Foto: PantherMedia/Scanpix

Kāju svīšana skar visai daudzus cilvēkus, turklāt nešķirojot, kāda dzimuma. Pastāv gan uzskats, ka vīriešiem šī problēma sastopama biežāk, taču arī sievietes nereti cīnās gan ar kāju svīšanu, gan no tās izrietošo – nepatīkamo smaku. Lūk, šoreiz piedāvājam reālus ieteikumus no sieviešu sarunām portāla "Cālis.lv" forumā. Padalies arī tu pieredzē, ja zini kādu brīnumlīdzekli cīņā pret smirdīgām un svīstošām kājām.

"Vīram smako kājas, jo staigā visu dienu vienos apavos, vakarā atvelkas mājās, tajās pašās zeķēs ieveļas gultā, kad aizrādu, ka varbūt vajag kājas nomazgāt, aizbildinās ar nogurumu. Vai ir kāds līdzeklis ko iebērt, iepūst, lai atnākot mājās un novelkot apavus nav tās pretīgās smakas? Vīrietis kājas mazgā (iet dušā) vakaros, zeķes maina katru dienu. Atliek tik ievilkt slēgtos apavos, tā cauri. Vasarā smird kājas, ja basas ievelk sandalēs. Ciemos nekur negrib vilkt nost apavus, jo pašam kauns. Bija pie podologa, taisīja vannas utt., uz to brīdi palīdz, kā neko nedara, tā cauri, smirdoņa atgriežas. Varbūt vajag kādu citu speciālistu apmeklēt? Domāju, ka varbūt ieperinājusies sēnīte, ja tik traki smird? Bet sēnītei tad vajadzētu būt izsitumiem, niezei vai plaisām? Nagi arī veseli. Nekādu izmaiņu nav, kājas izskatās labi, tikai tā smaka!" tā vienu no daudzajām diskusijām par šo delikāto lietu sāk kāda sieviete.

"Praktiskākie ieteikumi, ja apavu maiņa nav iespējama:
1. Iegādāties plānas vilnas vai speciāla antibakteriāla pārklājuma iekšzolītes darba/sporta apaviem; regulāri tās vēdināt, izmazgāt (visstiprāk mitrums un smaka skar tieši zoles, pēdas iekšpusi, kvalitatīva sastāva maināmā zole lielā mērā kontrolēs šo stāvokli).
2. Šādos apavos nēsāt mikrošķiedras, plānās pusvilnas vai plānās sintētiskās zeķes (tādas, kas, izņemot no veļas mašīnas ir praktiski sausas). Vislielākā kļūda ir sviedrējošos apavos vilkt elpojošās kokvilnas zeķes, jo tās visilgāk uztur mitrumu un nebūt tik labi neelpo.
3. Neizmantot rūpnieciskos dezodorantus (Vai esat vismaz sastāvus tiem lasījuši? Vai maz zināt, cik augsta uzsūktspēja ir ādai?). Tad jau drīzāk ieteiktu apavu apstrādei, teiksim, tējas koka eļļu - ar spēcīgu pretsēnīšu, antibakteriālu iedarbību. Bet - kvalitatīvas eļļas iegādē noteikti iesaku vadīties pēc tai klāt norādīto aktīvo vielu sastāva (pievērs uzmanību pēdējai rindkopai, tie ir ļoti būtiski papildinājumi uz pudelītes; ja tie iztrūkst, es šādu preci neņemtu par pilnu - lētāka prece būs arī lētāks iznākums, visai iespējams, bez sagaidāmā efekta).
4. Labi, kvalitātīvi ādas apavi."

"Jāiet pie dermatologa. Un nevar visu laiku vienos apavos staigāt. Ik pārdienas apavi ir jāmaina, jāļauj izkalst un atpūsties. Savādāk tie sastāvās, un paši pa sevi piesmako."

"Apavos bērt speciālos pulverus vai vienkārši visparastāko sodu. Noteikti izvēlēties ādas apavus, tiem jābūt vairākiem pāriem, lai katru dienu varētu vilkt citu. Kokvilnas zeķes. Varbūt izdodas divas reizes dienā nomazgāt."

"Man palīdzēja kāju norīvēšana ar ābolu etiķī samērcētu vati (rītos un vakaros). Bet procedūru gan veicu ilgstoši - apmēram pusgadu."

"Mājās iegādāties ādas čības, kājas smērēt ar ābolu etiķi, vannot ozolmizu tējā, zilajos graudiņos."

"Pa kāju pēdām ārā iet viss draņķis, ko ēdis, plus nemitīgs stress, zinu daudzus šādus cilvēkus - viņu mājās ieiet nevar, rauj uz augšu, jūs jau pierodat, bet ja atnāk kāds cits... "

"Paši sviedri no psihosomatikas viedokļa ir dusmas, kas tādā veidā tiek izvadītas no organisma. Man tēvs stāstīja, ka jāmazgā kājas tikai aukstā ūdenī, tad mazāk svīstot. Cik patiesības, nezinu."

"Lasīju, ka sārmainās ziepes svīšanu veicina, bet, piemēram, citrons mazina."

"Labs līdzeklis ir Krievijā ražotas bērza darvas ziepes."

"Vislabāk palīdz botulīna toksīna zemādas injekcijas, ja tā problēma ir ļoti nopietna un tiešām traucē dzīvot. Tad pusgadu kājas vispār nesvīst."

"Es ieteiktu nēsāt labus ādas apavus, nestaigāt slēgtos apavos visu dienu - darbā, piemēram, var pārvilkt sandales. Lietot kāju dezodorantu sezonā, kamēr lieto slēgtos apavus. Kad sāk lietot kāju dezodorantu, vislabāk arī iegādāties jaunus apavus. Ja vecie ir iesmirduši, tad arī turpinās smirdēt, neskatoties uz jebkādiem profilaktiskajiem pasākumiem. Tie dezodoranti ir dažādi - daži (īpaši ar pretsēnīšu iedarbību) smird gandrīz briesmīgāk nekā sasvīdušas kājas. Apavus pēc novilkšanas kārtīgi izžāvēt. Pavērtēt ēdienkarti. Varbūt ir par daudz gaļas ēdienkartē? Viens (vismaz) mēnesis ar veģetāru uzturu arī var atrisināt smirdēšanas problēmu, ja kas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!