Foto: PantherMedia/Scanpix

Manuprāt, sporta joma aug, mainās līdzi laikam, bet satur sevī vēl lielu neizmantotu potenciālu. Jā, ir uzvaras, gaviles, patriotisms sporta arēnās! Ir veselības un olimpiskās dienas, sporto jau visa klase – progresējam. Tomēr sporta nozare varētu dot vēl, kas turklāt būtu pamats arī pašas nozares izaugsmei, piedevām šī darba uzsākšanai būtu vajadzīga vien politiskā izšķiršanās par to.

Tātad – šodien rūpes par sabiedrības veselības veicināšanu un fizisko izglītību (Physical Education) sporta nozare faktiski ir atstājusi mediķu un pašas sabiedrības ziņā, paļaujoties, ka ar sporta panākumiem būs diezgan, lai rosinātu pievērsties veselīgam dzīvesveidam. Sportotāju skaits pieaug, tomēr ir redzams, ka tā ir mazākā sabiedrības daļa. Dažviet pat skolēni un vecāki rauc degunu, izskan runas par sporta stundu nelietderīgumu, bet ārsti nereti ir ar mieru atbrīvot no nodarbībām pat bez pamata.

Skepse attiecībā pret sportu un fiziskām nodarbībām joprojām valda lielā daļā sabiedrības, un tai saknes noteikti ir meklējamas personīgās pieredzes un iemaņu trūkumā.
Ja bērnībā ir paveicies ar ģimenes tradīcijām, skolotāju vai treneri, tad attieksme ir pavisam cita. Ir pieaugušie, kuri piedalās pat vairāku sporta veidu rīkotajos regulārajos maratonos, turnīros, un savus bērnus ir ievirzījuši sportiskā dzīvesveidā, kas ir pavisam cits stāsts.
Foto: Shutterstock
Bet kā lai uzrunā tos pieaugušos, kuri savulaik nav apguvuši prasmes, lai tagad varētu izdarīt izvēli par labu veselīgam dzīvesveidam un spētu parūpēties gan par savu, gan savu bērnu fizisko veselību? Sporta nozare pastāvīgu darbu šinī virzienā neveic, par savas politikas mērķgrupām pieņemot tikai sacensību sportā iesaistīto sabiedrības daļu, kā tas ir apstiprināts sporta pamatnostādnēs:

• bērni un jaunieši;
• ikviens iedzīvotājs, kurš nodarbojas ar fiziskajām un prāta sporta aktivitātēm;
• augstu sasniegumu sportisti;
• sporta speciālisti;
• izcili bijušie sportisti, treneri, sporta darbinieki;
• personas ar invaliditāti, kas tieši darbojas sporta klubos, pielāgotā sporta federācijās un sporta federācijās, kuras sadarbojas ar sportā ar invaliditāti koordinējošo (atzīto) sporta organizāciju – Latvijas Paralimpisko komiteju (LPK).

Šāda pieeja sporta politikas mērķus reducē gandrīz vai tikai līdz medaļu skaitīšanai, bet ārpus uzmanības loka paliek desmitreiz lielāka sabiedrības daļa, kam sacensību sports nav piemērots viņu vājās sagatavotības, izpratnes trūkuma vai veselības dēļ.
Šāda pieeja sporta politikas mērķus reducē gandrīz vai tikai līdz medaļu skaitīšanai, bet ārpus uzmanības loka paliek desmitreiz lielāka sabiedrības daļa, kam sacensību sports nav piemērots viņu vājās sagatavotības, izpratnes trūkuma vai veselības dēļ. Tie paliek ārstu un slimnīcu gultasvietu plānotāju ziņā, kas, iespējams, pat rada aizvainojuma vai mazvērtības sajūtu, ka sports ir domāts tikai izredzētajiem, un noteikti nevairo pozitīvu attieksmi pret sporta jomu.

Lai nozare paplašinātu uzdevumu loku un izietu arī ārpus sacensību sporta ietvara, tai pilnīgi pietiek savu intelektuālo resursu. Sporta pedagoģija, medicīna, zinātne un augstskolas var dot nopietnu ieguldījumu nācijas veselības stiprināšanā, darba spēju un dzīves kvalitātes paaugstināšanā. Nepieciešama tikai politiskā izšķiršanās par to.

Foto: Shutterstock
Sabiedrībā pieaugot izpratnei par fizisko nodarbību nozīmi, piemēram, Vācijā fitnesa un citos veselības veicināšanas klubos ir iesaistīti jau 10 procenti visu vecumu iedzīvotāju, vai, piemēram, Nīderlandē jau 15 procenti, kamēr Latvijā šie skaitļi svārstās starp vienu procentu iedzīvotāju reģionos un trim procentiem Rīgā.

Sporta nozarei, paplašinot savu darbības loku, būtu nopietns pamats izaugsmei, bāze jaunu profesiju standartu izveidei un darbavietu radīšanai, jaunu metodiskā un praktiskā darba paraugu izstrādei. Sabiedriskais pasūtījums sporta un sociālajām zinātnēm, un augstskolām speciālistu sagatavošanai.

Izšķiroties par šādu reformu, sporta politikā papildus būtu iezīmējami divi jauni darba virzieni, kādus tos arī iesaka AEHESIS (Eiropas sporta zinātnes un izglītības salīdzināšanas projekts): fiziskā izglītība un veselības veicināšana.

Foto: Shutterstock

Šī darba virziena uzmanības lokā būtu izglītības un mūžizglītības uzdevumi, lai sākot jau ar pirmskolas iestādēm un turpinot izglītošanos visa mūža garumā, cilvēks apgūtu zināšanas un māku parūpēties par savu fizisko veselību dažādās situācijās un dzīves etapos.

Mainot mācību priekšmeta – Sports – nosaukumu, reizē ar novecojušiem uzstādījumiem, uz Eiropā vispārpieņemto Fiziskā izglītība (audzināšana), būtu iespējams pakāpeniski ieviest mācību priekšmeta saturā un norisē jau nobriedušās un nepieciešamās izmaiņas.
Mainot mācību priekšmeta – Sports – nosaukumu, reizē ar novecojušiem uzstādījumiem, uz Eiropā vispārpieņemto Fiziskā izglītība (audzināšana), būtu iespējams pakāpeniski ieviest mācību priekšmeta saturā un norisē jau nobriedušās un nepieciešamās izmaiņas. Virziena ietvaros būtu daudz darba – veidojama apjomīga normatīvā bāze pārmaiņu realizācijai.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Te izmantošanai Latvijā būtu adaptējamas iestrādnes, kuras Eiropā jau darbojas pēdējos desmit gadus. Tie ir profesiju standarti, amatu pienākumi nodarbinātajiem sporta nozarē, kuri kalpo ārpus sacensību sporta – sabiedrības veselības veicināšanā, strādā pašvaldību struktūrvienībās, valsts iestādēs, uzņēmumos, fitnesa klubos.

Eiropā, piemēram, ir tāda profesija kā sabiedrības veselības veicinātājs (Public Health Promoter). Latvijā pašvaldības būvē veloceliņus, āra trenažierus, veselības trases, bet dažādie infrastruktūras objekti paši nerada metodiku, kā tos izmanot. Tad, lūk, arī šinī jomā sporta nozarei būtu jāuzņemas iniciatīva par speciālistu un metodikas sagatavošanu!

Eiropā, piemēram, ir tāda profesija kā sabiedrības veselības veicinātājs. Latvijā pašvaldības būvē veloceliņus, āra trenažierus, veselības trases, bet dažādie infrastruktūras objekti paši nerada metodiku, kā tos izmanot.
Teju trīsdesmit gadus uz nodarbībām aicina fitnesa klubi, bet valsts joprojām nav apstiprinājusi normatīvo bāzi to darbības regulējumam, kas faktiski kavē šo veselības veicināšanas jomu attīstīties. Nepieciešama nodarbību satura, speciālistu sertifikācijas, izmantojamā inventāra un citu noteikumu pieņemšana, lai arī novērstu veselības riskus un aizsargātu patērētāju tiesības.

Izpildot valsts noteiktās prasības, klubi varētu pretendēt uz sabiedrisko pasūtījumu veselības veicināšanas darbā un nodokļu atlaidēm. Reizē ar sabiedrības fiziskās izglītības darba virziena aktivitātēm, tas dažu gadu laikā varētu jau dubultot veselību veicinošo klubu biedru un apmeklētāju skaitu, aizvien plašāk aptverot līdz šim neiesaistītās sabiedrības grupas.

Sports ir ne tikai sacensības un izrāde. Jomai ir iespējas attīstīties, rodot jaunus izaicinājumus. Devums fiziskajā izglītībā un veselības veicināšanā būtu ieguldījums nācijas pamatu stiprināšanā. Latvijas sporta nozarei ir pietiekams potenciāls lai apgūtu jaunos darba virzienus un veiktu šo uzdevumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!