Foto: Shutterstock

Vegānisms ir izvēle, kas nereti kļūst par kaismīgu strīdu objektu, jo šim dzīvesveidam mūsdienās ir gana daudz piekritēju, bet ne mazāk pretinieku vai vismaz to, kas ieņem neitrālu pozīciju, tomēr atļaujoties šad un tad klusāk vai skaļāk pasmīnēt par šādu, viņuprāt māžošanos.

Tādēļ, ja tomēr izjūti aicinājumu mīt ērkšķaino vegānisma taciņu, pilnībā atsakoties no dzīvnieku valsts produktiem, tostarp arī olām un piena, nāksies uztrenēt ne vien fizisko, bet arī garīgo izturību. Lai atvieglotu tavu izvēli, mēs, iedvesmojoties no "Kitchenmag", noskaidrojām iespējamās grūtības un to, kā tās pēc iespējas veiksmīgāk pārvarēt.

1. Nesteidzies

Pievērs uzmanību, ka vegānisms nav diēta, ko daudzi nolemj sākt no katras nākamās pirmdienas. Tas ir nopietns lēmums, tādēļ, lai mazinātu organismam nodarīto stresu, iesākumā būs labi, ja atteiksies no sarkanās gaļas un to saturošajiem izstrādājumiem, pakāpeniski izslēdzot no ēdienkartes arī vistas gaļu, zivis un jūras veltes. Kā pēdējos ieteicams izslēgt olas un piena produktus.

2. Ievāc informāciju

Ja nevēlies nodarīt kaitējumu veselībai, atrodi pēc iespējas vairāk informācijas par vegānismā atļautajiem pārtikas produktiem, to sastāvu un uzturvērtību. Tas nepieciešams, lai varētu sastādīt pilnvērtīgu, sabalansētu ēdienkarti, uzņemot ar pārtiku visus nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas.

3. Tiecies pēc daudzveidības

Pievēršanās vegānismam ir lielisks iemesls, lai eksperimentētu virtuvē un izmēģinātu dažādus līdz šim neierastus pārtikas produktus. Bet nesteidzies iegādāties visu pēc kārtas. Sāc ar to, ka vispirms mēģini pagatavot savu mīļāko ēdienu vegānās versijas, pamazām izmēģinot arvien jaunas receptes, kuras, ļoti iespējams, drīz šķitīs daudz gardākas nekā iepriekš iecienītās.

4. Aizskaiti līdz desmit

Bieži vien ir tā, ka, atklājot sev jaunus apvāršņus, ir liela vēlme dalīties savā pieredzē ar ģimeni, draugiem un paziņām. Ļoti iespējams, ka tādi vegānisma pozitīvie blakusefekti kā, piemēram, starojošā sejas āda, neredzēts enerģijas pieplūdums un veselīgs, ciešs miegs, jau pēc 2-3 nedēļām mudinās uzsākt aktīvu šī dzīvesveida aģitāciju, cenšoties tam pievērst ne vien draugus un radus, bet pat nejaušus garāmgājējus, bet labāk ievelc elpu, aizskaiti līdz desmit un atmet šo ideju, jo vegānisms ir domāšanas veids, līdz kuram ne kurš katrs spēj morāli nobriest.

5. Meklē atbalstu

Bieži vien straujas dzīvesveida izmaiņas apkārtējiem nav saprotamas un var radīt neērtas situācijas, piemēram, biznesa pusdienu laikā vai apmeklējot mājas viesības. Bet, kā jau iepriekš minējām, nav ieteicams citiem uzspiest savu viedokli, cenšoties pierādīt, ka ir tikai viens pareizais veids, kā dzīvot. Pietiks ar to, ka vienkārši izklāstīsi savus apsvērumus, neielaižoties provokatīvās diskusijās, vai, vēl labāk, lai uzskatāmi pierādītu satrauktajai vecmāmiņai, ka negrasies kārt zobus vadzī, uzaicini viņu vakariņas, ceļot galdā gardus vegānos ēdienus – tas noteikti nomierinās viņas satraukto prātu un, iespējams, pēc laika atskanēs zvans ar lūgumu padalīties ar kādu receptīti.

6. Atmet domu par svara zudumu

Tas ir viens no vegānismu pavadošajiem mītiem. Ja uztver šos ēšanas principus kā diētu un grasies tos ievērot tikai, lai nomestu pāris liekos kilogramus, labāk izvēlies citu veidu, kā to izdarīt. Te gan būtu vietā iebildums, ka vegāni taču lielākoties ir slaidi. Tiesa gan, bet tas tikai tādēļ, ka jau gatavojoties nopietnajām dzīvesveida izmaiņām, viņi ir iemācījušies kontrolēt savus ēšanas paradumus un sastādīt sabalansētu ēdienkarti. Dienā apēdot paku kalorijām bagāto riekstu kombinācijā ar pāris sojas pudiņiem, ne vien nezaudēsi liekos kilogramus, bet pat sāksi pieņemties svarā.

7. Nepārcenties

Lai arī vegānisms būtu jāuztver kā īpašs dzīves un domāšanas veids, diemžēl daudziem tā ir un paliek kārtējā modes lieta. Cilvēki šturmē ekoveikalus, meklējot superproduktus, kuri tiek reklamēti kā lieliski aizstājēji līdz šim ierastajiem pārtikas produktiem, kuri bez žēlastības tiek izsvītroti no iepirkumu saraksta. Der paturēt prātā, ka, izvēloties “superfūdu”, ir ieteicams ievērot piesardzību, jo, kā liecina jau to nosaukums, daudzu vielu koncentrācija tajos ir stipri augstāka.

8. Atrodi domubiedrus

Ir taisnība vecajam teicienam, ka viens nav karotājs, bet mūsu interneta laikmetā par to nav jāuztraucas, jo tev ir iespējas atrast līdzīgi domājošos, dalīties pieredzē un iegūt vērtīgu informāciju, pat neizejot no mājām. Ir vesela virkne saitu un forumu, kas veltīti vegānisma tēmai. Tur uzzināsi gan to, kur tuvumā atrodami labākie vegāno ēdienu restorāni, gan veikali, kas piedāvā plašāko vegāno produktu klāstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!