Foto: Shutterstock
Problēmas ar miegu? No rītiem celies noguris un ir sajūta, ka neesi izgulējies? Visbiežāk problēmas ar miegu ir saistītas ar dienas gaitām un uzturu.

Portāls "activebeat.com" ir apkopojis produktus, kas traucē mierīgam, veselīgam miegam.

Alkoholiskie dzērieni

Nav nozīmes, vai jūs izdzerat glāzi viskija, vīna vai kausu alus – neviens alkohols nepalīdzēs tev atpūsties un izgulēties. Protams, iedzerot kādu glāzi, aizmiegam ātrāk, nekā ikdienā un ir sajūta, ka naktī būs salds miegs bet dažādos pētījumos pierādīts, ka, lietojot alkoholu dažas stundas pirms gulētiešanas, cilvēks nakts laikā regulāri modīsies, jo alkohola lietošana būtiski traucē miega dziļo fāzi.

Siers

Ja patīk pirms miega panašķēties ar kādu siera šķēli, labāk izvēlies mīkstos vai svaigos sierus, jo cietie sieri vai sieri ar pelējumu satur tiramīnu - aminoskābi, kas stimulē smadzenes tik ļoti, ka neļauj izgulēties.

Kofeīns

Nav nekāds pārsteigums, ka kofeīns pirms miega liks grozīties pa gultu, nespējot aizmigt. Tāpēc, ja vēlies kafiju, tad izvēlies bez kofeīna. Kolas vietā vakarpusē dzer ūdeni ar citronu.

Medikamenti 

Var vainot kafiju vai kolu, tomēr pētījumos pierādīts – lietojot pretsāpju medikamentus pirms miega, tie var izraisīt miega traucējumus. Daudzu medikamentu sastāvā ir stimulējošas vielas, piemēram, kofeīns, tādēļ medikamentus labāk nelietot uz savu galvu – konsultējieties ar ārstu un ievērojiet viņa noteiktās devas un zāļu lietošanas laikus.

Kūpināta gaļa

Vakarpusē ēsta kūpinātā gaļa var kalpot par iemeslu bezmiega naktij, un tas nav saistīts ar gremošanas traucējumiem. Daudzos kūpinājumos ir tiramīns – aminoskābe, kas atbalsta ne vien fermentācijas procesu, bet arī veicina smadzeņu darbību, tādā veidā neļaujot tām atpūsties.

Šokolāde

Ierasta lieta šokoholiķiem - skatoties mīļāko seriālu, iepriecināt sevi ar kādu šokolādes gabaliņu, bet tomēr būtu jāatceras, ka gan tumšā, gan gaišā šokolāde satur kofeīnu, nereti tikpat daudz, cik viena tase kafijas.

Tomāti

Tomāti ir bagātīgs C vitamīna avots, tas viennozīmīgi ir veselīgi un noderīgi, tomēr šo vitamīnu krātuvi labāk atstāt dienas gaišajam laikam. Tomātu ēšana pirms naktsmiera var izraisīt dedzinošu sajūtu pakrūtē un nepatīkamas vēdergraizes.

Ūdens

Nekas tā nespēj traucēt miegu kā pārpildīts urīnpūslis. Ja pirms miega būs izdzerts pārāk daudz ūdens vai zaļās tējas, nemierīga nakts garantēta!

Sarkanā gaļa

Sarkanā gaļa ir bagātīgs dzelzs avots, tomēr tajā ir arī augsts holesterīna līmenis, tādēļ tā ļoti lēnu pārstrādājas. Apēdot kārtīgu steiku vakarpusē, rēķinies, ka pilnā vēdera dēļ nesanāks laicīgi aizmigt. Turklāt, ja tavā uzturā dominē taukvielas un olbaltumvielas, pastāv risks saslimt ar miega apnoju - miega traucējumiem, kam raksturīga atkārtota elpošanas apstāšanās miegā.

Asi ēdieni

Ja patīk asāki ēdieni, jāapzinās, kādas sekas tie atstāj uz miegu. Pikantu pārtikas produktu dēļ ne viena vien naksniņa pavadīta, grozoties un dīdoties no viena sāna uz otru, gaidot, kad gremošanas procesi nomierināsies. Asus ēdienus labāk neēst trīs stundas pirms miega. Ideālajā gadījumā tos labāk izvēlēties dienas pirmajā pusē vai vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!