Lai arī ik gadu augusta beigās un septembra sākumā pedikulozes (pretutu) līdzekļu pārdošana, salīdzinot ar citiem mēnešiem, pieaug vidēji par 30%-40%, pēdējo divu gadu laikā "Ģimenes aptiekas" novērojušas, ka utainība Latvijā vairs nav tik aktuāla problēma kā iepriekš. Tā portālu Delfi informēja aptieku tīkla pārstāvji.

Vislielākais pedikulozes līdzekļu pieprasījums Latvijā bija 2007. gadā Daugavpilī, kur, kā liecina statistika, 80% pilsētas un 76% rajona skolās tika konstatēta pedikuloze. Taču, sākot ar 2008.gadu, mācību gada sākumā pieprasījums vairs nebija tik ievērojums. Šogad jūlijā un augustā pārdoti tikai 35% no 2007.gada attiecīgā perioda. Visbiežāk utis pārnēsā bērni, kuri apmeklē bērnudārzu un skolu, jo viņi kopā pavada laiku, nokļūstot ciešā kontaktā.

"Izpētot "Ģimenes aptieku" pārdošanas rezultātus, varam secināt, ka Latvijas iedzīvotāji pedikulozi spēj apkarot arvien veiksmīgāk, par ko liecina pārdošanas apjomu kritums. Turklāt stereotips par to, ka ar šo problēmu saskaras tikai bērni no nelabvēlīgām ģimenēm, nav patiess, jo vienās un tajās pašās klasēs mācās arī turīgāku vecāku atvases," vēstī aptieku tīkla pārdošanas attīstības vadītājs Egils Tēbelis.

Pedikulozi - utainību - var iegūt jebkurš no mums, lai gan biežāk utis sastopamas bērniem. Tās izplatās no cilvēka uz cilvēku tieša kontakta ceļā, saskaroties ar galvām, kā arī kopīgi lietojot tādus priekšmetus kā šalles, ķemmes, cepures, riteņbraucēju ķiveres un citus. Jāatceras, ka utis labi jūtas gan garos, gan īsos matos, turklāt tās dod priekšroku tīriem matiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!