Foto: PantherMedia/Scanpix
Kā zināms, brokastis ir dienas svarīgākā ēdienreize. Vairums cilvēku tajā uzņem ogļhidrātus, nodrošinoties ar dienai nepieciešamajām enerģijas rezervēm, kā arī izvairoties no pārāk ātras izsalkuma rašanās. Kā izrādās, krietni efektīvāk šai sakarā gan ir uzņemt olbaltumvielām bagātu produktus – tieši proteīni var ievērojami uzlabot izredzes zaudēt liekos kilogramus, vēstī "Women's Health".

Iepriekš minētais secinājums gūts, Misūri Universitātes pētniekiem veicot eksperimentu, kurā piedalījās 35 sievietes vecumā no 18 līdz 55 gadiem, kuras tika sadalītas trīs grupās.

Pirmā dalībnieču grupa brokastīs saņēma glāzi ūdens, otrā un trešā – maltīti, kas sastāvēja no 300 kalorijām un līdzīga tauku daudzuma.

Vienīgā atšķirība otrās un trešās grupas dalībnieču brokastīs bija tajās uzņemto olbaltumvielu daudzums, kas sastāvēja no trīs un 30 līdz 39 gramiem proteīnu, kas pēdējā gadījumā sastāda lielāko pusi no dienā vēlamā uzņemto olbaltumvielu daudzuma.

Rezultātā tika atklāts, ka tās pētījuma dalībnieces, kuras bija trešajā grupā, pēcpusdienā jutās krietni mazāk izsalkuša sun pusdienās apēda par 175 kalorijām mazāk nekā otrās un pirmās grupas dalībnieces.

Pētnieki arī uzsver, ka olbaltumvielas organismā pārstrādājas krietni ilgāk, atvairot arī izsalkuma sajūtu, kā arī tās stimulē noteiktu hormonu izstrādāšanos, kas paildzina sāta sajūtu.

Speciālisti šai sakarā dienā iesaka 30 procentos no kaloriju kopējā daudzuma uzņemt ar olbaltumvielām, kas rezultēsies vidēji 450 kaloriju ietaupīšanā nedēļā un paātrinās liekā svara krišanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!