Foto: AFP/Scanpix

Par godu Pasaules Redzes dienai www.veselasacis.lv sadarbībā ar portālu www.sieviesuklubs.lv veicis aptauju, lai noskaidrotu sieviešu informētību un paradumus, rūpējoties par savu acu veselību, kā rezultātā tika aptaujātas 564 sievietes, vecumā no 18 līdz 56 gadiem par viņu ikdienas pieredzi acu kopšanas jautājumos. Izrādās, ka informētība un arī rūpes varētu būt krietni lielākas.

Tieši sievietes ietilpst paaugstināta riska grupā, kuru acu veselība tiek apdraudēta. Kā būtiskākie acu veselības pasliktināšanos pastiprinošie riska faktori tiek minēti vecums, neveselīga dzīvesveida īpatnības, smēķēšanas, ilgstošs darbs pie datora, medikamentu lietošana, ilgstoša atrašanās kondicionētās telpās, telpās ar plastmasas logiem un sintētiskiem materiāliem, kā arī dažādas saslimšanas, piemēram, vitamīna A deficīts, cukura diabēts, paaugstināts asinsspiediens, vairogdziedzera problēmas un artrīts.

Aptaujā iegūtie rezultāti liecina, ka 41% no sievietēm, atbildot uz jautājumu par to, kā tās rūpējas par savu acu veselību, atzinušas, ka par to nemaz nerūpējās, un ikdienā acu veselības labad neveic nevienu no nepieciešamajiem profilaktiskajiem un ārstēšanās pasākumiem.

Tajā pašā laikā 29% aptaujāto sieviešu uzsvēra, ka acu labsajūtu ikdienā visvairāk pasliktina un diskomfortu rada ilgstošs darbs ar datoru, bet 23% no respondentēm norādīja, ka dienas beigās acis ir apsārtušas, nogurušas un pat jūtīgas.

13% aptaujāto sieviešu atzina, ka ikdienā bieži acīs jūtams sausums. Savukārt gandrīz 10% sieviešu norādīja, ka ikdienā acīs ir graušanas sajūta, dažām pat bieža dzēlīga un niezoša sajūta acīs.

Lai arī 66% no aptaujātajām sievietēm uzskatīja, ka ir informētas par visbiežāk sastopamo acu slimību - sauso acu sindromu, tomēr atbildes uz pārējiem anketas jautājumiem liecina, ka ikdienā praktiskas darbības savas acu labsajūtas uzlabošanai netiek veiktas un sievietes ir nepietiekami izglītotas par acu veselības jautājumiem, kā arī tās risina ar neefektīviem līdzekļiem. Tikai 21% no respondentēm lieto acu komfortu uzlabojošus pilienus, 18% lieto vitamīnus, 17% veic speciālus vingrinājumus acīm, bet 20% tās mazgā ar ūdeni.

Līdzīgas tendences novērojamas arī portāla draugiem.lv redzamajā aptaujā, kurā kopumā piedalījās 23 454 portāla lietotāji, gan sievietes, gan vīrieši. Lielākā daļa, izjūtot diskomfortu acīs, nepievērš simptomiem pietiekamu uzmanību: 52% no respondentiem acu graušanas vai sausuma sajūtas gadījumā mirkšķina acis un 19% nedara neko. Tikai aptuveni 6% no respondentiem minēja, ka apmeklē speciālistu un 18% lieto acu pilienus.

Bieži vien, no pieejamo medikamentu klāsta ir grūti izvēlēties savām acīm piemērotāko, tāpēc ir svarīgi, jūtot pasliktināmies acu veselību vērsties pie acu veselības speciālista vai farmaceita, kurš ieteiks piemērotāko risinājumu acu problēmu novēršanai.

Dr. Guna Ozola, P.Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas konsultatīvās poliklīnikas Oftalmoloģijas nodaļas vadītāja :

"Mitrinošos acu pilienus nepieciešams izvēlētie, konsultējoties ar ārstu vai farmaceitu. Ir pilieni, kuri mitrina acs virsmu un novērš acu apsārtumu, sašaurinot mazos asinsvadus (piemēram, Visine), tomēr tos nevajadzētu lietot ilgstoši. Ir mitrinošie acu pilieni, kuri kā konservantu satur benzalkonija hlorīdu (piemēram, Visine, Sensivit, Hypromeloza un citi), kurš negatīvi ietekmē radzenes epitēlija šūnas. Tāpēc arī šos nevajadzētu pilināt ilgstoši. Ilgstoši vēlams lietot pilienus, kuri nesatur konservantus vai satur jaunākās paaudzes konservantus un nebojā radzenes epitēlija šūnas (piemēram, Optive, Ocuhyl C, Ocutears un citi)."

Vairāk informācijas par acu veselību : www.veselasacis.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!