Foto: Publicitātes foto

Vēža skrīningu 2015.gadā cilvēki izmantojuši vairāk nekā gadu iepriekš, otrdien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā sacīja onkoloģe Dace Baltiņa.

"Nekad vēl publiskā telpa nav bijusi tik piesātināta [ar informāciju par onkoloģiju], gaidām skrīninga datus, bet sākotnējie dati liecina, ka ledus ir sakustējies," speciāliste sacīja apakškomisijā, kas izvērtēja aizvadītā Onkoloģiskā modrības gada rezultātus.

Dati par to, cik daudzi izmantojuši iespēju pārbaudīties būs tikai martā, bet jau zināms, ka krūts vēža skrīningā deviņos mēnešos rādītāji bija tādi, kā visa 2014.gada laikā.

"Tendence nepārprotami ir, un tā nav tikai attiecībā uz skrīningu, jo būtībā, kad tik daudz plašsaziņas līdzekļi runāja par vēzi, tas pievērsa arī tos pacientus, kam ir citas veselības problēmas. Cilvēki nāca un prasīja, ka vēlas izmeklēties," stāstīja ārste.

Valsts apmaksātās vēža savlaicīgas atklāšanas programmas paredz: sievietēm vecumā no 25 līdz 70 gadiem veikt dzemdes kakla skrīningu reizi trijos gados; sievietēm vecumā no 50 līdz 69 gadiem krūšu izmeklēšanu ar mammogrāfijas metodi vienu reizi divos gados; pacientiem vecumā no 50 - 74 gadiem ģimenes ārsta praksē vai laboratorijā veikt zarnu vēža pārbaudi.

2014.gadā uzaicinājumam profilaktiski pārbaudīties atsaucās 36% no mērķgrupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!