Foto: Shutterstock
Lai gan pat bērni zina, cik svarīgi ir ik dienu tīrīt zobus, mutes dobuma veselībai joprojām bieži vien netiek pievērsta nepieciešamā uzmanība. Aizvien tiek veikti jauni pētījumi, lai noskaidrotu, vai dažādas mutes un smaganu saslimšanas var ietekmēt sirds un asinsvadu veselību, saslimšanu ar vēzi un diabētu, vēsta "TheGuardian".

Eastman Zobārstniecības institūta Londonā vecākais pasniedzējs Frančesko Dajuto (Francesco D'Aiuto) izdevuma lasītājiem atgādina, ka mute nav atdalīta no visa pārējā ķermeņa, tāpēc nevajadzētu aizmirst regulāri rūpēties par mutes veselību. 

Pēdējā desmitgadē ir veikti dažādi pētījumi, meklējot sakarības starp to, kā mutes dobuma veselības stāvoklis varētu ietekmēt 2. tipa cukura diabētu, vēzi un sirds slimības. Šīs slimības varētu būt saistītas, jo dažādi iekaisumi organismā spēj atstāt lielākas sekas uz veselību, nekā domājam, skaidro speciālisti. 

Dažas baktērijas, kas palikušas mutē, veido skābes, bojājot zobu emalju, bet citas baktērijas var izraisīt iekaisumu audos ap zobiem, savukārt hroniski iekaisumi var izraisīt nopietnus šūnu bojājumus un dažādas saslimšanas pārējā organismā. 

Sirds un asinsvadu slimības

Šobrīd pētnieki konstatējuši būtisku mutes veselības stāvokļa saistību ar sirds un asinsvadu slimībām. Kādā 2007. gadā publicētā New England Journal of Medicine materiālā teikts, ka dziļā zobu un smaganu tīrīšana, izmantojot anestēziju, var labvēlīgi ietekmēt artēriju veselību pēc sešiem mēnešiem. Savukārt 2012. gadā publicētajā Amerikas Sirds asociācijas materiālā ir pierādīta periodontīta - zoba saknes un apkārtējo audu iekaisuma - saistība ar aterosklerozi – hronisku asinsvadu slimību. 

Tomēr pastāv arī pretējs uzskats, proti, ja sāp zobi un ir grūti sakošļāt pārtiku, netiek uzņemtas organismam nepieciešamās uzturvielas, kas arī var ietekmēt vispārējo veselības stāvokli. 

2. tipa diabēts

Dažādos pētījumos, aplūkojot diabēta saistību ar mutes veselību, izvērtēts veselības stāvoklis cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu pirms un pēc smaganu slimību ārstēšanas. Speciālisti secinājuši, ka, samazinot vispārējo iekaisumu, organisma spēja regulēt glikozes līmeni asinīs uzlabojas. 

Vēzis

Meklējot saikni starp mutes veselību un saslimšanu ar vēzi, zinātnieki ir piesardzīgāki. Tomēr dažādos avotos minēts, ka hronisks iekaisums var veicināt šūnu dalīšanos. Tiek minēts arī fakts, ka organisma cīņa ar smaganu slimībām samazina imūnsistēmas spēju atpazīt vēža šūnas un aizsargāt organismu no tām. 

Pētnieki vēlas vērst sabiedrības uzmanību uz rūpēm par mutes veselību un atgādina, ka zobu tīrīšana vismaz divas reizes dienā un regulārs zobārsta apmeklējums ir galvenie priekšnosacījumi labai mutes veselībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!