Foto: Shutterstock

Septembris nu jau drīz uz beigām steidz, kad beidzot ir parādījušās ilgi gaidītās sēnes. Tagad tik jāauj kājas un uz mežu prom, vai nedēļas nogalē, vai pusdienu pārtraukumā, tas jau atkarīgs no paša iespējām, katrā gadījumā, roka jātur uz pulsa, lai visas gardās bekas nesalasa kaimiņš vai darba kolēģis. Kāpēc tad latvietis kārs uz sēnēm un kas tajās tik veselīgs? Skaidro diētas ārste Lolita Neimane.

"Sēnes ir izteikti sezonāls produkts. Sēņošana jau kļuvusi par tautas sporta veidu. Nav nekā jaukāka par pastaigu skaistā mežā. Cilvēks, lai sagatavotu maltīti vai krājumus ziemai, ir spiests izkustēties, un tas ir tikai lielisks papildinājums maltītes sagatavošanai,'' uzskata diētas ārste.

Sēnes satur ļoti maz kalorijas. Pamatsastāvā 95% no sēnes ir ūdens, pāris grami ogļhidrātu un pavisam nedaudz olbaltuma.
Lolita Neimane
Ja pat sēnes tiek iegādātas tirgū un meža pastaigas izpaliek, rudens daudziem saistās tieši ar sēņošanu.
Olbaltums, salīdzinoši ar citiem ūdeņainiem produktiem kā dārzeņiem, sēnēs ir vairāk, tāpēc sēnes dažs labs sauc par mežā augošu gaļu. Nu līdz gaļai tur aminoskābēm vēl daudz ko augt, bet kopumā piekrītu - tas ir ļoti labs produkts, ko izmantot veģetāriešiem un vegāniem.
Lolita Neimane

Veģetārā pica ar cukīni, sēnēm un sarkano sīpolu

Foto: Shutterstock
Pavisam vienkārši pagatavojamas picas darbadienu vakaram, kad virtuvē negribas pavadīt ilgu laiku. Uz tortiljas loksnēm izkārto viegli apceptas sēnes un cukīni, bet pēc tam – cepeškrāsnī iekšā. Nebūs nepieciešams pat jaukt picas mīklu.

Lasīt vairāk

Sēņu risoto ar mandelēm un salviju

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Īstā recepte, kur likt lietā mežā salasītās sēnes – aromātisks un maigs risoto. Maltīti īpaši krēmīgu padarīs izmantotais mandeļu piens, bet kraukšķīgumu piešķirs apceptās mandeles.

Lasīt vairāk

Sēņu pastēte

Foto: Shutterstock
Sēņu pastēte ir lieliska piedeva pie zupām un mērcēm, ar to var pildīt omleti un ar to var pagatavot gardas uzkodas, uzsmērējot to uz grauzdiņiem. Ar receptē dotajiem produktiem iznāks 250 ml sēņu pastētes. Derīgas būs jebkuras cepamās sēnes. Vari izmantot arī saldētas sēnes.

Lasīt vairāk

Veģetārie pelmeņi ar skābētiem kāpostiem un sēnēm

Foto: Shutterstock
Pelmeņus gatavot mājās ir diezgan piņķerīgs un laikietilpīgs process, īpaši, ja nav speciālās pelmeņu formas, tomēr garša atsver visu! Šai reizei - veģetārie pelmeņi ar kāpostiem un sēnēm!

Lasīt vairāk

Ceptas cāļu akniņas ar sēnēm un tomātiem

Foto: Shutterstock
Ceptas cāļu aknas ar sēnēm un tomātiem var pasniegt kā uzkodu ar grauzdiņiem vai kā pamatēdienu, tās pasniedzot ar kartupeļiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!