Foto: Shutterstock
Reizi dienā ieskriet dušā daudziem cilvēkiem šķiet norma, bet ir arī tādi, kas uzskata – tas jādara biežāk vai ievērojami retāk. Nav nekāds noslēpums, ka bieža mazgāšanās ar karstu ūdeni sausina ādu, tomēr tas nebūt nenozīmē, ka no ūdens un ziepēm vajadzētu izvairīties. Speciālisti portālam "Health" skaidro, ka vidēji cilvēkam vajadzētu mazgāties reizi vienā vai divās dienās, tomēr katrs gadījums var būt individuāls, ņemot vērā dažādus faktorus.

Dienā veikto aktivitāšu veids un daudzums

Lai arī mūsdienās ir arvien vairāk dažādu līdzekļu, kas ļauj atsvaidzināt ķermeni un nodrošināt, lai tas patīkami smaržo, pēc svīšanas sporta zālē vai skriešanas laikā labāk tomēr būtu sviedrus noskalot ar ūdeni. Mazgājoties tiks aizskalotas dabīgās eļļas, sviedri, netīrumi un baktērijas. Ja tas netiks darīts, var sākt veidoties izsitumi, pumpas un attīsties infekcijas. Ķermeņa aromāts nav vienīgais iemesls, kāpēc cilvēkam regulāri jāmazgājas. Īpaši svarīgi nomazgāties uzreiz pēc treniņa ir cilvēkiem, kas cieš no aknes. Ja tev patiešām trūkst laika, vienkārši noskalojies ar ūdeni.

Ādas tips

Cilvēkiem ar taukainu ādu vajadzētu ielāgot, ka mazgāšanās reizi dienā viņiem ir nepieciešama. Savukārt, ja tava āda ir ļoti sausa, labāk mazgāties pāris reižu nedēļā, lai to nesausinātu vēl vairāk un samazinātu niezes un iekaisumu risku. Cilvēkiem, kam ir sausa āda un kas regulāri trenējas ieteicams mazgāties ar ļoti maigu līdzekli un lietot ādu mitrinošus losjonus un krēmus. Paturi prātā, ka ādas tips laika gaitā mainās. Parasti, kļūstot vecākam, cilvēka āda kļūst sausāka.

Vide tev apkārt

Treniņi un svarīgas sapulces darbā nav vienīgie faktori, kas var likt tev pamatīgi nosvīst. Ja dzīvo karsta un mitra klimata apstākļos, mazgāšanās reizi dienā palīdz izvairīties no baktēriju savairošanās un nepatīkama ķermeņa aromāta. Ja ārā ir vēsāks, mazgāties vari retāk. Aukstā ziemas laikā pat ir ieteicams to darīt retāk. Ja pamani, ka āda kļūst sausa, parādās nieze, apsver domu ne vien retāk mazgāties, bet arī mazāk lietot skrubjus un spēcīgus ādas attīrīšanas līdzekļus.

Atceries, ka pareiza mazgāšanās ir būtiskāka par tās biežumu, tāpat nevajadzētu censties taupīt laiku, lietojot sausos šampūnus un ķermeņa atsvaidzinātājus. Vislabāk mazgāties ar siltu vai remdenu ūdeni, nedarīt to ilgāk par 10 minūtēm un izvairīties no regulāras ļoti spēcīgu ādas tīrīšanas līdzekļu lietošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!