Foto: Shutterstock

Pasaules sirds dienā, 29. septembrī, ikviens tiek aicināts uz sirds veselības svētkiem, kas no pulksten 13 līdz 18 norisināsies tirdzniecības centrā "Galerija Centrs", Rīdzenes ielā, Vecrīgā, informēja biedrības "ParSirdi.lv" vadītāja Inese Mauriņa.

Ikvienam pasākuma apmeklētājam būs iespēja bez maksas aizpildīt Pasaules Sirds federācijas (World Heart Federation) testu, noskaidrojot reālo sirds vecumu, kā arī izmērīt asinsspiedienu, pulsu, cukura līmeni un noteikt plaušu funkcionālo stāvokli. Mērījumus veiks Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledžas studenti. Pasākuma gaitā ikviens arī varēs saņemt informatīvus materiālus par sirds un asinssvadu slimību profilaksi un ieteikumus veselīgam dzīvesveidam.

"Sirds pati par sevi nenoveco, mēs viņu novecinām ar neveselīgu dzīvesveidu un negatīvām emocijām," saka Latvijas Kardiologu biedrības prezidents, profesors Andrejs Ērglis. "Ne tikai smēķēšana, paaugstināts holesterīns, mazkustīgums un paaugstināts asinsspiediens ir sirds ienaidnieki, bet vēl skaudība, naids, dusmas, nepamatota greizsirdība. Jo cilvēks tīrāk dzīvo, ieskaitot dvēseli, jo ir mazāk iespēju saslimt ar sirds un asinsvadu, onkoloģiskajām vai citām slimībām."

"Lielāko daļu insultu un infarktu varam novērst, ja savlaicīgi pamanām simptomus un rīkojamies, tāpēc aicinām ikvienu izmantot iespēju veikt bezmaksas sirds veselības risku mērījumus, kā arī noskaidrot savas sirds vecumu, atbildot uz dažādiem jautājumiem par savas sirds veselību," saka Mauriņa. "Pasākuma laikā varēs saņemt arī ieteikumus veselīgam dzīvesveidam, padomus, kā mājas apstākļos sekot sirds veselības rādītājiem, un sirdij draudzīgas receptes. Svinēsim sirds svētkus kopā!"

Pasākumu rīko pacientu biedrība "ParSirdi.lv", sadarbojoties ar Latvijas Kardiologu biedrību un Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledžu.

Sirds veselības skaitļi, kas jāzina ikvienam:

* Normāls asinsspiediens ir 120/80 mmHg

Par paaugstinātu tiek uzskatīts asinsspiediens virs 140/90 mmHg.

* Pulss miera stāvoklī ir līdz 70 sitieniem minūtē

Par paātrinātu sirdsdarbības frekvenci miera stāvoklī tiek uzskatīts pulss virs 75 sitieniem minūtē.

* Holesterīna līmenim jābūt zem 5,0 mmol/l

Triglicerīdu līmenis (tautas valodā – parastie tauki) ir zem 1,7 mmol/l;
ZBLH līmenis ir zem 3 mmol/l.

Cilvēkam pēc miokarda infarkta kopējam holesterīna līmenim ir jābūt zem 4,5 mmol/l un ZBLH zem 1,8 mmol/l.

Cilvēkam ar kādu no sirds un asinsvadu slimībām ZBLH līmenim ir jābūt zem 1,8 mmol/l.

* Normāls ķermeņa masas indekss ir 18,5–24,9

Formula: ĶMI = svars (kg) : augums (m)².

Tev ir lieka ķermeņa masa, ja ĶMI = 25 – 29,9
Tev jau ir nopietna aptaukošanās, ja ĶMI > 30

* Cukura līmenis asinīs (tukšā dūšā) ir 3,3–6 mmol/l

Cilvēkam ar diagnosticētu cukura diabētu, saņemot terapiju, normāls cukura līmenis ir 6,1 – 6,9 mmol/l.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!