Foto: DELFI

Trešdien Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) "Vaivari" Spinālo pacientu rehabilitācijas programma saņēmusi starptautisku Eiropas Medicīnas specialitāšu apvienības (UEMS PRM board) akreditāciju. Tā ir pirmā starptautiski akreditētā rehabilitācijas programma Latvijā un viena no 25 akreditētām rehabilitācijas programmām Eiropā. Akreditācija ilgusi vairāk nekā trīs gadus, un šajā laikā ārstēti 330 pacienti ar smagiem spināliem jeb muguras smadzeņu bojājumiem, bet rehabilitācijas centra modernizācija ieguldīti aptuveni 3,2 miljoni latu jeb vairāk nekā 4,5 miljoni eiro.

Iegūtais starptautiskais sertifikāts došot iespēju Eiropas Savienības līmenī sadarboties klīniskajā, pētnieciskajā un profesionālajā jomā, apgūstot visjaunāko informāciju medicīnisko rehabilitācijas programmu attīstīšanai un pilnveidošanai. Papildus tam tā ir iespēja veicināt NRC Vaivari starptautisko atpazīstamību un piesaistīt ārvalstu pacientus rehabilitācijai. Kā pastāstīja Anda Nulle, Nacionālā rehabilitācijas centra "Vaivari" vadītāja, jau pašlaik centrā ārstējoties slimnieki no Lietuvas, Baltkrievijas, Ukrainas karā cietušie un citi, turklāt informācija par tikko akreditēto spinālo pacientu rehabilitācijas programmu pieejama arī Eiropas Medicīnas specialitāšu apvienības mājaslapā, kur ārvalstu ārsti varot to atrast un nozīmēt saviem pacientiem. 

Tomēr piesaistīt ārvalstu pacientus ar jauno programmu neesot galvenais mērķis, jo tā domāta Latvijas pacientiem, lai tie tepat varētu saņemt Eiropas līmeņa aprūpi. Daktere Nulle arī paskaidroja, ka pirmreizējiem spinālajiem pacientiem neesot jāgaida rindā, un uzreiz pēc uzturēšanās stacionārā tie nonākot rehabilitācijas centrā un saņem valsts apmaksātu rehabilitāciju. Ja nepieciešama atkārtota rehabilitācija, to gan veicot plānveidā. Pacientiem esot jāmaksā tikai valsts noteiktā pacientu iemaksa.

"Pēdējo gadu laikā esam ieguldījuši lielu darbu, lai pilnveidotu spinālo pacientu rehabilitācijas programmu un saņemtu šo starptautisko atzinību. Esam veikuši nozīmīgas investīcijas rehabilitācijas centrā "Vaivari", lai attīstītu medicīnisko rehabilitāciju. Taču, lai varētu pilnvērtīgi konkurēt medicīnas rehabilitācijas jomā ar citām Eiropas Savienības valstīm, ir nepieciešams turpināt attīstīt un pilnveidot rehabilitāciju, papildinot to ar mūsdienīgām robottehnoloģijām un paplašinot sporta un brīvā laika aktivitātīšu iespējas," skaidroja Anda Nulle. Tādēļ svinīgajā pasākumā vairākkārt tika solīts, ka nākamais solis, uz ko tiekties, būšot multifunkcionāla sporta zāle rehabilitācijas centrā, kā arī Eiropas līmenī esot plānots akreditēt bērnu rehabilitācijas programmu.

Arī Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) akreditētās programmas atklāšanas pasākumā solīja pievērsties rehabilitācijas un paliatīvās aprūpes uzlabošanai Latvijā. Viņš arī aicināja rehabilitācijas speciālistus iesniegt viņam konkrētus skaitļus un ciparus, kas pamatotu labumus, ko iegūtu valsts, ieviešot efektīvāku rehabilitāciju un piešķirot tai lielāku valsts atbalstu, lai varētu griezties Finanšu ministrijā ar konkrētiem pieprasījumiem.

Žurnālistiem un pasākuma viesiem tika izrādīts arī centram iegādātais aprīkojums, labiekārtotā trenažieru zāle, fizioterapijas telpas un baseins.

Tikko akreditētā spinālo pacientu rehabilitācijas programma paredz medicīnas rehabilitāciju pacientiem ar muguras smadzeņu bojājumiem. Šī programma ietver sevī multidisciplināru rehabilitāciju – gan ārsta un medicīnas māsu darbu, gan fizioterapiju, ergoterapiju, hidroterapiju, reitterapiju un citus pakalpojumus. Katram pacientam tiek izstrādāts individuāls rehabilitācijas plāns un atbilstoši muguras smadzeņu bojājuma pakāpei, līmenim un pārējiem ietekmējošiem faktoriem tiek kopīgi strādāts, lai sasniegtu maksimāli iespējamu neatkarības līmeni. Akreditācija piešķirta uz pieciem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!