Foto: Shutterstock
Atzīmējot Eiropas dienu noziegumos cietušajiem, arī Latvijā būs pieejami vairāki informatīvi pasākumi, kā arī bezmaksas juristu konsultācijas. Pērn visa gada laikā uz atbalsta tālruni saņemti gandrīz 3000 zvanu, no kuriem vairāk nekā trešdaļā gadījumu tika runāts par dažāda veida vardarbību.

Biedrība "Skalbes", sadarbībā ar Juridiskās palīdzības administrāciju 21. un 22. februārī rīkos vairākus pasākumus, kas ir vērsti uz cietušo tiesību aizsardzību. Lai palīdzētu iedzīvotājiem izprast, kā rīkoties ar noziegumu saistītās situācijās, un sniegtu juridisku atbalstu. 2019. gada 21. februārī no pulksten 9 līdz 18 notiks akcija "Pajautā speciālistam!" Zvanot uz atbalsta tālruni noziegumos cietušajiem 116 006, būs iespēja saņemt bezmaksas konsultācijas, ko sniegs augsti kvalificēti juristi un Valsts probācijas dienesta speciālisti.

Konsultēties varēs par šādām tēmām:

  • izlīguma iespējas kriminālprocesā;
  • darbs ar probācijas klienta domāšanas un uzvedības maiņu attiecībā uz cietušo;
  • noziegumā iesaistītā tiesības, pienākumi;
  • noziegumā iesaistītā aizsardzība, rīcība;
  • kaitējuma atlīdzības iespējas un kārtība;
  • citi juridiska rakstura jautājumi.

No pulksten 9 līdz 12 9.00 līdz 12.00 konsultēs Valsts probācijas dienesta speciālisti, bet no pulksten 12 līdz 18 – advokāti.

Kā "Viņa" paskaidroja Atbalsta tālruņa noziegumos cietušajiem konsultante Gita Kalniņa, pērnā gada statistika liecina – atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem 116006 ir saņēmis 2940 zvanus. "Sarunās ar zvanītāju 1080 gadījumu tika runāts par dažāda veida vardarbību – ģimenē, darbā, uz ielas, internetā u.c. Tāpat proporcionāli daudz ir zvanu par krāpšanu, zādzību, ceļu satiksmes negadījumiem. Zvana arī saistībā ar cilvēktirdzniecību un citiem noziedzīgiem nodarījumiem. Šis tālrunis ir domāts tam, lai cilvēks zvanītu un saņemtu psiholoģisku un emocionālu atbalstu, kā arī informāciju par to, kā konkrētajā situācijā rīkoties. Atbildot uz jautājumu, vai cilvēki notikušajā vaino sevi, jā, tā tas ir, un tie pārsvarā ir vardarbības gadījumi. Bieži, tikai sarunas laikā cilvēks apzinās, ka viņš cieš no vardarbības, kas ir noziegums," atklāj Kalniņa.

Lai veicinātu informācijas pieejamību par esošajiem pakalpojumiem un atbalsta iespējām noziedzīgos nodarījumos cietušajiem, atskatītos uz paveikto cietušo tiesību aizsardzības stiprināšanā, vairotu cietušo personu uzticību izveidotajiem sistēmas elementiem un iedrošinātu tos izmantot, 2019. gada 22. februārī no pulksten 9.30 līdz 13.30 tiek rīkots informatīvs seminārs ar speciālistu piedalīšanos, kuri ikdienā īsteno noziedzīgos nodarījumos cietušo personu tiesību aizsardzību.

Ar pasākuma programmu aicinām iepazīties šeit.

Informatīvais seminārs notiks Rīgā, Tērbatas ielā 69. Ieeja brīva. Aicinām visus interesentus noklausīties informatīvās lekcijas, uzdot jautājumus un piedalīties diskusijā.

Savu dalību semināra ir iespējams pieteikt moderatoram Ivaram Livdānam, rakstot uz e-pastu: ivars.livdans@protonmail.com vai zvanot: 26248709.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!