Foto: Shutterstock
Lai uzturētu ādu labā stāvoklī un paildzinātu tās jaunību, nepieciešams ne tikai ievērot veselīgu dzīvesveidu, bet arī pareizu ādas kopšanu atbilstoši vecumam. Sadarbībā ar portālu Intensa.Pro piedāvājam kosmētiķes, CIDESCO Diploma īpašnieces Jekaterinas Repiševksas apkopotos sejas ādas kopšanas pamatprincipus, kas būtu jāveic mājas apstākļos ikdienā, ievērojot vecumam atbilstošu specifiku.

20 gados

Foto: Shutterstock

Parasti līdz 20 gadu vecumam pāriet pusaudžu vecumam raksturīgās ādas problēmas, un tai ir veselīgs izskats, labs tonuss un mitruma līmenis. Pirmās ādas novecošanās pazīmes parādās pēc 25 gadiem, līdz ar tām - arī pirmās mīmiskās krunciņas. Līdz šim laikam āda ir spējīga pati par sevi parūpēties – tā nodrošina vajadzīgo mitruma līmeni, pati atjaunojas, izskatās svaiga un gluda.

Līdz 30 gadu vecumam sievietei vajadzētu saprast pašai vai vislabāk - noskaidrot pie speciālista savas sejas ādas tipu un stāvokli, tās kopšanas principus, lai neļautu ādai pāragri novecot. Pirmkārt, seju vienmēr vajadzētu attīrīt ar speciālu līdzekli – pieniņu, želeju vai putām. Otrkārt, sejas ādu vajadzētu tonizēt ar toniku. Treškārt, jālieto sejas krēms. Tas var būt mitrinošs vai barojošs, atkarībā no laika apstākļiem un sejas ādas stāvokļa. Vislabāk, ja sejas krēms tiek uzklāts gan no rīta, gan vakarā.

Nevajadzētu aizrauties ar sejas tīrīšanu ar skrubjiem un pīlingiem. Sejas āda ir pietiekoši spējīga pati atjaunoties. Skrubis un pīlings palīdz atbrīvoties no atmirušām ādas šūnām, un to nevajadzētu lietot katru dienu. Pietiek, ja šos līdzekļus lieto vienu reizi nedēļā.

30 gados

Foto: Shutterstock

30 gadu vecumā parādās pirmās uzskatāmās ādas novecošanās pazīmes - tūska virs un zem acīm, mīmiskās krunciņas - nazolabiālās krokas un “vārnu kājiņas” ap acīm. Pakāpeniski mainās ādas tekstūra – tā kļūst sausāka un negludāka, var parādīties apsārtums uz deguna, vaigiem, zoda un pieres vidusdaļā.

Ikdienā sejas āda jāattīra ar losjonu, pieniņu, eļļu, vai mazgājamo līdzekli (putas,želeja) – atkarībā no tava ādas tipa. Nedrīkst aizmirst, ka, attīrot sejas ādu, ir jāattīra arī kakls un dekoltē. Nu jau divas reizes nedēļā vajadzētu attīrīt sejas, kakla un dekoltē ādu no atmirušajām ādas šūnām ar skrubi, pīlingu vai attīrošu masku. Neaizmirsti tonizēt ādu!

Lai mazinātu krunciņu veidošanos un āda nezaudētu mitrumu, šajā vecumā vari ieviest aktīvāku krēmu un serumu, kas satur kolagēnu, augļskābes, hialuronskābi, vitamīnus un aminoskābes, lietošanu. Ja āda ir sausa un apsārtusi, izvairies no spirtu saturošiem līdzekļiem. Šajā vecumā, samazinoties ādas mitrumam, dzerot jācenšas vairāk uzņemt ūdeni.

Tā kā āda ap acīm ir ļoti plāna, novecošanās pazīmes vispirms skarsacu zonu. Tādēļ šajā vecumā jāturpina vai arī jāsāk lietot krēmi īpaši acu ādas kopšanai. Izvēloties acu vai sejas krēmu, ievēro, lai tas satur saules staru aizsardzības filtrus (SPF).

30 gadi ir vecums, kad jāsāk arī regulāri apmeklēt kosmetologs. Tas palīdzēs tev izvēlēties piemērotas sejas kopšanas produktus un procedūras attiecīgi tavam sejas tipam un stāvoklim, kā arī paildzinās ādas jauneklīgumu.

40 gados

Foto: Shutterstock

Tuvojoties 40 gadiem, āda pakāpeniski kļūst sausāka, plānāka, sāk mazināties zemādas tauku slānis, zūd ādas virtums. Novērota hialuronskābes samazināšanos dermā, mazinās kolagēna līmenis, parādās arvien vairāk virspusējo un mīmisko krunciņu, poras kļūst redzamākas. Vērojama sejas kontūru deformācija.

Lai maksimāli paildzinātu ādas jauneklīgumu un aizkavētu novecošanās pazīmju izpausmes, sejas, kakla un dekoltē ādas attīrīšanai jāizvēlas saudzīgāki līdzekļi – pieniņš vai eļļa - un jāatsakās no attīrošām želejām un putām. Jābūt mazākai saskarei ar ūdeni, lai lieku reizi nesausinātu ādu. Reizi nedēļā jāveic sejas attīrīšanu no atmirušajām ādas šūnām ar pīlingu vai maigu skrubi. Ja āda joprojām ir taukaina šajā vecumā, ādas tīrīšanu ar skrubi vai pīlingu jāveic divas reizes nedēļā.

Šajā vecumā jāizvēlas krēms vai fluīds, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, novērš jaunu krunciņu veidošanos, mitrina ādu. Liela loma ir krēmiem, kas aizsargā ādu no kaitīgajiem saules stariem, satur SPF un novērš pigmentācijas traucējumus. Ja ir hiperpigmentācija, izvēlies krēmus vai serumus un maskas, kas satur augļskābes, C vitamīnu, citrona, greipfrūta un apelsīna ekstraktus. 

Regulāri apmeklējot kosmētiķi vai kosmetologu, var aizkavēt un novērst tādas vecuma izraisītas ādas izmaiņas kā dziļas nazolabiālās krokas (vertikālās krokas no deguna spārniem līdz mutes kaktiņam), dziļas grumbas pierē un pie acīm.

50 gados

Foto: Shutterstock

Šajā vecumā novēro progresējošu hiperpigmentāciju, kas lokalizējas saules stariem pakļautās vietās (visbiežāk uz sejas, kakla, dekoltē, augšdelmiem). Tas bieži vien ir saistīts arī hormonālām izmaiņām sievietes organismā, jo gandrīz visas sievietes pēc 50 gadiem piedzīvo menopauzi. Parādās keratomas - “vecuma dzimumzīmes”, pastiprinās apmatojums uz sejas. Āda kļūst sausāka, plānāka un jutīgāka. Palēninoties vielmaiņai, sievietei izmainās ķermeņa svars, kas ietekmē arī sejas ovāla izskatu.

Sejas, kakla un dekoltē ādas attīrīšanai joprojām jāizvēlas saudzīgi līdzekļi - pieniņi vai eļļas. Ādas tīrīšanu ar pīlinga vai skrubja palīdzību ieteicams veikt divas reizes mēnesī. Un, tā kā āda ir kļuvusi plānāka, ieteicams izvēlēties skrubi, kas nesatur abrazīvas daļiņas, ar krēmveida tekstūru.
Šajā vecumā ādai nepieciešama bagātīga mitrināšana, barošana un aizsardzība. 

Izvēlies biezas tekstūras krēmus uz eļļas bāzes. Ādai ir nepieciešama pēc iespējas lielāka mitrināšana un reģenerācija, tādēļ izvēlies krēmus, kuru sastāvā ir kolagēns, hialuronskābe, jūras aļģes, retinols, rožu un gerānijas ēteriskās eļļas, A, C, E vitamīnus, koenzīms Q10.

50 gadi ir vecums, kad ikdienas ādas kopšanai ir jāpievērš lielāka uzmanība kā jebkad agrāk. Izvēlies barojošas un reģenerējosas maskas, kas satur aļģes, dūņas, arī vitamīnu kompleksus.
Ir nepieciešami regulāri kosmētiķa vai kosmetologa apmeklējumi, profesionāļi varētu ieteikt tādas kosmētiskās procedūras kā elektromiostimulācija sejas ovāla uzlabošanai, AHA pīlingi, biorevitalizācija u.c.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!