Foto: Itar-Tass/Scanpix
Klaipēdas Jūras muzejs, kas piedzīvojis vērienīgu rekonstrukciju trīs gadu garumā, un atkal tika atklāts 2013. gada nogalē, šopavasar plāno atsākt delfīnterapiju. Lai tai pieteiktos, nepieciešams aizpildīt anketu, ko jau dažas nedēļas var izdarīt Jūras muzeja mājaslapā. Interese par šo terapiju esot liela, Rutks.lv pastāstīja muzeja pārstāve. Pašlaik jau saņemti vairāk nekā 200 pieteikumi.

Tie, kas anketas aizpildīs tagad, visticamāk delfīnterapiju divu nedēļu garumā varēs iziet 2016. gadā, tomēr rinda esot "elastīga" un nereti kāds no cilvēkiem, kas pieteicies iepriekš, atsakās no rezervācijas. Terapijas kurss ilgsšot 14 dienas, kuru laikā pacients saņem 10 terapijas seansus speciālistu uzraudzībā. Šis pakalpojums maksāšot 800 eiro. Pirmos pacientus plānots uzņemt aprīlī. Vienlaikus terapiju varēs iziet 12 cilvēki.

Tāpat Jūras muzejs plānojot piedāvāt arī iespēju jebkuram interesentam peldēties ar delfīniem, bet tas notikšot tikai tad, kad būs pabeigta rekonstrukcijas pēdējā kārta. Tas varētu būt 2016. gada otrajā pusē. Kā pastāstīja muzeja pārstāve, šis pakalpojums būs pieejams grupām, kurās ir trīs cilvēki, un izmaksās 174 eiro katram.

Arī pirms rekonstrukcijas Jūras muzejs piedāvāja delfīnterapiju smagi slimiem pacientiem. 2002. gadā Lietuvas Jūras muzejā tika sarīkota pirmā eksperimentālā delfinoterapijas nodarbība, kurā piedalījās divi bērni, kas slimo ar autismu. Pēc tam šis pakalpojums bija ļoti pieprasīts.

20. gadsimta 70. gados ASV zinātnieki atklāja delfīnu nomierinošo iedarbību uz cilvēkiem, kas kontaktējās ar šiem dzīvniekiem. Vēlāk eksperimentos tika apstiprināta delfīnu labvēlīgā iedarbība uz slimu bērnu psihi. Bērni, kas cieš no autisma vai Dauna sindroma, sāk kontaktēties ar delfīniem, bet pēc tam arī ar saviem ģimenes locekļiem un citiem cilvēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!