20. janvāris šogad ne tikai iesāk jaunu 2020. gada nedēļu, bet arī iekrīt trešajā mēneša pirmdienā, kas jau tradicionāli saukta par gada depresīvāko dienu. Šis ir brīdis, kad cilvēki gremdējas atmiņās par aizvadītajiem svētkiem, atskatās uz svinību tēriņiem, kas liek ciešāk savilkt jostu, kā arī piedzīvo pirmās neveiksmes un izjūt vainas apziņu par motivācijas trūkumu. Neskatoties uz to, ka laikapstākļi šogad nav ziemai atbilstoši, par vasaru to arī nesauksi, kas daudziem liek apzināties, ka līdz siltajam gadalaikam vēl jāgaida aptuveni pusgads.

Šogad "Blue Monday" jeb gada depresīvākā diena svin 15. gadu jubileju, jo pirmo reizi tai šis tituls piešķirts 2005. gada 24. janvārī. Tās pamatā ir kontrasts starp laimes pilno un lustīgo sajūtu gada nogalē un drūmo realitātes apzināšanos, aizvadot pirmās gada nedēļas.

Precīzu skumjās pirmdienas datumu aprēķina pēc noteiktas formulas, ņemot vērā tādus faktorus kā parādi un iespējas tos atmaksāt, laikapstākļi, aizvadītais laiks kopš Ziemassvētkiem, neveiksmes, cenšoties izpildīt jaunā gada apņemšanās, un vēlmi situāciju mainīt. Jāpiebilst gan, ka, piemēram, "Medical News Today" gada depresīvāko dienu sauc par mītu, norādot uz to kā mārketinga triku, kas palīdz reklamēt un pārdot dažādas lietas. Tāpat tiek uzsvērts, ka šos lielumus ir neiespējami noteikti, tāpēc aprēķins nebūt nav zinātnisks.

Sarunā ar portālu "Viņa" psihoterapeite Inita Lēna-Goldšteina par "zilo pirmdienu" sacījusi, ka, viņasprāt, depresīvāks ir novembris un decembris, taču janvāra otrajā pusē nomāktību izjūt tie, kuru jaungada apņemšanās un ideāli sāk pamazām brukt. "Kuri apņēmušies kaut ko mainīt ar jauno gadu, un tad trešā nedēļa ir tā, kad var saprast, ka nebūs viss tik vienkārši, kad ir vajadzīgas lielākas iekšējās pārmaiņas vai vairāk jācīnās ar pretestību," skaidrojusi speciāliste. Viņa piebildusi, ka jebkura pirmdiena ir grūta, taču tā ir domāta, lai pamazītēm ieskrietos nedēļai.

Sakritība vai nē, taču ir cilvēki, kuri patiesi janvāra otrajā pusē izjūt skumjas un nomāktību. Vēstīts, ka šādas dienas esamība var uzlikt vēl papildu spiedienu uz indivīdiem, kas cenšas atbrīvoties no depresijas, tomēr tā vienlaicīgi ir arī iespēja atgādināt, ka pašu un līdzcilvēku spēkos ir viss nepieciešamais, lai cīnītos ar ieilgušajām skumjām un justos labāk.

Lai janvāris nešķistu tik drūms, arī portāls "Psychology Today" dalās ar dažādiem vērā ņemamiem padomiem, piemēram, viņi iesaka pārskatīt jaunos mērķus un saprast, vai tiešām tagad ir īstais brīdis to realizēšanai. Atmest kādu sliktu ieradumu vai apņemties katru nedēļu apmeklēt sporta zāli var jebkurā brīdī, tāpēc nevajag sevi spiest tikai tāpēc, ka sācies jauns gads. Lai gan cilvēkiem jāmācās dzīvot šeit un tagad, grūtos periodos palīdz apziņa – nākotnē gaidāms kāds lielisks notikums, piemēram, ceļojums vai mīļākās grupas koncerts, tādējādi apzinoties, ka ir no gaidīt.

Katru gadu decembris ir darbīgs mēnesis, kas tiek pavadīts svinībās un lustēs, tāpēc janvāra klusums var šķist biedējošs un pat neomulīgs. Taču janvārī der atcerēties tos gada brīžus, kad nemitīgā skriešana tevi nogurdinājusi tik tālu, ka miers vienatnē ir tava karstākā vēlēšanās. Tas palīdzēs novērtēt klusumu un apzināties, ka vari veltīt laiku tikai sev.

Lēna-Goldšteina uzsvērusi, ka izjust skumjas, kas gada sākumā ir realitātes apjaušana, nemaz nav tik slikti, jo šādā veidā cilvēks saprot, ka rīcības plāns ir jāpārstrādā. Šādos brīžos ļoti vērtīgs ir kāds līdzcilvēku pieredzes stāsts par sākotnēju neizdošanas, taču neatmešanu lietām ar roku. Savukārt, "ja cilvēks jūtas slikti, nevar izgulēties, nevar atpūsties un nekas viņam nepalīdz, jāsāk domāt, ka tās nav tikai skumjas pēc jaunā gada." Cilvēks var sākt sevi noniecināt un šaustīt, kā rezultātā viņš iekrīt depresijā.

Lūk, zemāk atradīsi "Viņa" stāstu arhīva rakstus par nomāktības aizgaiņāšanu, cīņu ar depresiju, kā arī laimes un labsajūtas meklējumiem ikdienā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!