Foto: Shutterstock
Pamosties no rīta un izskatīties tik labi, ka ir nepārprotami skaidrs, ka esi labi atpūties – tas ir daudzu sapnis. Tomēr visai bieži no rītiem spogulis rāda pretējo – acis izskatās nogurušas, zem tām izveidojušies tādi kā maisiņi, bet diena gaidāma aizņemta un darbīga, tā kā par atpūtu nav ko domāt. Situācija nepatīkama, taču mieru, tikai mieru, arī ar mājās pieejamiem līdzekļiem tu vari to mainīt – maisiņi pazudīs.

Lūk, portāls "Parents" apkopojis septiņus, ikviena mājā pieejamus līdzekļus, ar kuru palīdzību tu vari likvidēt nevēlamos maisiņus zem acīm! Šie līdzekļi ir universāli, tie derēs gan sievietēm, gan vīriešiem. Aplūkosim arī biežākos iemeslus, kāpēc nevēlamie maisiņi rodas.

Piena komprese

Vai tu zināji, ka auksts piens var palīdzēt pret pietūkumu? Piens satur taukus, kam piemīt ādu nogludinošs efekts, un tas ir bagāts ar aminoskābēm, proteīniem un vitamīniem A un D, kā arī pienskābi, kas, savukārt, palīdz noņemt pietūkumu zem acīm.

Vienkārši pamērcē kādu dvielīti vai salveti aukstā pienā, aizver acis un paturi kompresi aptuveni 15 minūtes.

Svaiga gurķa šķēlītes

Šis ir viens senākajiem un efektīvākajiem līdzekļiem aizpampušām acīm. Svaigu gurķi skaistumkopšanā, visticamāk, izmantoja jau tava vecmāmiņa. Un ne velti. Gurķi ir bagāti ar flavonīdiem un antioksidantiem, kas cīnās ar pietūkumu, apsārtumu un ādas kairinājumu. Bez tam šim dārzenim piemīt arī atvēsinošs efekts, kas palīdz sašaurināt paplašinātos asinsvadus, vienlaikus samazinot arī pietūkumu jeb maisiņus zem acīm. Uzliec atvēsinātas svaiga gurķa šķēlītes uz acīm un paturi aptuveni pusstundu.

Pastāv vēl otrs variants. Sarīvē divus gurķus, izspied no tiem sulu un ieliec ledusskapī uz 20 minūtēm. Tad pamērcē kosmētiskās vates plāksnītes atvēsinātajā gurķu sulā un uzliec uz acīm, vēlamais kompreses izmantošanas laiks – 15-20 minūtes. Pēc tam nomazgā seju ar siltu vai vēsu ūdeni.

Foto: Shutterstock

Zaļš kartupelis

Ja mājās nav gurķis, izvēlies zaļu kartupeli. Arī tas satur saistvielas, kuras palīdz izvadīt šķidrumu, kas iekrājies maisiņos zem acīm, tādā veidā likvidējot pietūkumu, turklāt kartupelis nomierinās un baros ādu ap acīm. Nomizo kartupeli, nomazgā to un sagriez plānās šķēlītēs, ko uzliec uz acīm un paturi 10 minūtes. Vai arī sarīvē zaļu kartupeli, ieliec masu marles maisiņā, un uzliec tos uz acīm. Arī šajā gadījumā vēlams tos uz acīm paturēt 10 minūtes.

Olu baltumi

Tie palīdz samazināt iekaisumu un stimulē asinsriti ādā zem acīm. Lai atbrīvotos no pietūkuma zem acīm, uzzied olas baltumu uz pietūkušās vietas un ļauj tam izžūt 15-20 minūšu laikā. Šis līdzeklis burtiski savelk ādu. Pēc tam rūpīgi nomazgā seju ar siltu vai vēsu ūdeni.

Tējas maisiņi

Zaļā vai melnā tēja maisiņos palīdz nomierināt iekaisušas, pietūkušas acis. Tēja satur dabisko saistvielu – tanīnu, kas sašaurina asinsvadus ādā ap acīm un samazina pietūkumu. Ieliec divus tējas maisiņus krūzē un aplej tos ar karstu ūdeni, tad izņem no krūzes, ļauj atdzist līdz istabas temperatūrai un uzliec tos uz acīm. Paturi 15-30 minūtes, bet pēc tam rūpīgi nomazgā tējas paliekas. Starp citu, šo līdzekli var izmantot vienu divas reizes nedēļā, tas palīdzēs ādai ap acīm kļūt elastīgākai, āda tiks tonizēta un izskatīsies labāk.

Atvēsinātas karotes

Vai tu kādreiz esi mēģinājis izmantot aukstas karotes, lai atbrīvotos no maisiņiem zem acīm? Nē? Bet arī šis ir lielisks līdzeklis. Aukstais metāls tāpat palīdz sašaurināt asinsvadus ādā zem acīm un likvidēt maisiņus. Ja tu jau vakarā jūti, ka no tiem rītā neizbēgsi, atstāj ledusskapī uz nakti divas karotes, bet no rīta tās uzliec uz acīm. Lai izvairītos no diskomforta, karotes vari ietīt kādā plānā lakatiņā.

Foto: Shutterstock

Auksts ūdens

Šis ir visvienkāršākais līdzeklis. Arī ūdens palīdz sašaurināt asinsvadus ādā zem acīm. Tas labi noderēs, ja mājās citu, iepriekš pieminēto līdzekļu, pie rokas nav. Paņem mutautiņu vai jebkuru citu tīru drāniņu, pamērcē to aukstā ūdenī (ja vari izturēt, vēlams pat ledainā), izspied lieko ūdeni un uz dažām minūtēm uzliec uz acīm.

Iemesli, kādēļ rodas maisiņi zem acīm

Biežākie iemesli gan vīriešiem, gan sievietēm, kādēļ nereti spogulis mums rāda – zem acīm ir izveidojušies maisiņi:

  • Pārmērīga alkohola lietošana;
  • Ar nātriju (sāli) bagātināta pārtika (desa, maize, ātrās pagatavošanas pārtika);
  • Sāļa ēdiena ēšana pirms nakts miega sāls rada tūsku, kas mēdz izpausties kā kāju un roku pampšana, kā arī maisiņu veidā zem acīm;
  • Hronisks miega trūkums, stress, depresija;
  • Smēķēšana;
  • Pārmērīga ultravioleto staru uzņemšana (jāsauļojas ar prātu, tostarp jāierobežo solāriju apmeklēšana);
  • hroniskas slimības, kas saistītas ar nieru problēmām.

Sievietēm maisiņi zem acīm vēl var rasties šādu iemeslu dēļ:

  • Nekvalitatīvas dekoratīvās kosmētikas lietošana;
  • Ilgstoša kosmētikas atrašanās uz sejas (piemēram, vakarā nenotīrīta kosmētika no rīta var radīt sekas);
  • Nepiemērotu krēmu uzklāšana ādas zonā ap acīm;
  • Hormonālas izmaiņas organismā saistībā ar menstruāciju tuvošanos;
  • Organisma īpatnības, kas saistītas ar grūtniecību.
Foto: Shutterstock

Tāpat šķidruma krāšanās zem acīm var būt signāls dažām saslimšanām, piemēram, kādai aknu, sirds vai nieru pataloģijai. Tādēļ gadījumā, ja maisiņi zem acīm tev jau ir ikrīta "norma", problēmas patiesais iemesls jāmeklē pie ārsta.

Ja maisiņi zem acīm parādījušies negaidīti un iet roku rokā ar citiem simptomiem, piemēram, elpas trūkumu, tūsku kājās, galvassāpēm, klepu, vājumu, sejas piepampumu, pazeminātām darba spējām, acu apsārtumu, šķaudīšanu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru – tas ir iemesls nekavējoties vērsties pie ārsta.

Lūk, te viens piemērs no dzīves – pēc padoma taujā sieviete, atbild ģimenes ārsts:

"Esmu 45 gadus veca sieviete, un mani nomoka tūska zem acīm, kas ir redzama, no rīta pieceļoties. Pēc dažām stundām tā gandrīz pazūd. Esmu pārbaudījusi savu veselības stāvokli un nekas, kas varētu radīt šo tūsku, nav konstatēts. Arī šķidrumu es lietoju nedaudz. No rītiem, pavērojot citas sievietes sabiedriskajās vietās, daudzām varu novērot līdzīgu ainu. Ar ko tas varētu būt saistīts?

Atbild ģimenes ārste Karīna Vernere:

"Maisiņu veidošanos zem acīm var veicināt vairāki faktori. Piemēram, neveselīgs dzīvesveids negulētas naktis un alkohola vai pastiprināta šķidruma lietošana pirms gulētiešanas. Tūska ap acīm dažkārt parādās sievietēm menstruālā cikla otrajā fāzē un grūtniecības laikā.

Plakstiņu tūska var veidoties arī pārmērīgiem datora lietotājiem, acīm iekaistot. Jāatzīst, ka šādas sajūtas var izraisīt arī Demodex folliculorum ērcīte skropstu dziedzerīšos. Plakstiņu pietūkums bieži vien vērojams, lietojot nepiemērotus un pārāk biezā kārtā uzklātus kosmētiskos līdzekļus. Ja normāli nefunkcionē vielmaiņa, āda nespēj tos aktīvi uzņemt. Maisiņu veidošanos īpaši provocē kosmētiskie līdzekļi, kas uzklāti vakarā uz nakti.

Ja iepriekšminētos faktorus nevar vainot un tūska ir pastāvīgi, tā signalizē par kādu saslimšanu vai alerģisku reakciju. Vēlams pārbaudīt iekšējo orgānu – aknu, nieru darbību un deguna kanālu caurlaidību. Maisiņi zem acīm vērojami, ja ir arī palēnināta vairogdziedzera darbība un sirds mazspēja.

Foto: Shutterstock

Tomēr, ja veselības stāvoklis ir stabils un "maisiņi" zem acīm vērojami tikai no rītiem (pēc nekustīgā pozā pavadītas nakts), kas dienas gaitā izzūd, iespējams tūsku izraisa venozās atteces traucējumi galvas, kakla vēnās. Tāpēc ieteicams veikt asinsvadu Duplex sonogrāfiju kakla, galvas asinsvadu izmeklēšanu.

Ieteicams veikt arī rentgenogrammu kakla daļas skriemeļiem ar funkcionālām provēm. Pēc izmeklēšanas visdrīzāk šo problēmu varēs atrisināt, lietojot attiecīgus medikamentus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!