Foto: Shutterstock

Lai atsvaidzinātu ūdens garšu, visticamāk, esi tam paradusi pievienot šķēlīti citrona. Par citronūdens sniegtajiem ieguvumiem veselībai ir runāts daudz, tomēr, vai esi informēta par vērtīgajām īpašībām, kas piemīt ūdenim, kam pievienotas gurķu šķēlītes? Lūk, zinātniski pamatoti iemesli, kāpēc gurķu ūdens ir īpaši veselīgs mūsu organismam, kā arī gardas tā pagatavošanas receptes, ko piedāvā interneta veselības žurnāls health.com.

Gurķu ūdens sniegtie ieguvumi veselībai

Pietiekama šķidruma daudzuma uzņemšana

Nav noslēpums, ka nereti ikdienā tik vajadzīgo ūdeni uzņemam pārāk maz. Kādam tas negaršo, cits nespēj izdzert vairāk par divām glāzēm dienā, kamēr vēl kādam pietiek vien ar ierasto kafijas vai tējas tasi. Ja arī tu esi pieskaitāma "nedzērāju" pulkam, ņem vērā, ka pietiekams ūdens daudzums organismā (vismaz 1,5 litri šķidruma), kas uzņemts dienas gaitā, nodrošina visus tā darbības procesus, kā arī organisma attīrīšanu no toksīniem. Tā rezultātā tev būs vairāk enerģijas, kā arī kopējais veselības stāvoklis būs krietni labāks, atgādina mediķi.

Tiesa, vēloties uzlabot veselības stāvokli, vērts uzmanīties, lai nezināšanas dēļ nenodarītu tam kaitējumu. Uzzini, kā pareizi dzert ūdeni karstā laikā un kādos gadījumos pārmērīgs uzņemtā ūdens daudzums organismam var nodarīt vairāk slikta nekā laba!

Vairāk vitamīnu un minerālvielu

Papildinot ūdeni ar gurķiem, kā arī citiem augļiem un ogām, uzņemsi vairāk vitamīnu un minerālvielu nekā tad, ja dzertu tikai ūdeni. Tādējādi tavs organisms uzņems vairāk antioksidantu, kas palīdzēs cīņā ar brīvajiem radikāļiem un novecošanas procesiem, kā arī, piemēram, A un C vitamīni, uzņemti dabīgā veidā, organismā uzsūksies krietni labāk nekā tad, ja būsi baudījusi, piemēram, ūdeni, kam šie vitamīni ir ķīmiski pievienoti.

Foto: Shutterstock

Asinsspiediena stabilizēšana

Paaugstināts asinsspiediens var ierosināt sirds un asinsvadu slimību attīstīšanos, nieru darbības traucējumus un pat redzes pasliktināšanos. Dzerot gurķu ūdeni, savukārt, uzņemsi to sastāvā esošo kāliju, kas normalizēs asinsspiedienu, uzlabojot veselības stāvokli.

Apetītes mazināšana

Nav noslēpums, ka nereti slāpes maldīgi noturam par izsalkumu, uzņemot liekas kalorijas, kas ilgtermiņā var ierosināt aptaukošanos, veidojoties liekajam svaram. Tāpēc, lai novērstu domas par ēšanu pirms ieplānotās maltītes, izdzer glāzi gurķu ūdens. Aromātiskais dzēriens remdēs slāpes un radīs arī īslaicīgu sāta sajūtu tā garšas dēļ.

Ādas stāvokļa uzlabošanās

Gurķu sastāvā ir silīcijs – minerālviela, kas ir vitāli nepieciešama tvirtas un elastīgas ādas uzturēšanai. Jāpiebilst, ka gurķiem piemīt arī nomierinošas un ādu dziedējošas īpašības, spējot to atsvaidzināt un atjaunojot ādas toni.

Foto: Shutterstock

Muskuļu tonusa nodrošināšana

Jau minētais silīcijs nodrošina arī muskuļu tonusu un to audu atjaunošanos. Ja esi uzsākusi nodarboties ar sportiskām aktivitātēm, gurķu ūdens iekļaušana ikdienas uzturā teicami papildinās veselīga dzīvesveida pamatprincipus, ko ievēro.

Ļaundabīgu audzēju attīstīšanās novēršana

Klīniskie pētījumi liecina, ka gurķi satur vielas, kas spēj novērst ļaundabīgu audzēju veidošanos, ja aromātiskais dārzenis uzturā tiek lietots regulāri. Lūk, vēl viens lielisks iemesls, lai spirdzinošo kārumu iekļautu ikdienas ēdienkartē un pievienotu to dzērieniem, vai ne?

Idejas dažādām gurķu ūdens variācijām

Gurķu, citronu un piparmētru ūdens

Tik pazīstamā recepte teicami iederēsies vasarīgā pēcpusdienā, mums tiecoties pēc veida, kā "atsvaidzināt" ne tikai pašsajūtu, bet arī gara spēku. Jāpiezīmē, ka citroni un piparmētras satur arī C vitamīnu, magniju un kalciju, kā arī šķiedrvielas, kas ir vitāli svarīgi elementi normālai organisma darbībai.

Gurķu un rozmarīna ūdens

Ja vēlies izbaudīt neierastāku garšu kombināciju, ūdenim ar gurķu šķēlītēm vari pievienot arī nedaudz rozmarīna, kas padarīs garšu un aromātu buķeti bagātīgāku un vēl aromātiskāku.

Gurķu un zemeņu ūdens

Ja esi sasaldējusi zemenes, gardās ogas vari likt lietā jau tagad, Pievieno tās ūdenim, papildinot to arī ar gurķiem un, ja vēlies, citronu. Tāpat vari dzērienam pielikt arī nedaudz bazilika vai jau minētā rozmarīna, dzērienam kļūstot krietni neparastākam.

Foto: Shutterstock

Gurķu un bazilika ūdens

Baziliks lielā daudzumā satur antioksidantus un vitamīnu A, kas efektīvi cīnās ar brīvajiem radikāļiem un nodrošina labāku pašsajūtu. Jāpiezīmē, ka ķīmisku procesu rezultātā, pārstrādājot bazilikā esošās vielas, organisms rada arī to pretvēža īpašības.

Gurķu un ogu ūdens

Ja esi izmēģinājusi iepriekš minētās gurķu ūdens variācijas, vari ierasto dzēriena glāzi papildināt arī ar dažādām ogām. Īpaši labu garšu saskaņu radīs gurķu, aveņu un melleņu kombinācija. Atliek vien eksperimentēt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!