Foto: Shutterstock
Ikviens no mums sapņo, tomēr par šo pasauli zinām tik maz. Kā rodas sapņi? Vai tos iespējams interpretēt, saistot ar ikdienas dzīves norisēm un tā paredzot nākotnes notikumus? Atbildes uz šiem un citiem interesantiem jautājumiem par sapņiem sniedz portāla goodhousekeeping.com aptaujātie eksperti.

Sapņošana palīdz mācībās


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja gatavojies eksāmenam vai svarīgai prezentācijai, krietni vērtīgāka par ilgu sēdēšanu nomodā, cenšoties iegaumēt visus nepieciešamos faktus, būs laicīga došanās pie miera.

Kad sapņojam, mūsu smadzenes aktīvi apstrādā uztverto informāciju, kā rezultātā rodam problēmas risinājumu – un šai sakarā teiciens "Rīts gudrāks par vakaru" patiešām ir vietā, stāsta Hārvardas Universitātes pētnieki.

Lai gūtu maksimālu efektu, ko mūsu prātam sniedz sapņi, rūpējies, lai guļamistaba būtu tumša, vēsa un klusa – atceries, ka tajā nav vietas televizoram, planšetei un arī mobilajam tālrunim, uzsver eksperti.

Miega laikā seksuālu baudu gūst gan vīrieši, gan sievietes


Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā atklāj psihiatre un seksa terapeite Barbara Bārtlika, orgasmu miegā gūst ne tikai vīrieši, bet arī sievietes, turklāt bieži vien tas notiek nepavisam ne erotisku sapņu iespaidā. Seksuāls uzbudinājums un tā kulminācija sievietēm iestājas REM miega (jeb ātro acu kustību) fāzē, savukārt vīriešiem šai miega periodā, kurā ieslīgstam vairākas reizes naktī, iestājas erekcija.

Kāds ir izplatītākais sapnis?


Foto: Shutterstock

Sapnis, ko cilvēki redz visbiežāk, ir saistīts ar mīļotā cilvēka neuzticību, atklājuši pētnieki. Tas noskaidrots, aptaujājot 5000 cilvēku un secinot, ka biežākais murgs, kuru redzam ir saistīts nevis ar vajāšanu vai tuvu cilvēku zaudēšanu, bet mīļotā cilvēka krāpšanas ainām. Psihologi šo fenomenu skaidro ar ikviena dabiskajām bailēm tikt pamestam un nenovērtētam.

Cik sapņu naktī redzam?


Foto: PantherMedia/Scanpix

Nakts laikā redzam nevis vienu, bet vairākus sapņus, kurus ne vienmēr atceramies. Sapņi parasti tiek redzēti reizi 90 minūtēs, katram nākamajam esot garākam par iepriekšējo, noskaidrojuši pētnieki.

Atklāts, ka pirmais sapnis ir vien piecas minūtes ilgs, savukārt pēdējais, ko redzam pirms mošanās, ilgst 45 minūtes. Turklāt ir aprēķināts, ka mūža laikā cilvēks vidēji redz 100 000 sapņu.

Interpretēt iespējams arī dīvainākos sapņus


Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai gan šķiet neticami, ka sapni, kurā redzama tava māte, cirks un sniega vētra, ir iespējams izskaidrot, speciālisti apgalvo, ka pat visneizprotamākajām ainām, kas redzētas nakts laikā, ir simboliska nozīme, kas saistīta ar mūsu emociju pasauli un ikdienas norisēm.

Visbiežāk sapņi attēlo lietas, ko mēs vēlamies izprast ne tikai par sevi, bet arī līdzcilvēkiem. Tāpēc, tā vietā, lai pasmietos par savādo sapni un to aizmirstu, centies izvērtēt, kā tas tev lika justies, apdomā, kāds šobrīd ir tavs dvēseles stāvoklis un kā sapnī redzētais ar to saistāms!

Ko nozīmē sapņa atkārtošanās?


Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja atkal un atkal redzi vienu un to pašu murgu, tev jālūkojas pēc galvenā to vēstījuma, lai no sapņa atkārtošanās beidzot atbrīvotos. Šādi, kā apgalvo psihiatri, mūsu zemapziņa cenšas mums nodot būtisku informāciju, kam apzinātā stāvoklī nespējam piekļūt.

Piemēram, bieži vien cilvēki murgos redz sevi bez zobiem. Šai sakarā ir jādomā, ko tieši mute un zobi simbolizē? Visticamāk, tas ir simbolisks mūsu teikto vārdu atainojums un norāda uz to, kā komunicējam ar līdzcilvēkiem. Izvērtē savus saskarsmes paradumus un, ja nepieciešams, maini tos!

Sapņu kontrolēšana


Foto: PantherMedia/Scanpix

Sapņu kontrolēšana ir iespējama ne tikai Holivudas grāvējos. Aptaujājot 3000 cilvēku, atklāts, ka 64,9 procenti aptaujas dalībnieku sapņu laikā apzinās, ka ir iemieguši, savukārt 34 procenti aptaujas dalībnieku atzinuši, ka reizēm spēj ietekmēt sapņu gaitu.

Cilvēkiem, kur baidās no murgiem, psihiatri iesaka kādu vienkāršu metodi – pirms iemigšanas sev vairākas reizes atkārtot, ka apzināmies, ka atkal redzēsim to pašu sapni, taču šoreiz sapratīsim, ka tā nav īstenība. Tā rezultātā, redzot murgus, cilvēkam vajadzētu spēt kontrolēt savu miegu un pamosties no tiem, skaidro eksperti.

Vai sapni iespējams turpināt pēc pamošanās?


Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā izrādās, var! Viss, ko tev atliek darīt, ir neatvērt acis, gulēt mierīgi, elpot dziļi un domāt par tikko redzētajām ainām un sajūtām, ko sapnī piedzīvoji. Tas, kā apgalvo eksperti, ļaus tev atgriezties patīkamajā sapnī, atkal iegrimstot miegā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!