Foto: Shutterstock
Bieži vien, kad visu laiku vēlamies vien dīdīties ap ledusskapi un ko gardu apēst, sākam domāt par to, ka vismaz ja ēdam, tad to vajadzētu darīt veselīgi. Tomēr ar ko sākt un kas ir tās pamatlietas, ko vajadzētu ievērot ceļā uz veselīgākām maltītēm un arī dzīvi? Par to šoreiz!

Lai maltītes padotos nedaudz veselīgākas, nekā ierasts, "Womanitely" sniedz padomus, ko konsultē sertificēta uztura speciāliste Lizete Puga.

"Ja mēs gribam dzīvot veselīgāk, ilgtermiņā nedaudz samazināt mūsu ķermeņa apkārtmērus un masu, tad pirmais, kas ir jāizdara – jāpamaina mūsu dzīvesveids. Un ēdiena gatavošana ir mūsu dzīvesveids. Ilgtermiņā tas var rezultēties ar labāku pašsajūtu, iespējams, arī ar svara samazināšanos, bet te ir jāatceras, ka jāseko līdzi arī saviem porciju apjomiem, lai nav tā, ka no rīta līdz vakaram ēdam," skaidro Lizete Puga.

Avokado pret majonēzi

Foto: Shutterstock

Vai zināji, ka ēdamkarote tavas iecienītākās majonēzes var saturēt aptuveni simts kalorijas un deviņus gramus tauku? Ja prāto pagatavot kādus salātus, kur tik ļoti nepieciešama majonēze, iespējams, vērts padomāt par tās aizstāšanu ar avokado. Lai gan arī avokado satur taukus, tie ir daudz veselīgāki par majonēzē esošajiem. Ja pa rokai nav avokado, labs risinājums var būt arī, piemēram, bezpiedevu jogurts, kas arī palīdz iegūt nepieciešamo sāta sajūtu.
"Ja majonēze ir veikalā pirkta, tad tā vairāk vai mazāk tomēr satur maznozīmīgus taukus un tas ir tāds lieks enerģijas avots, ja tā varētu teikt. Tā nav nekāda vitāli svarīga uzturviela, kas mums būtu ļoti laba, nepieciešama. Cita lieta ir tad, ja tā ir mājās gatavota majonēze, kuras sastāvā ir augstākā labuma olīveļļa, bet labāks variants, protams, ir avokado," teic Puga.

Priekšroka olīveļļai

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja gatavošanas procesā izmantosi, piemēram, kukurūzas vai sojas eļļu, tavas maltītes par kripatiņu veselīgākas nekļūs. Šīs ir rafinētas eļļas, kas, it īpaši karsējot, var nebūt veselīgākā izvēle maltītes gatavošanā. Kad ķeries pie kaltiem un pannām, vislabāk izvēlēties tieši olīveļļu vai arī kokosriekstu eļļu.
"Šeit ir runa par mononepiesātinātajām taukskābēm, kas ir labas gan sirds un asinsvadu sistēmai, gan veicina veiksmīgāku cukura apmaiņu organismā. Tās mums katru dienu būtu vajadzīgs uzņemt kādus 15 – 20 gramus. To galvenie avoti ir olīveļļa, rapšu eļļa un arī iepriekšminētais – avokado, kā arī atsevišķi rieksti," papildina uztura speciāliste.

Garšaugi pret sāli

Foto: Shutterstock

Sāls – tā ir garšviela, bez kuras savu maltīti nespēj iedomāties daudzi. Šķipsniņa klāt visam! Tomēr, lai iegūtu lielisku garšu, var izmantot arī dažādus citas sastāvdaļas, piemēram, dilles, baziliks, pētersīļi, koriandrs, ķiploki un citi – izvēļu ir daudz. Vēl jo vairāk, ja tev ir piemājas dārziņš, kurā vari šīs sastāvdaļas iegūt svaigas un pašu audzētas jeb ar "pievienoto vērtību".
"Visu, kas atrodams dārzā, var likt klāt, eksperimentēt. Var izmēģināt paeksperimentēt arī ar augļu sulām, tikpat labi arī ar pašu dārzā atrastām ogām, piemēram, jāņogām. Likt klāt pie ēdiena un skatīties, kā tā garša veidojās," tā Puga.

Cukurs

Foto: Shutterstock

Dārzeņi

Foto: Shutterstock

Dārzeņi ir īstas vitamīnu bumbas, vēl jo vairāk šajā ražas novākšanas sezonā. Veselīgi, gardi un piemājas dārziņā audzēti – skan kārdinoši!
Centies palielināt dārzeņu uzņemšanas devu, izskaužot tos pārtikas produktus, kas tik veselīgi nemaz nav. Sautējumi, zupas vai svaigi tāpat – izvēlies, ko sirds labāk kāro.

Arī Lizete Puga uzsver, ka, lai ceļš uz veselīgu dzīvi būtu daudz ātrāks, nepieciešams palielināt dārzeņu apjomu ēdienkartē.

Graudaugu produkti

Foto: Shutterstock

Samazināts tauku saturs

Foto: Shutterstock

Iepērkoties veikalā, vienmēr būs izvēle – treknāks pret nedaudz liesāku. Arī šeit ilgi domāt nevajadzētu un, ja vēlies būt gatavot nedaudz veselīgāk un, iespējams, būt par pāris kilogramiem gaisīgāka, izvēlies ne tik treknus pārtikas produktus.
"Šeit ir jāskatās un ir jāsaprot, ka tauki ir dažādi. Piesātinātiem taukiem nav ne vainas, taču visa pamatā ir daudzums. Paskatoties uz tipisko latvieti, ka siermaizīte no rīta, pēcpusdiena krējuma mērce, tad vēl kafija ar pienu – tā tas piesātināto tauku daudzums ļoti ātri vien summējas, tāpēc, ja mēs domājam samazināt piesātināto tauku daudzumu ikdienā, tad vajadzētu izvēlēties liesākus piena produktus. Tas ir piens līdz diviem procentiem, krējums ar 10 – 15 procentiem, krējuma vietā var izvēlēties arī bezpiedevu jogurtu. Ir cilvēki, kas arī jauc bezpiedevu jogurtu ar krējumu, ir kas krējumu jauc ar kefīru un veic daž ne dažādus eksperimentus."

Pievērs uzmanību tauku saturam krējumā, sierā, pienā un citos produktos. Šīs mazās izmaiņas ēdienkartē ir pirmie soļo uz veselīgāku dzīvesveidu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!