Foto: Shutterstock
Ziemas laikā uzturā ieteicams lietot rudenī ievāktos vietējos dārzeņus – kāpostus, bietes, burkānus, kā arī riekstus, smiltsērkšķus, diedzētus graudus, mandarīnus, medu un ingveru. Šie produkti palīdzēs uzlabot veselību un stiprināt imunitātes sistēmu. Lai veicinātu sezonas produktu izmantošanu ikdienas maltītēs, uztura speciālisti un "Lido" izveidojuši noderīgu Ziemas sezonas produktu kalendāru.

Kalendārs atklāj, ka decembrī, janvārī un februārī organismam spēkus uzņemt palīdzēs smiltsērkšķi, kuri ir bagātīgs vitamīnu un taukskābju avots, kas palīdzēs stiprināt imūnsistēmu un uzlabot ādas un matu skaistumu. Savukārt burkānu lietošana uzturā veicina brūču un ādas dzīšanu, jo to sastāvā esošie fitoncīdi palīdz iznīcināt organismam nelabvēlīgus mikrobus un baktērijas. Burkāni uzlabo redzi un reproduktīvo sistēmu, kā arī veicina augšanu bērniem. Tāpat šajos mēnešos uzturā ieteicams lietot riekstus un sēklas, kāpostus, bietes, medu un ingveru.

Decembrī un janvārī lielisks A vitamīna, karotonoīdu, kā arī C vitamīna un ūdenī šķīstošo vitamīnu avots ir mandarīni. Šajos augļos esošās organiskās skābes paātrina vielmaiņu un uzlabo noskaņojumu. Mandarīni ir arī bagātīgs šķiedrvielu avots, kas veicina zarnu trakta darbību, palīdz cīņā ar holesterīnu. Savukārt februārī ieteicams uzturā sākt lietot diedzētas sēklas un graudus. Vislielākā uzturvērtība un labākā garša tajos ir tad, ja asniņš izaudzis līdz 2 mm. Tie ir bagātīgs B grupas vitamīnu, C vitamīna, folskābes, šķiedrvielu un neaizstājamo aminoskābju avots. To sastāvs palīdz paaugstināt imunitāti, stiprināt sirds un asinsvadu sistēmu.

Veselīgs uzturs palīdz cīnīties ar depresiju un nogurumu ikdienā.

"Ja skatās virspusēji, tad šķiet, ka ziemā nav tipisku sezonas produktu, taču ir daudz vērtīgu dārzeņu, kuri savu uzturvērtību saglabā arī vairākus mēnešus pēc to novākšanas. Tāpat arī medus, dažādi garšaugi un konservēti produkti ir neatsverami tieši ziemas periodā un palīdz stiprināt imūnsistēmu. Ziemā ēdienu gatavošanai paliek nedaudz vairāk laika, tādēļ jāļauj vaļa fantāzijai un eksperimentiem," iesaka "Lido" šefpavāre Ilga Joma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!