Foto: Shutterstock
Skaisti mati ir sievietes rota, tomēr tie skaisti var būt tad, ja par tiem īpaši rūpējas. Mainīgie gadalaiki un laikapstākļi diktē savus noteikumus, tāpēc ir svarīgi saprast, vai mēs pareizi matus kopjam un izvēlamies atbilstošus matu kopšanas līdzekļus. Noskaidrosim pazīmes, kas liecina, ka tavi matu sauc pēc palīdzības, un kā tiem ir iespējams līdzēt.

Ne vienmēr ir viegli noteikt, ka taviem matiem ir problēmas. Varbūt ir vienkārši nepareizi izvēlēts šampūns, un ir jāmaina matu kopšanas līdzekļi. "Cosmo" piedāvā profesionāla stilista padomus, kā var noteikt, ka matiem ir vajadzīga palīdzība. Uzzini!

Sašķēlušies matu gali

Tā ir pirmā vizuāli pamanāmākā pazīme, kas liecina par to, ka tu nepareizi rūpējies par saviem matiem. Matu galiem visvairāk trūkst barības vielu, un tie visvairāk cieš no karstā fēna iedarbības un matu taisnotāja. Ko darīt? Vislabāk derēs pareizu matu kopšanas līdzekļu izvēle, piemēram, divu fāžu kondicionieris, kas mitrina galus (to uzklāj uz sausiem matiem) un aizsarglīdzeklis pirms matu ieveidošanas.

Sapinušies mati

Ja tavi mati pinas pat pēc ķemmēšanas un kondicioniera lietošanas, ir pavisam nelāgi, un kaut kas ar steigu ir jāmaina. Mati parasti pinas, ja tie ir ļoti sausi, un īpaši bieži tas ir novērots gaišmatēm pēc matu balināšanas. Kad tu centies izķemmēt sapinušos matus, tu tos traumē, tāpēc ir jāķeras pie "smagās artilērijas" – dziļas iedarbības, atjaunojošas un mitrinošas maskas. Veseliem matiem šāda maska neder, jo padara matus smagnējus, taču, ja mati ir ļoti sapinkājušies, šāda maska būs tieši laikā.

Matēti mati

Veseliem matiem ir jāmirdz! Ja tiem ir matēta tekstūra, tas nozīmē, ka ir izjaukta matu struktūra un matu zvīņas nav sakļāvušās, padarot tos nespodrus, negludus un nedzīvus.

Mati ātri taukojas

Ja uzreiz pēc matu izmazgāšanas mati vienalga "nav svaigi", tas ir nopietns iemesls, kas liek aizdomāties, ka tiem trūkst vitamīni un hormonālais līmenis neatbilst normai. Tad tev ir jādodas nevis pie friziera, bet pie ārsta.

Intensīvs mirdzums pēc krāsošanas

Foto: Shutterstock

Par pārāk lielu matu mirdzēšanu pēc krāsošanas nevajadzētu priecāties. Ja mati nesen ir balināti vai krāsoti ļoti gaišā tonī, intensīvs mirdzums ir ķīmiskā apdeguma pazīme, nevis pēkšņa un mistiska matu veselības atgūšana pēc vienas krāsošanas reizes.

Nevienmērīga taukošanās

Klasiska problēma garu matu īpašniecēm – nevienmērīga matu taukošanās. Taukošanās pie matu saknēm un sausi matu gali varētu nešķist kaut kas īpašs, par ko vajadzētu uztraukties, tomēr tā nav – ar to ir jācīnās. Iemācies pareizi mazgāt galvu! Piemeklē šampūnu tieši matu saknēm un galvas ādai, uzklāj to tieši tur, neaiztiekot pārējo matu garumu. Neuztraucies – mati izmazgāsies arī tad, kad tu skalosi šampūnu laukā no saknēm. Nekādā gadījumā nevajag berzēt un rīvēt matu galus, jo tad tie kļūs tikai sausāki.

Nenoturīga frizūra

Ja tu esi saveidojusi matus un izlietojusi visu matu laku, bet frizūra neturas, ir jāsāk uztraukties. Padomā, vai tā ir bijis vienmēr. Nenoturīga frizūra ir sausu un novājinātu matu pazīme.

Matu izkrišana

Ja mati ir sākuši krist laukā vairāk nekā parasti, nesāc krist panikā. Visbiežāk tā notiek pavasarī un rudenī. Tomēr gadījumā, ja matu izkrišana ir kļuvusi nekontrolējama, nekavējoties dodies pie ārsta, nevis uz aptieku pēc kārtējā ārstnieciskā šampūna. Lieta tāda, ka matu izkrišana bieži vien ir saistīta ar vispārējo veselības stāvokli vai lielu stresu, tāpēc ar kosmētiskām metodēm te nebūs līdzēts.

Matu lūšana

Ja, ķemmējot vai žāvējot matus, tie pastiprināti lūst, ir jāmaina kopšanas līdzekļi. Tas var būt nepareizas krāsošanas vai ilgstošas atrašanās saulē dēļ. Jebkurā gadījumā tev ir nepieciešamas intensīvas, atjaunojošas matu procedūras.

Maskas nelīdz

Ja dārgā atjaunojošā matu maska iet uz beigām, bet efekta nav – nekreņķējies un nemet līdzekli laukā. Visticamāk, uz laiku maska ir jāaizstāj ar citu – profesionālu līdzekli, ko ir ieteicis speciālists. Turklāt atjaunojošā matu maska ir jālieto ne retāk kā reizi nedēļā, bet, ja ar to ir par maz, tad pēc katras mazgāšanas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!