2019. gadā depresīvākās dienas tituls piešķirts 21. janvārim – kā ierasts, jaunā gada trešās nedēļas pirmdienai. Šis ir laiks, kad cilvēkus pārņem skumjas par aizvadītajiem svētkiem, lielajiem tēriņiem aizvadītā gada nogalē, pirmajām neveiksmēm jaunajos plānos un vēl, un vēl. Taču ar nepatīkamo sajūtu iespējams cīnīties – aizgaiņāt skumjas gan no savas ikdienas, gan arī līdzcilvēku dzīvēm. Viedokli vaicājām ārstei-psihoterapeitei Initai Lēnai Goldšteinai.

Kā skaidro "The Sun", gada depresīvākā diena jeb "Blue Monday" visbiežāk ir trešā, taču reizēm var būt ceturtā vai piektā pirmdiena jaunajā gadā. Pirmo reizi tā noteikta 2005. gadā, kad tā bija 24. janvārī. Precīzu skumjās pirmdienas datumu aprēķina, ņemot vērā tādus faktorus kā parādus un iespējas tos atmaksāt, laikapstākļus, dienu skaitu kopš Ziemassvētkiem, neveiksmes, cenšoties izpildīt jaunā gada apņemšanās, un vēlmi situāciju mainīt.

Skumjas kādā dzīves posmā nav nekas neparasts – nomāktības sajūtu cilvēki izdzīvo, pārdzīvo, taču pēc pamatīga lietus vienmēr nāk saule. Ja saules stari tomēr neparādās un netīkamā sajūta ieilgst, iespējams, problēma meklējama dziļāk. Vārds "depresija" 21. gadsimtā ikdienā tiek izmantots regulāri, bieži vien arī nevietā. Kā atšķirt skumjas no depresijas, uzzini šajā rakstā, bet te iepazīsties ar septiņām pazīmēm, kuras norāda – atrodies uz depresijas sliekšņa.

Taču tas, ka cilvēks "gada depresīvākajā dienā" izjūt skumjas, nebūt nenozīmē, ka viņam ir depresija. Šādu diagnozi uzstādīt var tikai speciālists, tāpēc, ja ilgstošais nomāktības stāvoklis nepāriet vai redzi kādu, kurš no malas vairs objektīvi uz sevi nevar paskatīties, ieteicams meklēt profesionāļa palīdzību.

Vai tiešām vislielākās skumjas ir janvārī?

Vaicājot psihoterapeitei Lēnai Goldšteinai, vai janvāris patiešām ir mēnesis, kad cilvēki visvairāk sūdzas par nomāktību, viņa atbild: "Man gan šķiet, ka depresīvāks ir novembris un decembris. Runājot par "zilo pirmdienu", to vairāk varētu izjust tie cilvēki, kuriem sabrūk ideāli. Kuri apņēmušies kaut ko mainīt ar jauno gadu, un tad trešā nedēļa ir tā, kad var saprast, ka nebūs viss tik vienkārši, kad ir vajadzīgas lielākas iekšējās pārmaiņas vai vairāk jācīnās ar pretestību." Viņa piebilst, ka cilvēkiem šajā laikā iestājas realitātes sajūta, jo pēc jaunā gada mēs ieraugām lietas, kādas tās patiesībā ir.

"Mums pašiem ir tas teiciens, ka pirmdiena ir grūta diena. Un tas ir katru nedēļu, ne tikai vienreiz gadā," teic speciāliste, piebilstot – pirmdiena ir, lai iesildītos – nevis, lai kārtīgi ieskrietos, bet lēnītēm iesāktu.

Kā cīnīties ar skumjām gada sākumā

Izjust skumjas, kas gada sākumā ir realitātes apjaušana, nemaz nav tik slikti, norāda speciāliste. "Tie burbuļi pārplīst, bet, ja labie nodomi ir tiešām tādi būtiski, droši vien vienkārši jāpārvērtē sākotnējā apņemšanās un reālais plāns. Janvāris, manuprāt, nav tas mēnesis, kad psihoterapijas prakses "gāž no kājām", bet cilvēki reizēm nenovērtē, ka psihoterapija var būt tā metode, kas palīdz mērķus sasniegt, izstrādāt plānu un nenorauties, kad ir vājuma brīži."

Taču reizēm cilvēki nonāk situācijā, kad nomāktība pārņēmusi nevis viņus pašus, bet gan līdzcilvēkus. Šajā situācijā Lēna Goldšteina uzsver, ka cilvēkiem vajadzētu būt atvērtākiem un atbilstošākiem vienam pret otru, kā arī neaizmist paslavēt. "Man šķiet, ka ir ļoti daudz kritikas un skaudības. Es domāju, ka šajā brīdī ļoti palīdz cilvēciskie, reālistiskie stāsti: "Zini, es arī mēģināju un man nesanāca." Svarīgi teikt, ka mēs visi piedzīvojam krīzes, nav jau neviens tāds, kurš iet tikai strauji kalnā augšā."

Tāpat speciāliste atbalsta populāros nomāktības kliedēšanas risinājumus – aktīvu kustēšanos, grāmatu lasīšanu vai došanos svaigā gaisā. Viņa arī dalās savā ikdienā atklājot, ka regulāri dodas ārā ar suni – viņš esot labākais treneris, jo ar viņu nevar sarunāt, ka šodien neiesim ārā. Svaigs gaiss cilvēkam nāk tikai par labu, jo reti kurš no pastaigas dabā atgriežoties mājas sliktākā garastāvoklī. "Iespējams, cilvēks nejūtas tik labi, jo viņam trūkst kādi vitamīni. Galu galā tagad ir vīrusinferkcijas, plosās gripa, nauda iztērēta – tas viss "pilina"."

Ja meklē padomus, kā atgūt labsajūtu ziemā, iepazīsties ar šī raksta ieteikumiem.

Ko darīt, ja skumjas nepāriet

Taču reizēm skumjas ieilgst un nepāriet. Lēna Goldšteina min: "Ja cilvēks jūtas slikti, nevar izgulēties, nevar atpūsties un nekas viņam nepalīdz, jāsāk domāt, ka tās nav tikai skumjas pēc jaunā gada." Viņa skaidro – ja cilvēkam kaut kas nesanāk, viņš bieži vien sāk sevi noniecināt, šaustīt, vainot, sākt justies slikti, kā rezultātā iekrīt depresijā.

  • Depresija nav skumjas vai slinkums,bet gan slimība, kas jāārstē. Plašāk lasi šeit.

Ar skatu uz pavasari

"Janvārī ir arī svarīgi nospraust sev mērķi. Tīri kaut vai domāt, ka pavasaris arī atnāks," teic speciāliste. Šis ir laiks, kad saules gaismas ir maz, un tas cilvēkus manāmi ietekmē, taču Lēna Goldšteina atgādina, ka ziemas "suns" ir pārkāpts, palikusi tikai aste. Kad no mājām pazūd izrotātās eglītes, jāsāk domāt, ko likt vietā, jo ziema pāries un daba neizbēgami atmodīsies – pavasara ziedi veikalos jau pamazām sāk parādīties!

Reizēm cilvēkam šķiet, ka problēmu ir vairāk nekā risinājumu. Tādās dienās tev noderēs šis raksts, kurā apkopots rīcības plāns nebaltām dienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!