības dēļ pārvietošanās ir apgrūtināta. Atkarībā no konkrētās situācijas, var būt vajadzīgi divi vai viens kruķis.

Pieejami divu tipu kruķi – padušu un elkoņu kruķi. Padušu kruķus biežāk izvēlas īslaicīgu traumu gadījumā, kā arī tad, ja ir grūtības noturēt līdzsvaru vai arī ķermeņa augšējā daļa nav tik spēcīga. Elkoņu kruķus izmanto, ja atveseļošanās ir ilgāka. Turklāt ar šāda tipa kruķiem ērtāk pārvarēt šķēršļus.

Kā izmantot kruķus droši?

Atbalstieties uz kruķiem ar roku un plaukstu palīdzību. Izmantojot kruķus, turiet elkoņus saliektus. Ja izmantojiet padušu kruķus, pievērsiet uzmanību, lai uz padusēm netiktu radīts pārāk liels spiediens – pretējā gadījumā var tikt traumēti šajā zonā esošie nervi un asinsvadi.

Ar kruķiem jāpārvietojas lēnām un uzmanīgi. Atcerieties – var paiet kāds laika posms, kamēr iemācīsieties šo palīgierīci izmantot.

Īpaša piesardzība nepieciešama, staigājot pa ledu, sniegu un citām slidenām virsmām. Tāpat jāuzmanās arī no paklājiem un auklām, aiz kurām var vienkārši aizķerties.

Kā pārvietoties ar kruķiem?

Lai pārvietošanās ar kruķiem būtu ērta un droša, svarīgi izvēlēties ne vien piemērotāko kruķu veidu, bet arī izmēru. Ja nepieciešami padušu kruķi, sekojiet līdzi, lai starp tiem un padušu bedrīti būtu atstarpe aptuveni divu centimetru platumā. Ar svaru jābalstās uz rokām – kruķu augšējā daļa nedrīkst radīt spiedienu uz padusēm.

Ja traumēta ir viena kāja, salieciet to un turiet paceltu no grīdas. Paceliet kruķus un pārvietojiet tos soli priekšā. Kruķu galus stingri novietojiet uz zemes. Pārvietojiet veselo kāju starp kruķiem.

Gadījumā, ja kruķi tiek izmantoti līdzsvaram, pārvietojiet labo kāju un kreiso kruķi uz priekšu. Pēc tam pārvietojat kreiso kāju un labo kruķi. Turpiniet pārvietoties šādā veidā.

Kā staigāt pa kāpnēm?

Novietojiet kruķus tuvu pirmajam pakāpienam. Atbalstieties uz tiem un speriet soli ar veselo kāju. Pēc tam balstiet ķermeņa svaru uz veselās kājas. Turoties pie kāpņu margas ar vienu roku, ielieciet abus kruķus zem otras rokas. Izmantojiet kāpņu margu, lai tiktu augšup un lejup pa kāpnēm.

Ejot lejup pa kāpnēm, ar veselo kāju nostājieties tuvu pakāpienam. Salieciet traumēto kāju un lēnām nolaidiet abus kruķus kopā ar traumēto kāju uz nākamā pakāpiena. Nolaidiet veselo kāju uz tā paša posma.

Kādos gadījumos jāsazinās ar ārstu?

Lai iemācītos pareizi un droši izmantot kruķus, nepieciešama ārsta vai citas ārstniecības personas konsultācija. Taču ir gadījumi, kad jāsazinās ar ārstu arī tad, kad kruķi kādu laiku jau tiek izmantoti. Konsultējies ar ārstu, ja jūtat diskomfortu, jūtat izmaiņas savā veselības stāvoklī, Jūsu paduse ir apsārtusi un jūtat sāpes.

Kur iegādāties kvalitatīvus kruķus?

Viens no variantiem, ja aktuāla kruķu iegāde, ir invalīdu tehnisko palīglīdzekļu veikals Kid-man.lv. Tur pieejami dažādu veidu un modeļu kruķi, kā arī citi palīglīdzekļi, kas varētu noderēt atveseļošanās procesā.

Kruķus iespējams izvēlēties pēc vairākiem faktoriem, piemēram, veida un garuma, maksimālā pieļaujamā ķermeņa svara, cenas un citiem kritērijiem.

Pirms izvēlieties kruķus, konsultējieties ar ārstu, lai saņemtu informāciju par savai situācijai piemērotāko risinājumu. Vairāk informācijas par kruķiem un to drošu lietošanu meklējiet www.kid-man.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!