Foto: Shutterstock

Lielākā daļa cilvēku zina, ka sievietes auglība samazinās, kad viņa kļūst vecāka, taču arī sievietes labākajos auglības gados (kad viņa ir jauna un vesela) gan dzīvesveids, gan arī citi faktori var ietekmēt sievietes izredzes iegūt veselu bērniņu.

Bieži vien sievietes nemaz nezina, kas ir labākās lietas, ko viņas varētu darīt un no kā vajadzētu izvairīties, lai palielinātu savas izredzes palikt stāvoklī un piedzemdēt mazuli, kam viss ir kārtībā.
Tādēļ portālā www.health.com ir apkopotas vairākas lietas, kas ietekmē sievietes auglību.

1. Liekais svars

Bieži vien sievietes liekais svars var ietekmēt hormonu ražošanu, tādējādi viņai var būt sarežģītāk palikt stāvoklī. Jo sievietei ir lielāks svars virs viņas veselīgā svara normas, jo viņai ir lielāka iespējamība, ka olnīcu funkcionēšana ir pasliktinājusies. Tāpat 2009. gadā veiktais pētījums liecina, ka sievietēm 18 gadu vecumā ar lieko svaru bija lielāks risks saslimt ar policistisko olnīcu sindromu (PCOS), kā arī iegūt dažādas problēmas, kas saistītas ar neauglību. PCOS ir visizplatītākie hormonālie traucējumi sievietēm reproduktīvā vecumā. Šī slimība rada masas pieaugumu, pastiprinātu apmatojumu, pinnes, kā arī dažreiz var radīt neauglību.

2. Niecīgs svars

Tāpat kā pārlieku lielais svars var ietekmēt auglību, tā arī to var ietekmēt pavisam niecīgs svars. Sievietēm ar mazu svaru parasti ir leptīna trūkums – hormons, kas kontrolē badu un sāta sajūtu. Ar zemu leptīna līmeni var būt neregulāras mēnešreizes un ik pa laikam menstruāciju zudums. Mērena un veselīga ķermeņa svara saglabāšana ir viena no svarīgākajām lietām, kam sievietei vajadzētu vienmēr sekot līdzi, jo svars ļoti ietekmē sievietes iespējas palikt stāvoklī.

3. Vecums

Kad sieviete sasniedz menopauzi, parasti tas ir vecumā no 40 līdz 50 gadiem, viņa vairs nespēj palikt stāvoklī. Šajā desmitgadē vai īsi pirms menopauzes iestāšanās, sievietei var rasties auglības problēmas. Nav konkrēts vecums, kad auglība sāk pasliktināties, taču daudzi ārsti apgalvo, ka sievietei pēc 35 gadu vecuma ir grūtāk palikt stāvoklī. Šis vecums katrai sievietei ir atšķirīgs – citām auglība var samazināties vēl ātrāk, taču citām vēl 40 gadu vecumā nav nekādas problēmas ieņemt veselīgu bērniņu. Tāpēc ir ļoti svarīgi, ka sieviete, neatkarīgi no sava vecuma, regulāri apmeklē ārstu un jau laicīgi izvairās no iespējamām problēmām.

Foto: PantherMedia/Scanpix

4. Iedzimtības faktors

Pajautā savai mammai, cik viņai bija gadi, kad iestājās menopauze. Ja viņai tā sākās ļoti agri, tad pavisam iespējams, ka arī tev būs tāpat. Katrai sievietei ir noteikts olu skaits, un ir daži ģenētiskie faktori, kuru dēļ sievietei jau no dzimšanas ir mazāks olu skaits nekā parasti. Taču ne vienmēr tev būs tāda pati situācija, kā tavai mammai, jo dažādu ārējo faktoru ietekme katrai no jums var būt atšķirīga.

5. Sadzīves ķīmija

Dažādi ķīmiski piesārņotāji, pesticīdi un rūpniecības savienojumi var samazināt pāra spēju iegūt bērnus līdz pat 29%. Bez tam, 2015. gadā veiktais pētījums atklāja, ka 15 ķīmiskas vielas ir saistītas ar agrīnu menopauzi. Šīs ķīmiskās vielas ietver deviņas PCB (kas ir aizliegtas kopš 1979. gada, bet joprojām ir sastopamas vecākos produktos), trīs pesticīdus, divu veidu plastmasas veidus, tā saucamos ftalātus (bieži atrodami personīgās aprūpes precēs un skaistumkopšanas produktos, piemēram, smaržās un nagu lakās), kā arī furāns.

6. Smēķēšana

Smēķēšana var kaitēt augļa attīstībai, kā arī krasi ietekmēt sievietes izredzes palikt stāvoklī – smēķēšana izraisa līdz pat 13% no visiem neauglības gadījumiem. Tāpat cigarešu dūmi traucē hormoniem un bojā DNS gan sievietēm, gan arī vīriešiem. Un tas neattiecas tikai uz nopietnu smēķēšanu, bet arī attiecināms uz gadījumiem, kad sieviete smēķē pāris reizes nedēļā vai arī ikdienā atrodas smēķētāju dūmos.

7. Alkohols

Nav pierādījumu, ka pāris alkoholisko dzērienu glāzes nedēļā ietekmēs sievietes iespēju palikt stāvoklī, taču ārsti uzskata, ka sievietēm vajadzētu būt piesardzīgām ar stiprajiem dzērieniem. 2004. gadā veiktais pētījums Zviedrijā atklāja to, ka biežu stipro alkoholisko dzērienu lietotājas biežāk griezušās pēc palīdzības neauglības ārstēšanā. Gandrīz ikviena sieviete zina, ka alkoholiskie dzērieni būtu jāizslēdz no savas dzērienkartes, kad iestājusies grūtniecība. Alkoholisko dzērienu lietošana neilgu laiku pirms grūtniecības, kā arī grūtniecības sākuma periodā, bieži vien ir saistīta ar priekšlaicīgām dzemdībām. Ārsti joprojām nav vienisprātis, vai grūtniecības vēlākajos posmos alkohola lietošana ir vēlama – daudzi uzskata, ka neliela vīna glāze retu reizi nekaitēs, taču daudzi arī saka, ka alkohols nav ieteicams, kamēr nav pierādījumu, ka tas tiešām nekaitē bērniņam.

Foto: PantherMedia/Scanpix

8. Zīdīšana

Tas ir mīts, ka sieviete nevar palikt stāvoklī, kamēr baro bērniņu ar krūti, taču tai pat laikā tā ir taisnība, ka sievietēm, kuras joprojām baro vienu bērnu, var būt problēmas ieņemt nākamo. Tas nav neiespējami, taču daudzām sievietēm zīdīšana var radīt negatīvu ietekmi uz auglību. Vecākām māmiņām, kuras zīda vienu bērniņu, taču pirms menopauzes iestāšanās vēlas ieņem vēl nākamo, vajadzētu konsultēties ar ārstu, cik ilgi bērniņu zīdīt. Citādi labāk būtu nogaidīt vismaz pusotru gadu pirms nākamā bērniņa ieņemšanas, jo, kā liecina 2014. gadā Cincinnati medicīnas koledžas veiktais pētījums, sievietēm, kuras nākamo bērniņu ieņem ātrāk kā 18 mēnešus pēc iepriekšējā bērniņa ieņemšanas, biežāk ir īsāka grūtniecība un priekšlaicīgas dzemdības.

9. Pārāk smagi treniņi

Vingrinājumi un sportiskas aktivitātes sievietei palīdz izskatīties skaistai un spēcīgai, kā arī nodrošina labsajūtu un enerģiju, kas ir ļoti svarīgi, ja plāno palikt stāvoklī. Taču vienmēr jāatceras, ka nedrīkst pārspīlēt ar to! Ja sieviete sporto pārāk daudz, un treniņi ir pārāk smagi, tas var negatīvi ietekmēt ovulāciju. Tas neattiecas tikai uz profesionālām sportistēm, bet uz ikvienu sievieti, it īpaši uz tām, kuras vairāk kā 5 stundas nedēļā pakļauj sevi smagiem treniņiem. Pārāk daudz un pārāk spēcīgi treniņi ietekmē menstruālo ciklu - ja sieviete pamana, ka menstruāciju cikls kļūst vieglāks vai īsāks kā parasti, viņai jādodas pie ārsta un jānoskaidro, vai tas nevarētu ietekmēt sievietes auglību un vispārējo veselības stāvokli.

10. Injicējamā kontracepcija

Lielākoties gadījumos, kad sieviete pārstāj lietot hormonālos kontracepcijas līdzekļus, viņa var palikt stāvoklī mēneša laikā. Taču izņēmums ir injicējamā kontracepcija – pēc tās lietošanas daudzas sievietes nevar palikt stāvoklī vairākus mēnešus un pat gadu. Ārsti iesaka sievietēm, kuras lieto injicējamo kontracepciju, to pārtraukt vairākus mēnešus pirms viņas plāno grūtniecību.

11. Vairogdziedzera slimības

2015. gadā veiktais pētījums apstiprina teoriju, par kuru sen jau bija aizdomas – vairogdziedzera darbības traucējumi var radīt problēmas ovulācijai un grūtniecībai, tādēļ sievietēm, kurām ir pavājināta vairogdziedzera darbība vai radušās kādas problēmas saistībā ar to, vajadzētu griezties pie ārsta un palikt viņa uzraudzībā visu grūtniecības laiku.

12. Kofeīns

Ja esi atkarīga no kafijas vai ik dienu dzer latti, padomā par to, ka vēlāk var būt problēmas palikt stāvoklī. 2011. gadā Nevadas medicīnas skolā veiktais pētījums atklāja, ka kofeīns traucē muskuļu kontrakcijām, kas palīdz olām ceļot no olnīcas pa olvadiem uz dzemdi, kā arī 2012. gadā Dānijā veiktais pētījums pierādīja, ka, dzerot 5 vai vairāk kafijas tasītes dienā, tiek samazināta sievietes iespēja palikt stāvoklī uz pusi. Citi pētījumi savukārt liecina, ka kofeīns neietekmē sievietes auglību. Katrā ziņā, ja sieviete vēlas ieņemt bērniņu, tad ir vērts padomāt par to, cik kafijas tasītes dienā tiek izdzertas un samazināt šo daudzumu līdz 1 vai 2 tasītēm dienā.

Foto: PantherMedia/Scanpix

13. Veselības stāvoklis

Tādas slimības, kā policistiskais olnīcu sindroms, endometrioze un dzemdes fibroids var ietekmēt sievietes izredzes iegūt bērniņu vai arī veiksmīgi to iznēsāt visu grūtniecības laiku. Tāpat sievietēm ar autoimūnām slimībām var būt problēmas ar grūtniecības iestāšanos, jo sievietes ķermenis var noraidīt apaugļoto olšūnu. Daudzos gadījumos sievietes ar dažādām slimībām var veiksmīgi palikt stāvoklī, un viņām piedzimst veseli bērniņi, taču, ja sievietei ir kāda no šīm slimībām, tad ir ieteicams doties pie ārsta un ar viņa palīdzību un ieteikumiem uzlabot iespējas palikt stāvoklī, kā arī izvairīties no problēmām, kas varētu rasties grūtniecības laikā.

14. Seksuālās veselības vēsture

Seksuāli transmisīvās infekcijas, piemēram, gonoreja vai hlamīdijas, var izraisīt iegurņa iekaisuma slimības un radīt auglības problēmas pat vairākus gadus pēc tam, kad sieviete ar šīm slimībām ir saskārusies. Patiesībā hlamīdijas var izraisīt bojājumus olvadiem bez jebkādiem citiem simptomiem, un daudzas sievietes nemaz nenojauš, ka viņām ir bijusi šī slimība līdz brīdim, kad rodas grūtības palikt stāvoklī. Uz auglību neatstāj nekādas sekas maksts infekcijas, piemēram, rauga infekcija.

15. Stress

Sievietēm, kurām ir augstāks stresa līmenis, ir grūtāk palikt stāvoklī. Veiktajā pētījumā secināts, ka stress nav vienīgais faktors, kas rada auglības problēmas, taču sievietēm, kurām mēnešiem ilgi neizdodas palikt stāvoklī, šis varētu būt viens no iemesliem. Stress pats par sevi nav slikts, taču, ja tas ir par daudz un negatīvā veidā, tad tas slikti ietekmē ne tikai auglību, bet arī kopējo veselības stāvokli un visu ķermeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!