Foto: Shutterstock

Tu veic pietupienus un cilā kājas nez cik reižu dienā, darot visu, ko vien spēj, lai liktu tauciņiem uz augšstilbiem trūkties, taču kājas kā nekļūst, tā nekļūst slaidākas? Portāls Zdorovie.com apkopojis septiņas izplatītākās kļūdas, kuru dēļ cīņa pret tauciņiem uz gurniem līdzinās cīņai ar vējdzirnavām.

Tu visu gribi pārāk ātri

Iegūt slaidas kājas, divreiz aizejot uz sporta zāli vai mājās izpildot augšstilbiem paredzētus vingrojumus, nav iespējams. Pārsteidzoši daudzas daiļā dzimuma pārstāves cer ieraudzīt lielas izmaiņas jau pēc divām nedēļām pūliņu. Tās nesagaidot, ne viena vien atmet vingrošanai ar roku, sak, man nekas nesanāk! Taču gaidīt vērā ņemamus rezultātus jau pēc divām nedēļām ir par ātru, lai cik ļoti tu censtos. Ja cītīgi veiksi augšstilbiem domātus vingrojumus trīs reizes nedēļā, izmaiņas ieraudzīsi pēc četrām līdz sešām nedēļām.

Tātad, ja pēc divu nedēļu cītīgiem pūliņiem rezultātu vēl neredzi, neķer kreņķi, bet turpini tādā pašā garā. Ja arī pēc sešām nedēļām nekādu uzlabojumu nav, skaties, vai nepieļauj kādu citu no turpmāk uzskaitītajām kļūdām.

Tava ēdienkarte nedraudzējas ar slaidiem gurniem

Foto: iStock

Ja vēlies uzlabot sava auguma aprises, pirmais, ar ko sākt, ir izmaiņu ieviešana uzturā. Tajā jāiekļauj vairāk olbaltumvielu, dārzeņu, augļu un labo jeb nepiesātināto tauku. Jo īpaši svarīgi ir parūpēties, lai ēdienkartē būtu pietiekami daudz olbaltumvielu, jo organisms tās izmanto kā būvmateriālu muskuļu atjaunošanās un veidošanās procesos. Tās turklāt paātrina vielmaiņu, veicinot lieko kilogramu sarukšanu un līdz ar to arī gurnu apkārtmēra mazināšanos.

Ar visiem veselīga uztura pamatprincipiem vari iepazīties te.

Tev ir pārāk maz kardiotreniņu

Foto: Shutterstock

Lai atbrīvotos no liekā svara un tiktu pie slaidākām kājām, bez augšstilbiem paredzētu vingrojumu veikšanas ļoti svarīgi ir kardiotreniņi, proti, vidējas intensitātes, vienmērīga un ilgstoša fiziskā slodze. Tās laikā efektīvi tiek dedzināti liekie tauciņi, ja vien treniņš ir ilgāks par 20 minūtēm.

Kardiotreniņš var būt gan skriešana, gan peldēšana, gan spriņģošana fitnesa zālē. Tas vēlams vismaz divas trīs reizes nedēļā. Arī kāpšana pa kāpnēm ir lieliska kardioslodze, tāpēc, ja dzīvo kādā no daudzdzīvokļu nama augstākajiem stāviem, savu kāju slaiduma labā izmanto kāpnes, nevis liftu.

Tu gana bieži neveic izklupienus

Foto: Shutterstock

Dažāda veida izklupienus vari izpildīt turpat, mājās, ar tiem vienlaikus stiprinot un slaidinot gan augšstilbus, gan sēžamvietu. Izklupieni arī lieliski palīdz pret celulītu.

Ar gadiem vajadzība piestrādāt pie augšstilbu izskata pieaug arvien vairāk. Ja sieviete netrenējas, muskuļu masa izdilst, liekot augšstilbiem zaudēt tvirtumu un formu. Tāpēc ieviest izklupienu veikšanu savā nedēļas plānā vajag jau tagad.

Tu netrenē citus kāju muskuļus

Foto: Shutterstock

Tie, kuriem patīk daudz staigāt, skriet, braukt ar divriteni vai mīties uz velotrenažiera, kā likums, jau var lepoties ar stingriem augšstilbu četrgalvainajiem muskuļiem. Bet, lai kājas būtu slaidas, stingras un skaistas no visām pusēm, trenētiem ir jābūt arī citiem muskuļiem, piemēram, augšstilbu iekšpusē esošajiem muskuļiem, kas nereti tiek aizmirsti. Tos var trenēt, piemēram, vēzējot kājas sānis.

Trenēt visus kāju muskuļus ir svarīgi arī tāpēc, ka vienu pārslogošana, bet citu atstāšana novārtā var būt cēlonis traumām. Tāpēc pielūko, lai vingrojumi, ko veic, būtu pēc iespējas dažādāki un noslogotu visus kāju muskuļus.

Tu treniņā sevi pārlieku žēlo

Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai tiktu pie slaidām kājām, ir krietni jāpapūlas. Treniņā ik reizi jāiziet ārpus savas komforta zonas, pārkāpjot saviem "Es vairs nevaru!" un "Viss, man ir par grūtu!". Ja veiksi vingrojumu tikai līdz brīdim, kad kļūst grūti, cerēto efektu nesagaidīsi. Jo tieši tajā brīdī, kad kļūst grūti, vingrojums kļūst efektīvs. Tikko ierastais vingrojuma atkārtojumu skaits vairs nesagādā ne mazākās grūtības, tas ir jāpalielina, citādi progress apstāsies.

Tu veic nepiemērotus vingrojumus

Foto: Shutterstock

Vienai daba kājas devusi garas un slaidas, citai īsas un apaļīgas – ķermeņa uzbūvi mainīt nav iespējams, taču uzlabot kāju izskatu gan var, taču, izvēloties vingrojumus, jāņem vērā sava ķermeņa īpatnības.

Ja tev ir dabas dotas īsas un salīdzinoši tuklas kājas, neaizraujies ar svaru celšanu trenažieru zālē, citādi kāju muskuļi kļūs brangāki un kājas vizuāli izskatīsies vēl resnākas. Pilnīgi pietiks ar tādiem vingrojumiem kā pietupieni un izklupieni kombinācijā ar kardioslodzi, tai pievēršot jo īpašu uzmanību. Taču, lai arī kāda būtu tava ķermeņa uzbūve, spēka vingrinājumi ir vajadzīgi visiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!