Foto: Shutterstock
Laikam kļūstot arvien aukstākam un iestājoties rudenim, tava āda var piedzīvot nelielu šoku – pēc siltajām un saulainajām dienām, kad mitrināt to vajadzējis visai maz, tā diezgan strauji kļūst sausa. Lai sniegtu sejas un ķermeņa ādai tikai to labāko, jāparūpējas, lai tā saņemtu visu, kas tai vajadzīgs.

Problēmu novērst var palīdzēt noderīgi ieradumi ikdienas kopšanas rutīnā. Balstoties uz ilgstošu pētījumu, Teksasas Universitātes Dienvidrietumu medicīnas centra pētnieki apkopojuši dažus ļoti vērtīgus ieteikumus. Kādi tie ir?

Ej siltās, bet īsās dušās

Pat ja ilgas, karstas dušas ir tas, kas sasilda vēsajās dienās, tas it nemaz nenāk par labu tavai ādai. Tādā veidā tikai āda zaudē mitrumu un kļūst sausāka. Tāpēc centies dušā nebūt ilgāk par 10 minūtēm un izmanto mitrinošus mazgāšanās līdzekļus.

Mitrini, mitrini un vēlreiz mitrini

Divu līdz trīs minūšu laikā, kopš izkāp no dušas vai vannas, uzsmērē sejai un sausākajām ķermeņa vietām (kājas, rokas) mitrinošu krēmu, kas nesatur smaržu un ir paredzēts jutīgai ādai. Dermatoloģijas speciāliste un pasniedzēja Stefānija Seivorija skaidro, ka novecojot, tauku dziedzeri nespēj konkurēt ar sauso gaisu, kas ir apkārtējā vidē. Tāpēc mēs nožūstam ātrāk tad, kad esam 35 gadus vecas, nekā tad, kad mums bija 20 gadi. Tāpat nenāk par ļaunu, ja mājās aukstajos mēnešos tiek darbināts arī speciāls gaisa mitrinātājs.

Izmanto izsmidzināmo kondicionieri matiem

Tas varētu šķist jocīgi, bet izsmidzināmais kondicionieris palīdz pasargāt galvas ādu, ne tikai matus, no izžūšanas. Tāpat kā āda kļūst sausa, tā arī skalps ātrāk kļūst sauss aukstajos rudens un ziemas mēnešos. Ja sāk niezēt galvas āda, vienkārši centies to mitrināt ar kondicioniera palīdzību 2–3 reizes nedēļā. Ja niezēšana nepāriet, vērsies pie dermatologa.

Neaizmirsti par saules aizsargājošu krēmu

Vasaras un saules trūkums nenozīmē to, ka vari aizmirst par UV stariem. Arī rudenī saulīte joprojām ir pietiekami nikna, lai apdraudētu tavu ādu, pat mākoņainās dienās. Tāpēc ikdienas sejas kopšanā iekļauj krēmu, kas satur vismaz 30 SPF. Šāds krēms ne tikai pasargās no ārējās vides ietekmes, bet padarīs biezāku ādas aizsargslāni, kas gādā par to, lai tava āda izskatītos jauneklīga, samazina grumbu iespējamību un pasargā no pigmenta pleķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!