Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zvaigžņotā Anglijas futbola kluba Londonas "Arsenal" aizsargs Oleksandrs Zinčenko paudis apņēmību doties uz dzimto Ukrainu un palīdzēt aizsargāt to pret Krievijas nepamatoto iebrukumu, ja viņu mobilizēs.

Sarunā ar raidorganizāciju BBC Zinčenko atklāj, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā viņš palīdzībai savas valsts iedzīvotājiem ziedojis aptuveni vienu miljonu britu mārciņu. "Ukraina ir kļuvusi par vairogu Eiropai," pauž 27 gadus vecais futbolists, mudinot pēc vēl lielākas palīdzības savai valstij.

Trešdien Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstīja rīkojumu, militārajā mobilizācijā iesaucamo vecumu samazinot no 27 uz 25 gadiem. Tas ļautu valstij iesaukt vairāk cilvēku, lai papildinātu savas militārās rezerves. Tas noticis pēc tam, kad vēl decembrī Zelenskis paziņoja, ka valstij nepieciešams mobilizēt vēl 500 000 karavīru.

BBC vaicāja, vai Zinčenko būtu gatavs doties palīgā savas valsts armijai un aizsargāt dzimteni no Krievijas. "Domāju, atbilde ir skaidra. Es dotos cīnīties," akcentēja sportists, kurš piebilda, ka frontē esot vairāki viņa kādreizējie draugi no skolas laikiem.

"Ir smagi apzināties, ka vēl nesen mēs kopā mācījāmies skolā, pagalmā vai laukumā spēlējām futbolu, taču nu mani draugi aizstāv manu valsti," saka Zinčenko. "Patiesībā, to ir grūti pieņemt, taču - kā ir, tā ir. Mēs nedrīkstam padoties."

Zinčenko apgalvo, ka situācija Ukrainā šobrīd esot ārkārtīgi smaga, bet viņš ar ģimeni lepojas ar Ukrainas prezidentu Zelenski.

"Zinu, ka varbūt dažs domā, ka man, dzīvojot Londonā, šeit klājas krietni vieglāk... Tiešām ceru, ka šis karš drīz beigsies," cerību pauž futbolists, kurš savulaik profesionāļa karjeru sāka tieši Krievijas klubā Ufā, taču nu ar saviem tā laika draugiem un komandas biedriem vairs nerunā. "Kopš Krievijas invāzijas tikai daži man ir rakstījuši, taču pats pārtraucu jebkādu komunikāciju 2022. gada februārī. Nevaru arī vainot šos cilvēkus, jo viņi pie kara jau nav vainīgi."

"Nevaru viņiem teikt - džeki, ejiet ielās protestēt -, jo apzinos, ka par to viņus ieliks cietumā. Taču man visiem cilvēkiem Krievijā ir jautājums - kā jūs varat dzīvot valstī, kurā nav absolūti nekādas vārda brīvības?" vaicā Zinčenko.

Futbolists akcentē, ka karš Ukrainā ir pierādījis, ka būt draugos ar Krieviju vairs nav iespējams, kaut gan vēl pirms invāzijas krievi ukraiņus dēvējuši par brāļiem un māsām. "Nekad neaizmirsīsim, ko viņi ir nodarījuši mums un mūsu cilvēkiem. To es mācīšu saviem bērniem. Un mani bērni - saviem. Tas nav pieņemami."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!