Gadiem ilgi esam raduši runāt par modi apģērbā, mēbeļu un arhitektūras dizainā, aksesuāros, bet šodien jau varam runāt par jaunu novirzienu – nagu modi. Kas nosaka šā dizaina formu, krāsu un tendences?
Nagi kā aksesuārs

Nagu kopšanas un noformēšanas modi, līdzīgi kā augstās modes un pret-a-porter tendences, nosaka dizaineri. Princips ir bezgala vienkāršs – augstās modes dizaineri, gatavojot jaunās kolekcijas, laikus informē nagu dizaina meistarus par sezonas formām, krāsām un motīviem, lai modeles uz modes skatuves izietu jau pabeigtā tēlā.

Pēdējo gadu laikā dizaineru un stilistu attieksme pret nagiem ir radikāli mainījusies – ja agrāk nagus (to krāsu un formu) vairāk uzskatīja par sievietes kopējā tēla sastāvdaļu, kur labais tonis noteica – nagu lakai jābūt saskaņotai ar lūpu krāsu, lūpu krāsai ar apģērbu, tad šodien nagi ir kļuvuši aksesuārs pats par sevi.

Mūsdienās nagu laka var gan ietilpt “make-up” trīsvienībā, radot harmonisku un pareizu koptēlu, gan spēlēt autonoma aksesuāra lomu, proti, izcelties uz vispārējā fona – kā solists uz skatuves.

Katra sevi cienoša kosmētikas kompānija ražo ne tikai plakstiņu ēnas, lūpu pomādes vai nagu lakas kā atsevišķus izstrādājumus, bet arī “pilnu komplektu”, gan saskaņojot visu kosmētikas līdzekļu tonālās gammas, gan veidojot interesantas kombinācijas un apveltot tās ar daiļskanīgiem nosaukumiem, piemēram, “Parīzes sarkanais”, “Džungļu kaisle”, “Tropu saulriets” u.tml.

Nagu lakai nebūt nav pilnībā jāatbilst lūpu tonim, tā var būt saskaņota ar matu krāsu vai pat kāda aksesuāra nelielu akcentiņu. Arī roku un kāju nagu lakas tonim nav jāsakrīt; kājām pat vēlams būt tumšākā, spilgtākā tonī, jo gaišie, blāvie, perlamutra toņi uz tām “pazūd”.

Dizaina atslēgas vārds – harmonija

Šodien par nagu dizainu saka – nagus netaisa, nagus modelē. Tas attiecas gan uz dabiskajiem nagiem, kurus vairāk vai mazāk regulāri kopjam – apgriežam, vīlējam, lakojam; gan uz mākslīgo nagu dizainu, ko salonos veido profesionāli, augsti kvalificēti meistari. Mākslīgie nagi ir gan uzliekamie, gan no akrila veidotie.

Labs meistars vispirms novērtēs klienta auguma īpatnības (mazs, slaids, tievs, drukns), vecumu, temperamentu (atvērts, noslēgts), stilu un tikai tad piedāvās risinājumu. Piemēram, trauslai sievietei neizskatīsies gari, plati un smaili nagi tumši sarkanā krāsā. Un otrādi – diezin vai paliela auguma pilnīgai kundzei derēs miniatūri modelēti, bērnišķīgos pērļu perlamutra toņos lakoti “kaķītes” nadziņi.

Jebkurā gadījumā – modelējot nagus, jāatceras vienkārša patiesība – visa pamatā ir harmonija. Pareizi piemeklēti nagi ir ne tikai estētiski, bet arī praktiski – tie vizuāli padara slaidāku rokas/plaukstas formu, gluži tāpat kā pareizi piemeklēti apavi padara skaistākas kājas.

Naga formai jābūt maksimāli tuvinātai dabiskajai, tāpēc to veido atbilstoši kutikulas izliekumam spoguļattēlā, piemēram, ja kutikulas forma ir mandeļveida, tad arī modelētai naga virmai būs mandeļveida izliekums.

Materiāli un motīvi

Jaunās tehnoloģijas nagu modelēšanā, pieaudzēšanā un izdaiļošanā virzās uz priekšu milzu soļiem. Jaunie akrila masas sastāvi īpaši radīti tā, lai gatavais nags neslāņotos, nesabirztu, nesalūztu, neizbalētu un nekļūtu tumšs divās līdz četrās nedēļās, kas paiet no naga izveidošanas līdz pirmajai korekcijai.

Tagad ir viegli palīdzēt cilvēkiem, kuru pirkstiem daba nav devusi normāla garuma naga pamatnīti, to iespējams neuzkrītoši mākslīgi pagarināt, lai varētu atļauties gan franču manikīru, gan ko eksotiskāku.

Viena no pēdējām nagu modelēšanas tendencēm – custom blending, proti, veidojot naga virsmu, vairāku toņu akrila pamatmasas izmantošana vienlaikus. Tie var būt gan dabiskie vai tuvu tiem toņi, gan ekstrēmi – zili, zaļi, purpursarkani, zeltīti. Akrila pamatmasā iestrādāts krāsas pigments ļauj nagam visas 2-4 nedēļas (līdz korekcijai) izskatīties dabiski sakoptam atšķirībā no nagu lakas, kas nodrūp, noberžas vai vienkārši kļūst nespodra.

Protams, mākslīgo nagu dizaina veidošanā eksistē noteiktas normas, tomēr, kā redzams modes šovos, ar nagiem, tāpat kā ar matiem, var izdarīt visu – tie var būt katrs savā krāsā, var rotāt ar akmentiņiem, gliemežvāciņiem, Swarovski kristāliem, herbarizētiem miniatūriem ziediņiem, spalvām un pat zobratiņiem.

Rakstu pilnā apjomā lasiet žurnāla "Avēnija plus" vasaras numurā (Nr.5, 2005).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!