Foto: Shutterstock
Svaigi spiestas sulas tiek uzskatītas par ļoti veselīgu un ērtu veidu, kā uzņemt organismam nepieciešamos vitamīnus un enerģiju. Tās ir ļoti populāras arī tievētāju vidū un netrūkst cilvēku, kas uzskata – augļu sulas ir lielisks līdzeklis organisma attīrīšanai un tā sauktajām "detoksa" kūrēm. Tomēr jāteic, ka augļu sulu lietošana nebūt nesniedz tik brīnumainu rezultātu, kā daudzi, iespējams, iedomājas. Daudz vērtīgāk un veselīgāk ir apēst visu augli, nevis lutināt sevi tikai ar tā sulu.

Sulu pozitīvā ietekme uz cilvēka veselību ir krietni vien pārvērtēta, turklāt ceļā uz slaidāku augumu tās var ne vien nepalīdzēt, bet pat kaitēt. Kā skaidro BBC, lielākā daļa produktu, kas satur augļos un dārzeņos esošo cukuru, fruktozi, nav kaitīgi cilvēka organismam, ja vien tie netiek lietoti ļoti lielos daudzumos, ievērojami palielinot dienā uzņemto kaloriju skaitu. Tas skaidrojams ar to, ka veselos augļos parasti ir daudz šķiedrvielu, kas rada sāta sajūtu, un tajos esošo cukuru organisms uzņem lēnāk nekā no produktiem, kuru sastāvā ir pievienotie cukuri. Tomēr augļu sulas organisms pārstrādā citādāk nekā augļus.

Detoksikācijas mīts

Ļoti daudzi cilvēki sulas izmanto, lai attīrītu organismu un veiktu tā saukto "detoksikāciju", tomēr pieņemt, ka sulas palīdz šo mērķi sasniegt, nevar. Vienīgā medicīniskā nozīme vārdam "detoksikācija" ir kaitīgu un toksisku vielu, piemēram, alkohola, indes vai narkotiku, iztīrīšana no organisma. Tas nozīmē, ka viss koncepts par sulu lietošanu organisma attīrīšanai ir falsifikācija. Ikviens cilvēks katru dienu uzņem kaitīgas vai pat indīgas vielas, un viņa organisms spēj tās pārstrādāt.

Arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis savulaik ir norādījis, ka maģisku produktu, kas attīra organismu, nav – veselam cilvēkam šo funkciju veic noteiktas organisma sistēmas. Ja ķermenis pats ar šo darbu netiek galā – jāmeklē speciālista palīdzība un nekādas tējiņas nepalīdzēs. Vairāk par to lasi šajā rakstā.

Tāpat organisma attīrīšanu, ilgāku laiku lietojot uzturā tikai sulas, nevajadzētu veikt, jo šis dzēriens nesatur ļoti daudz dažādu uzturvielu, skaidro BBC. Pārtiekot tikai no sulām, tu uzņemsi šķidrumu, cukuru un dažus vitamīnus.

Sulu sastāvā daudz cukura un maz šķiedrvielu

Augļu sula no augļiem atšķiras ar to, ka sulā praktiski nav šķiedrvielu, tāpēc tajā esošo cukuru var pieskaitīt pievienotajiem cukuriem. Tas nozīmē, ka sulā esošais cukurs ir jāskaita dienā uzņemtā cukura daudzumā, kas saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas rekomendācijām nedrīkst pārsniegt 25 gramus dienā.

Vērtējot augļu un dārzeņu sulas projektā "Našķis vai veselīgs produkts", "Viņa" noskaidroja, ka 100 mililitros augļu sulas ir 9-11 grami cukura, bet tomātu sulā tā ir apmēra divas reizes mazāk. Runājot par šo produktu, uztura speciāliste Jeļena Pavlova norādīja, ka sulas nevajadzētu uztvert kā dzērienu, bet gan kā ēdienu. Sulas satur kalorijas, un to nedrīkst aizmirst. Tāpat arī to sastāvā esošais cukurs var izraisīt cukura līmeņa svārstības organismā – tas, tāpat kā liekais svars, var palielināt otrā tipa diabēta attīstības risku. Tāpat speciāliste sulu neiesaka izmantot slāpju veldzēšanai. Tas attiecas gan uz bērniem, gan pieaugušajiem. Lielais cukura īpatsvars sulās var negatīvi ietekmēt zobu stāvokli un veicināt liekā svara veidošanos.

Arī BBC norāda, ka regulāra sulu lietošana uzturā, īpaši, ja tas tiek darīts lielos daudzumos, var palielināt otrā tipa cukura diabēta risku. Tas skaidrojams ar to, ka šķidrumi izraisa straujākas un lielākas cukura un insulīna līmeņa svārstības asinīs nekā cieti produkti ar līdzīgu sastāvu. Tāpat jāņem vērā, ka sulās nav šķiedrvielu, kas ir augļos. Ja vēlies uzturā lietot sulas, atceries, ka dārzeņu sulās parasti ir vairāk uzturvielu un minerālvielu, bet mazāk cukuru. Tomēr arī šajā gadījumā – veseli dārzeņi būs veselīgāki un vērtīgāki nekā to sulas.

Tāpat jāņem vērā, ka augļu sulas ir kalorijām bagāts produkts. Tas nozīmē, ka šis dzēriens nepalīdzēs cīņā ar liekajiem kilogramiem. Turklāt ir ļoti vienkārši uzņemt lielu daudzumu sulas, jo šis dzēriens nerada sāta sajūtu. Tomēr nevajadzētu aizmirst, ka sulas noteikti ir daudz vērtīgākas nekā dažādi saldinātie dzērieni un limonādes, jo tās var saturēt vērtīgus vitamīnus un minerālvielas.

Ne visas sulas organismu ietekmē vienādi

Ja esi sulu cienītāja un dzērieni tev šķiet ērtākais veids augļu uzņemšanai, tad neaizmirsti, ka labāks par sulu būs sasmalcinātu vai sablenderētu augļu kokteilis. Sasmalcinot augļus ar visām sēklām un mizu, tu uzņemsi daudz vairāk vērtīgu vielu. Tiesa, pētījumu, kas salīdzina izspiestas sulas ar šādiem kokteiļiem, nav daudz un tie ir nelieli, norāda BBC.

Arī tad, ja sula nav filtrēta un tajā ir augļu sēklas un nelielas augļu daļiņas, organisms to pārstrādās citādāk, bet tas nebūt nenozīmē, ka sula būs barojošāka. Ja sulā ir neliels daudzums šķiedrvielu, tas palēnina cukura līmeņa asinīs paaugstināšanās ātrumu, bet nekādā veidā neietekmē uzņemto kaloriju daudzumu. Tā kā arī nefiltrēta sula neradīs sāta sajūtu, ir salīdzinoši viegli uzņemt pārāk daudz kaloriju.

Jebkurā gadījumā, ja vēlies uzturā lietot augļu sulas, centies katru augli pēc iespējas vairāk izspiest – tā, lai sulā nonāk arī pēc iespējas vairāk tā daļiņu, un sula ir "biezāka". Tāpat paturi prātā, ka dažādu augļu sulās var būt atšķirīgs kaloriju un cukuru daudzums. Dažādiem augļiem labāks var būt atšķirīgs sulas ieguves veids, jo, piemēram, apelsīnos ļoti daudz vērtīgu vielu ir to mizā, bet vīnogām īpaši vērtīgi ir kauliņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!