Foto: Shutterstock

"Veselīgais vasaras popkorns" – šāds, nesen dzirdēts apzīmējums pašlaik tirdziņos un dārzos pieejamajam gardumam zaļajiem zirnīšiem mudināja noskaidrot, vai tie tiešām ir tik veselīgi un ieteicami.

Izrādās zirņi ir visai sens kultūraugs. To izcelsme meklējama pie savvaļas zirņiem Centrālāzijā un Eiropā, kur tie tiek kultivēti jau tūkstošiem gadu. Zirnīši pieminēti pat Bībelē, baudīti Ēģiptes, Romas un Grieķijas ēdamistabās un zālēs! Viduslaikos žāvētus zaļos zirnīšus bija iecienījuši Eiropas zemnieki, jo tos varējuši labi saglabāt ziemas mēnešos un viegli izaudzēt. Mūsdienās zināmas ap tūkstoš dažādas zaļo zirnīšu šķirnes.

Ja runājam par veselīgumu, tad tādi zaļie zirnīši tiešām ir. Tie satur salīdzinoši maz kaloriju, mazāk nekā, piemēram, to "radinieces" pupiņas. 100 grami zaļo zirnīšu satur 81 kilokaloriju, tāpēc tie ir labs olbaltumvielu un šķiedrvielu avots tiem, kas ievēro diētu, kā arī C vitamīna, B grupas vitamīnu un K vitamīna avots. "K vitamīns palīdz kalcijam uzsūkties kaulos, bet C vitamīns darbojas kā antioksidants – pasargā šūnas no brīvo radikāļu ietekmes. Zaļo zirnīšu sastāvā ir arī kālijs, nātrijs, kalcijs, magnijs, dzelzs un cinks. Un ne tikai – zirnīši satur daudz polifenolus – antioksidantus un pretiekaisuma vielas, kas atbild par spēcīgu imūnsistēmu un lēnu novecošanos, kā arī aizsargā pret osteoporozi, artrītu un sirds slimībām," skaidro Santa Madelāne, uztura speciāliste un bloga sanmad.lv autore.

Augstais šķiedrvielu un olbaltumvielu daudzums palēnina ogļhidrātu uzsūkšanos, kas ir būtiski, piemēram, cukura diabēta slimniekiem. "Šķiedrvielu daudzums, kas ir zaļajos zirnīšos, ietekmē arī zarnu peristaltiku, novērš aizcietējumus un uzlabo gremošanu," uzsver Madelāne.

Foto: Shutterstock

Tagad vasarā, kad zirnīši pieejami gan tirgū, gan dobē, tos vislabāk būtu ēst svaigus. Ideja pie televizora popkornu aizvietot ar zaļajiem pākšaugiem nemaz nav zemē metama! Tam piekrīt arī uztura speciāliste. "Zaļos zirnīšus vislabāk būtu ēst svaigā veidā, kad tie ir uzturvielām visbagātākie. Vitamīnu daudzums, it īpaši C vitamīns, samazināsies, zaļos zirnīšus termiski apstrādājot. Zirnīšus var arī saldēt, tomēr jāatceras, ka ilgstoši uzglabājot (6 – 12 mēneši), tiem sāks samazināties uzturvērtība."

Tomēr, kas par daudz, tas par skādi – tā ir veca gudrība. Arī ar zirnīšu ēšanu nevajadzētu pārspīlēt, īpaši tiem, kam pākšaugi izraisa vēdera uzpūšanos, kā arī podagras slimniekiem, jo zirnīšu sastāvā ir purīnvielas.

Aukstā skābeņu zupa ar zirnīšiem un marinētām bietēm

Foto: DELFI
Tuvojoties svētkiem, jaunu garšu meklējumos mūsu ceļš aizveda līdz restorānam "Bibliotēka Nr.1" un šīs vietas šefpavāram Mārim Jansonam, kurš nu "Tasty.lv" lasītājiem piedāvā atspirdzinošu auksto zupu ar svaigām skābenēm un kefīru.
Aukstās zupas
pamatu sagatavo atsevišķi no piedevām, abas daļas sajaucot pirms pasniegšanas. Ja marinētas bietes būs jau gatavas, zupu varēs pagatavot ļoti ātri.

Lasīt vairāk

Kārdinošā pupiņu un zirnīšu pastēte

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Nosauksim šo uz maizes smērējamo
pupiņu
un
zirnīšu
masu par pastēti, jo tā šīs maizītes arī izskatās. Izcili apetelīgs našķis, kas ir kā radīts baudīšanai starp trim lielajām ēdienreizēm.

Lasīt vairāk

Aukstā zaļo zirnīšu krēmzupa

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Tuvojoties vasaras sezonai, vairums no mums jau nepacietīgi gaida aukstās zupas baudīšanu, taču, atkāpjoties no klasiskām vērtībām, ir vērts izmēģināt arī šo auksto zaļo zirnīšu krēmzupu. Zupas krāsa, garša un tekstūra pilnībā atbilst pavasarim, turklāt tās pasniegšanas veids itin labi piestāv arī svētkiem.

Lasīt vairāk

Kā izaudzēt saldus zaļos zirnīšus?

Foto: Shutterstock
Pašu audzēti zaļie zirnīši vasarā ir prieks ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Šie saldie pākšaugi ir garšīgi un ļoti veselīgi - zirnīši ir bagātīgs olbaltumvielu, vitamīnu un vērtīgu mikroelementu avots.

Lasīt vairāk

Cepeškrāsnī cepta zivs fileja ar zaļo zirnīšu garoziņu

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Skaidrs, ka zivis ikdienā mēs ēdam pārāk maz, tieši tāpēc labas un viegli pagatavojamas zivju receptes nekad nav par daudz. Šajā receptē arī ierastie kartupeļi tiek pasniegti citādākā manierē, bet zivs papildināta ar neparastu zaļo zirnīšu un rīvmaizes "kažociņu".

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!