Foto: PantherMedia/Scanpix
Menstruāciju krampji rada diskomfortu teju katrai sievietei, tomēr, ja tie būtiski ietekmē tavas dzīves kvalitāti, iespējams, sāpēm vērts pievērst vairāk uzmanības par ierastās pretsāpju devas iemešanu mutē, brīdina eksperti, uzsverot, ka teju nepanesamas sāpes var liecināt arī par bīstamo slimību - endometriozi.

Pētījumi rāda, ka ar endometriozi mūsdienās slimo katra desmitā sieviete, tomēr pēdējās dekādes laikā saslimšanas gadījumu skaits ir krietni audzis un arvien biežāk ārstu redzeslokā nonāk sievietes, kuras neapzinās savu slimību.

Turpinājumā piedāvājam "Cosmopolitan" ekspertu sniegtos ieteikumus, kā saslimšanu konstatēt laikus, novēršot slimības smagās sekas – neauglību.

Vairums sieviešu pirmos slimības simptomus piedzīvo 7 – 11 gadus pirms tās diagnosticēšanas

Ar endometriozi var saslimt arī tad, ja sieviete vēl nav uzsākusi dzimumdzīvi – mediķi uzsver, ka nereti par spēcīgām sāpēm sūdzas tieši pusaudžu vecuma meitenes, tomēr vecāki ne vienmēr uzskata par vajadzīgu meitenes aizvest pie speciālista, tā slimībai pamazām attīstīties.

Spēcīgas sāpes menstruāciju laikā nav vienīgā pazīme

Sāpes var rasties arī seksa un urinēšanas laikā, kā arī nedēļu pirms vai pēc menstruāciju sākšanās. Atsevišķām sievietēm endometriozes simptomi ir novērojami visu laiku, menstruāciju laikā tiem tikai saasinoties.

Krampji, kas liek ģībt, nav norma!

Atceries, ka pretsāpju līdzekļi un regulāra to lietošana ievērojami kaitē aknām, kā arī normālai organisma darbībai kopumā. Ja asiņošana un sāpes ir sevišķi stipras, steidzies pie sava ginekologa pārrunāt iespējamo diagnozi un attiecīgu ārstēšanu!

Kairinātās zarnas sindroms ar endometriozi iet roku rokā

Kairinātās zarnas sindroms ir viens no biežāk sastopamiem kuņģa – zarnu trakta traucējumiem un, kā izrādās, tā pacientes bieži vien slimo arī ar endometriozi – pētnieki apgalvo, ka šo slimību "komplekts" ir katrai otrajai KZS pacientei.

Sāpes seksa laikā nav norma!

Dzimumaktam nekādā gadījumā nevajadzētu sagādāt sāpes, ja vien sieviete nav jaunava, uzsver mediķi. Tāpēc, ja pozas, kurās notiek dziļāka penetrācija, rada lielu diskomfortu, vērsies pie ārsta! Tā iemesls varētu būt endometriozes audi, kas izvietojas ārpus dzemdes sieniņām!

Neauglības risks – 40 procenti

Ja jau krietnu laiku centies ieņemt mazuli, tomēr bez panākumiem – iespējams, pie vainas ir endometrioze, kas rada 40 procentus augstu neauglības risku.

Nepaļaujies vien uz medikamentiem

Mediķi nereti, ārstējot endometriozi, nozīmē vien medikamentozu terapiju, tomēr endometriozes audus ieteicams likvidēt ķirurģiskā ceļā – tas neļaus slimībai atsākties, apārstējot vien tās simptomus!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!