Foto: Shutterstock

Ja regulāri cīnies ar bezmiegu, neraugoties uz dienas gaitā radušos lielo nogurumu, kā arī nepietiekamo naktsmieru pagājušajā naktī, ļoti iespējams, pie vainas ir tava ēdienkarte, jo īpaši, produkti, ar ko našķējies neilgi pirms došanās pie miera.

Šai sakarā piedāvājam interneta veselības žurnāla "Healthy Diet Base" apkopotos produktus, kas nav draudzīgi ne tavai figūrai, ne nakts mieram un no kuriem vakara stundās ir ieteicams atturēties.

Šokolāde

Šokolādē esošais kofeīns mazina nogurumu, stimulē smadzeņu darbību un uzlabo mūsu koncentrēšanās spējas, kā arī paātrina vielmaiņu. Šie procesi, nenoliedzami, ir labi, taču ne pirms došanās pie miera. Pretējā gadījumā bezmiegs būs garantēts. Īpaši, ja esi iecienījusi tumšo šokolādi, kurā kofeīna ir vēl vairāk.

Jāpiebilst, ka kofeīns nav vienīgais miegam nedraudzīgais komponents, ko satur šokolāde. Tajā ir arī teobromīns – viela, kas paātrina mūsu sirds darbību un efektīvi aizdzen miegu. Gadījumā, ja tomēr vēlies baudīt šokolādi un arī izgulēties, uztura speciālisti iesaka vakaros ēst balto šokolādi, kurā nav teobromīna un ir ļoti zems kofeīna daudzums.

Asi ēdieni

Miega laikā mūsu kuņģa darbība kļūst krietni lēnāka, tāpēc, tam cīnoties ar asu ēdienu pārstrādāšanu, tiek traucēts nakts miers. Tā iemesls ir ķermenim nepieciešamā atpūta un atjaunošanās, kas var notikt vien miega laikā. Tāpēc, ja vakara stundās ēdīsi asus un stiprus ēdienus, nakts laikā modīsies un miegs būs krietni trauslāks.

Vēl viens veids, kā asi ēdieni kaitē mūsu miegam, ir to spēja paaugstināt ķermeņa temperatūru. Rezultātā, organismam cenšoties pielāgoties jaunajai temperatūrai, nakts laikā, visticamāk, modīsies.

Jāpiebilst, ka pētījumos arī atklāts, ka asi ēdieni, kas baudīti neilgi pirms došanās gulēt, izraisa murgus. Monreālas Universitātes pētniece un profesore Tore Nīlsena apgalvo, ka asajās garšvielās esošās ķīmiskās vielas atsevišķiem cilvēkiem, kuri pret tām ir īpaši jutīgi, var traucēt miegu, izsaukt murgus vai neparastus sapņus, tāpēc no tām jāatsakās vismaz divas līdz trīs stundas pirms miega.

Alkohols

Pierasts uzskatīt, ka glāze vīna vai pudele alus rada patīkamu atslābumu un atvieglo iemigšanu. Daļēji tā ir taisnība, taču alkohols satur vielas, kas miegu padara trauslāku, rosinot atkārtotu mošanos nakts laikā un grūtības atkārtoti iemigt.

Alkoholisko dzērienu korelācija ar nekvalitatīvu naktsmieru ir piefiksēta neskaitāmos pētījumos, un to rezultātu apkopojums, kas veikts 2013. gadā, pieejams izdevumā "Alcoholism: Clinical & Experimental Research".

Jāpiebilst, ka alkoholiskie dzērieni izjauc arī tā dēvēto REM jeb straujo acu kustību miega fāzi. Tieši tajā organisms atgūst lielāko daļu spēku un visefektīvāk atjaunojas. Miega speciālisti uzskata, ka REM miega fāze ir vissvarīgākā arī mentālās enerģijas atgūšanai un, ja tā tiek traucēta, rodas grūtības koncentrēties, apgūt un paturēt atmiņā jaunu informāciju, kā arī atcerēties jau esošās zināšanas.

Tāpat alkohols maina mūsu elpošanas sistēmas darbību, kas savukārt var veicināt miega apnojas attīstīšanos – bīstamu slimību, kuras rezultātā nakts laikā var apstāties elpošana.

Taukains ēdiens

Nav noslēpums, ka trekna picas šķēle vai sviestmaize ar sieru reizēm šķiet kā gardākā vakariņu alternatīva pasaulē, taču no šī ēdiena cietīs ne tikai tavs viduklis, bet arī miegs.

Iemesls, kāpēc trekni ēdieni mazina mūsu miega kvalitāti, ir saistīts ar oreksīnu un hipokretīnu – ķīmiskām vielām, kas regulē mūsu miega ciklu. Trekni ēdieni apgrūtina to izstrādi, kā rezultātā miegs kļūst trauslāks, rodas grūtības iemigt, kā arī notiek atkārtota mošanās nakts laikā, brīdina speciālisti, uzsverot, ka, ja šo vielu izstrādāšanās tiks traucētas ilgstoši, organismā var attīstīties arī nopietni centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi.

Sarkanā jeb liellopa, cūkas, jēra, ziemeļbrieža un aļņa gaļa

Olbaltumvielām bagāti produkti, piemēram, piens, zemesriekstu sviests un siers, ēsti normālā daudzumā, miega kvalitātei nekaitēs, taču, ja olbaltumvielas tiks uzņemtas pārāk daudz, piemēram, ēdot sarkanās gaļas produktus, kas ir īpaši bagāti ar proteīniem, efekts būs tieši pretējs.

Olbaltumvielas organismam ir samērā grūti pārstrādāt, kā rezultātā tiks izjaukta iepriekš minētā REM miega fāze, kā arī stimulēta smadzeņu darbība.

Lai to novērstu, olbaltumvielām bagāto maltīti nepieciešams papildināt ar saliktajiem ogļhidrātiem, piemēram, pilngraudu produktiem. 

Tiesa, vakara stundās ir ieteicams atturēties no bagātīgas maltītes. Ja kuņģis būs pārāk pilns un ēdiens – sātīgs, iemigt izdosies ar krietni lielākām pūlēm. Tā iemesls ir kuņģī aktīvi izdalītās skābes un gremošanas sistēmas darbošanās laikā, kad tai būtu jāatpūšas.

Atsevišķi augļi un dārzeņi

Lai gan tas šķiet neticami, ne visi dārzeņi un augļi organismam vakara stundās ir vēlami. Protams, ar augļu baudīšanu pirms miega ir jāuzmanās to saturētā cukura dēļ, taču izvērtēt nepieciešams arī atsevišķu dārzeņu baudīšanu.

Piemēram, ēdot puķkāpostus un brokoļus, iemigšanai kaitēts netiks, taču organismam ir grūti tos pārstrādāt, tāpēc tas miega laikā neatpūtīsies pilnībā. Tāpat vakaros nav ieteicams ēst kabačus, selerijas, pupas un sēnes, kā arī tomātus – skābie dārzeņi var izsaukt paaugstinātu kuņģa skābes izstrādāšanos un tā dedzināšanas sajūtu.

Savukārt banāni, ķirši un salāti satur vielas, kas miega kvalitātei nekaitēs, to pat uzlabojot. Šos dārzeņus un augļus vari baudīt bez raizēm, iesaka eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!