Foto: Shutterstock
Nereti rokas ir tās, kas sniedz pirmo iespaidu par pirmoreiz satiktu cilvēku. Tieši nagi mēdz nodot un radīt nepatīkamu iespaidu it īpaši, ja tie ir sadzeltējuši, aizlūzuši vai ir nolupusi nagu laka. Tāpēc ir ļoti svarīgi, uzturēt rokas un nagus veselīgus un skaisti koptus.

Ikviena dāma – gan tā, kas regulāri lako nagus, gan tā, kas no nagu lakas izvairās – vēlas, lai viņas nagi būtu veselīgi un sakopti. Pirms sākt uztraukties par savu nagu veselību, portāls ''Good House Keeping'' nosauc veselīgu nagu pazīmes:

  • Nagu plāksnītes ir sārti baltā krāsā;
  • Ir redzamas kutikulas;
  • Ir redzama lunula jeb pusmēness formas baltā daļa pie nagu pamatnes.


Pazīmes, kas liecina, ka nagi ir bojāti:

  • Nagu lūšana vai sadalīšana var liecināt par sausumu vai vitamīnu deficītu
  • Sīki, balti plankumi parasti nozīmē, ka graužat nagus vai krāsojat tos pārāk bieži
  • Horizontālās rievas – stresa rezultāts
  • Sarkana, pietūkusi āda ap nagiem – pie vainas ir kutikulu nogriešana vai kodīšana
  • Karotes formas nagi – dzelzs deficīta vai anēmijas pazīme


Ja esi norūpējusies par savu nagu veselību, svarīgi konsultēties ar dermatologu. Tālāk aicinām iepazīties ar ekspertu ieteikumiem, kā tikt pie stipriem, veselīgiem nagiem.

Atceries par roku higiēnu


Pirms uzklāt jaunu nagu laku vai mitrināt rokas un nagus, ir svarīgi pārliecināties, vai nagi un āda ap tiem ir tīra. Lai nodrošinātos, ka tā patiesi ir, vislabāk nagus un ādu ap tiem attīrīt ar līdzekli, kas nesatur acetonu, jo tas nagu padara sausu. Dermatoloģe un grāmatas "Heal Your Skin" autore Ava Šambāna iesaka zobu birstei uzklāt ziepes, pēc tam maigi berzt nagus un ādu. Tādējādi bez ķimikālijām vai dārgiem skrubjiem tiks notīrīti netīrumi un noberzta atmirusī āda.

Regulāri griez nagus


Regulāra apgriešana ir svarīga ne tikai taviem matiem, bet arī nagiem, portālam stāsta medicīnas doktors un dermatologs Ēriks Pristovskis. Tāpēc atrodi laiku vismaz reizi divās nedēļās, lai apgrieztu nagus, kā arī novēro nagu atjaunošanos – varbūt tev nepieciešams tos apgriezt biežāk vai, iespējams, retāk.

Atceries par nagu kopšanas piederumiem

Nagu kopšanas piederumu dezinficēšana starp lietošanas reizēm ir tikpat svarīga kā regulāra grima otu tīrīšana. Lai tavi nagi būtu veseli un tiem nepiekļūtu baktērijas, speciālisti metāla darbarīkus, piemēram, nagu šķērītes vai knaiblītes iesaka mazgāt ar ziepēm un ūdeni un pēc tam noslaucīt ar spirta salveti. Kā arī jāatceras regulāri nomainīt tos kopšanas līdzekļus, kas nolietojušies, piemēram, nagu vīlīti.

Pievērs uzmanību nagu lakas sastāvam

Tāpat kā citiem skaistumkopšanas līdzekļiem, arī nagu lakām ir atšķirīgs sastāvs, tāpēc pārliecinies, ka pērc vai lieto kvalitatīvus produktus. Portālā ''Good House Keeping'' sertificēta dermatoloģe Debija Palmere mudina izvairīties no lakas, kuras sastāvā ir tādas toksiskas vielas kā dibutilftalāts, formaldehīds un toluols, jo šie toksīni var veicināt nagu trauslumu, sadalīšanos un plaisāšanu.

Atļauj nagiem atslodzi

Ietaupi naudu un skaistu manikīru atstāj nedēļas nogalēm vai skaistām svinībām, bet darba dienās ļauj nagiem atpūsties, jo dabīgi un veseli nagi mēdz būt skaistāki par smalku manikīru. Šambāne brīdina, ka, neļaujot nagiem atpūtu, noņemot vienu nagu laku un uzreiz uzklājot nākamo, tie var kļūt sausi un dzelteni, kā arī laika tiek sabojāta nagu struktūra.

Izmantojot sadzīves kopšanas līdzekļus, velc cimdus

Kad plāno uzkopt māju un tev būs nepieciešams lietot sadzīves ķīmiju, atceries par roku veselību. Pristovskis uzstāj, ka uzkopšanas laikā jāvalkā gumijas cimdi, lai uzkopšanas līdzekļu saturā esošās toksiskās vielas nebojātu nagu struktūru. Kā arī, lai gan šobrīd mūs lutina saule un karstums, atgriežoties ziemai un aukstajam laikam, neaizmirsti rokas pasaudzēt un valkā cimdus, lai aukstais gaiss tās neapsaldē un nepadara tavu ādu sausu, spīdīgu vai pat zvīņainu.

Uzturā iekļauj olbaltumvielām bagātus produktus

Nagus veido kreatīns, kuru, savukārt, ražo olbaltumvielas, tāpēc, tāpat kā ar ādas mirdzumu vai matu spīdumu, tu vari savus nagus padarīt veselīgākus, sekojot līdzi savam uzturam. Portāls ''Good House Keeping'' iesaka ikdienas uzturā iekļaut tādus vitamīnus un minerālvielas kā biotīnu, E vitamīnu un zivju eļļu, savukārt Palmere iesaka olbaltumvielām bagātus ēdienus, piemēram, pupiņas, zivis un riekstus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!