Foto: PantherMedia/Scanpix
Aukstā laika ietekmē ziemā palielinās dažādu augšējo elpošanas ceļu saslimšanas un Latvijā pastiprināti izplatās adenovīrusi. Adenovīrusu infekcija izpaužas līdzīgi kā iesnas. Kopumā ir aptuveni 40 dažādu veidu adenovīrusi, tie ir izturīgi apkārtējā vidē, agresīvi un ļoti lipīgi.

Šīs infekcijas avots ir slimais cilvēks - vīruss izdalās no organisma ar deguna izdalījumiem, krēpām, acu izdalījumiem un fekālijām. Adenovīrusu infekcijas izplatīšanās iespējama ar inficētiem priekšmetiem, kā, piemēram, kabatlakatiem, traukiem, rotaļlietām, dvieļiem un citām lietām, kuras izmantojam ikdienā. Tāpat pastāv iespēja inficēties publiskās vietās, piemēram, peldbaseinā.

Vēl viens vīruss, kas izplatās gaisa pilienu ceļā, ir paragripa. Šī slimība sākas pakāpeniski ar iesnām, savukārt pēc pāris dienām (3.- 4. dienā) paaugstinās ķermeņa temperatūra. Vistipiskākā paragripas pazīme ir balss aizsmakums, kas mijās ar sausu un rejošu klepu, kā arī skrāpēšanās sajūtu aiz krūšu kaula. Šie simptomi parasti ilgst līdz pat 3 nedēļām un slikti padodas terapijai.

Kas raksturīgs adenovīrusu infekcijai?

Slimība sākas ar temperatūras paaugstināšanos. Jau tās pirmajās dienas ir izteiktas katarālās parādības - iesnas un sāpes kaklā, mandeļu iekaisums, kakla un zemžokļa limfmezgli ir palielināti, bieži arī sāpīgi. Iekaisuma process var izplatīties uz leju pa elpceļiem un skart balsenes, trahejas un bronhu gļotādu. Vistipiskākā adenovīrusu infekcijas izpausme ir acu gļotādas iekaisums, kam raksturīgas sāpes un dedzinoša sajūta acīs, bieži arī izdalījumi no acīm.

Ja slimība ieilgst, vīruss var aktivizēt bakteriālo infekciju un var sākties deguna blakusdobuma iekaisums un ausu iekaisums. Ja slimība progresē, tā var izraisīt bronhītu un plaušu karsoni (pneimoniju). Saslimšana vairumā gadījumu norit viegli, taču pastāv risks iegūt arī smagas komplikācijas - līdz pat pneimonijai ar letālu iznākumu.

Kā ārstēt?

Lai izvairītos no saslimšanas, par labāko profilaksi ārsti atzīst imunitātes stiprināšanu - veselīgs režīms, pareiza diēta, kārtīgs miegs, izvairīšanās no stresa. Saslimšanu var veicināt arī pārlieku vēsas telpas un atdzišana.

Tiem, kas saslimuši, vajadzētu izvairīties no nākšanas uz darbu, lai neaplipinātu pārējos. Slimības agrīnajā stadijā, lai mazinātu drudzi, sāpes un iesnas, var lietot Gripofleks - šķīstošo dzērienu, kas satur C vitamīnu un paracetamolu, taču šajā gadījumā obligāta ir konsultēšanās ar ģimenes ārstu.

Raksts tapis tematiskās nedēļas "Saaukstēšanās"ietvaros, kas tiek rīkota sadarbībā ar "Olainfarm"  un "Gripofleks" . Lasi un uzzini vairāk!

Padomus Jums sniedz Gripofleks -  Latvijā ražots kombinēts pretsāpju un pretdrudža līdzeklis ar patīkamu apelsīnu garšu. Nesatur cukuru. Ātrai gripas, saaukstēšanās un augšējo elpceļu iekaisuma simptomu mazināšanai, ieskaitot galvassāpes, sāpes ķermenī, drudzi, deguna un tā blakusdobumu aizsprostojumu, iesnas un šķaudīšanu.

Ārstēšana jāsāk pēc iespējas ātrāk, parādoties pirmajiem slimības simptomiem. Paciņas saturu šķīdina glāzē karsta ūdens un dzer siltu. Pieaugušajiem un pusaudžiem pēc 15 g.v. lietot pa vienai paciņai trīs reizes dienā, intervālam starp preparāta ieņemšanas reizēm jābūt ne mazākam par 4 stundām. Pacientiem ar nieru mazspēju - ne mazākam par 8 stundām. Maksimāla dienas deva - 3 paciņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!