Foto: Shutterstock
Nieres ir pāra orgāns, kas atbild par urīna veidošanos. Tās piedalās ūdens un sāļu apmaiņas procesā un ārpusšūnu šķidruma daudzuma regulēšanā. Tāpat nieres atbild par sārmu un skābju līdzsvaru organismā. Lai ikdienā justos labi un nebūtu jācīnās ar nieru veselības problēmām, ir būtiski rūpēties par to veselību.

Diemžēl ikdienā daudzi no mums piekopj paradumus, kas kaitē ne tikai nierēm, bet visam organismam. Iedvesmojoties no "Healthline", "Web Md" un "Huffpost", piedāvājam iepazīties ar paradumiem, kas palīdzēs uzturēt nieres veselas.

Nesmēķē un nelieto alkoholu

Alkohola lietošana un smēķēšana kaitē tavai veselībai. Šie netikumi negatīvi ietekmē visu tavu organismu, ne tikai nieres. Atceries, ka sievietēm dienā nevajadzētu uzņemt vairāk par vienu alkohola devu, bet vīrieši nedrīkst uzņemt vairāk par divām alkohola devām dienā. Par to, cik daudz alkohola ir vienā devā, kā arī par to, kas notiek ar veselību, pārstājot lietot grādīgos dzērienus, lasi šeit.

Smēķēšana pasliktina asinsriti, kas nozīmē – visi orgāni, ieskaitot nieres, tiek sliktāk apasiņoti. Tāpat alkohols var ietekmēt asinsspiedienu regulējošu medikamentu darbību, atstājot ietekmi arī uz nierēm. Atceries, ka smēķēšanas atmešana nāks par labu gan tavai veselībai, gan finansiālajai situācijai. Vai esi parēķinājusi, cik daudz tērē cigaretēm viena gada laikā? Vai ar šiem līdzekļiem nepietiktu ceļojumam?

Regulāri veic fiziskās aktivitātes


Foto: Shutterstock
Tuvojoties vasarai, daudzi pievēršas aktīvākam dzīvesveidam. Nereti to mērķis ir atbrīvoties no kāda lieka kilograma, lai lieliski izskatītos peldkostīmā. Tomēr mērķis iegūt slaidu vidukli, lai to visiem izrādītu, nebūt nav vienīgais iemesls, kāpēc būtu ieteicam nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm un regulāri sportot. Tas pozitīvi ietekmēs arī nieru veselību.

Regulāras kustības samazina dažādu hronisku nieru slimību risku, kā arī palīdz samazināt asinsspiedienu un uzlabo sirds un asinsvadu veselību. Šie rādītāji ir būtiski arī nieru veselības uzturēšanai. Tev nav jāskrien maratoni vai katru dienu stundām ilgi jāsvīst sporta zālē. Pastaigas, skriešana, braukšana ar velosipēdu vai dejošana ir lieliski veidi, kā izkustēties un justies labāk. Sameklē nodarbi, kas tevi interesē un aizrauj. Tā uzturēt sevi formā būs krietni vienkāršāk.

Sabalansēts uzturs un veselīgs svars


Foto: Shutterstock
Sabalansēts un pilnvērtīgs uzturs ir cilvēka labsajūtas atslēga. Tas palīdz nodrošināt organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Rūpējoties par nieru veselību, ir būtiski pievērst uzmanību tam, lai tavā ēdienkartē nebūtu daudz sāls, pusfabrikātu un sāļu našķu. Izvēlies svaigus un veselīgus produktus, piemēram, ogas, zaļumus, zivis, pilngraudu produktus un citus.

Uzturs ir ļoti būtisks arī, lai uzturētu veselīgu svaru. Liekais svars ir viena no aktuālākajām veselības problēmām mūsdienās. Tas veicina dažādu slimību attīstību. Daļa no tām, piemēram, diabēts un sirds slimības, veicina arī nieru problēmu attīstīšanos. Liekais svars nieru veselību var pasliktināt arī tieši, tāpēc seko līdzi tam, lai tu nesaskartos ar lieko svaru vai aptaukošanos.

Uzņem pietiekami daudz šķidruma


Foto: Shutterstock
Ieteikums izdzert vismaz astoņas glāzes ūdens dienas lakā negarantēs apbrīnojamu veselību un maģiskus uzlabojumus labsajūtā, bet tas ir labs padoms. Izvirzot šādu mērķi, tu parūpēsies par to, lai tavam organismam netrūktu šķidruma. Regulāra un pietiekama ūdens uzņemšana nāks par labu tavam organismam, kā arī tavām nierēm.

Ūdens ir nepieciešams, lai izvadītu sāli un toksīnus no tavām nierēm. Tāpat tas palīdzēs samazināt hronisku nieru slimību risku. Dienā ieteicams uzņemt no pusotra līdz diviem litriem ūdens. Uzņemtā ūdens daudzumu var ietekmēt laikapstākļi, vispārējā veselība, tas, cik daudz fizisko aktivitāšu tu veic, un citi faktori. Cilvēkiem, kam ir bijuši nierakmeņi, ieteicams uzņemt nedaudz vairāk ūdens.

Neaizraujies ar uztura bagātinātājiem un medikamentiem


Foto: Shutterstock
Ja veselības problēmu dēļ tev ir nepieciešams lietot noteiktus medikamentus, rūpīgi ievēro visus ārsta norādījumus, kā arī seko līdzi instrukcijām uz medikamentu iepakojuma. Ilgstoši nelieto medikamentus, kas palielina nieru problēmu risku vai izraisa to bojājumus. Šādu efektu var radīt gan recepšu medikamenti, gan zāles, ko iespējams iegādāties bez ārsta ziņas, piemēram, dažādi pretsāpju līdzekļi.

Zāles ar pretiekaisuma iedarbību, piemēram, ibuprofēnu un naproksēnu saturoši medikamenti, var pasliktināt nieru veselību, ja tie tiek lietoti regulāri. Tāpat atceries, ka nekādus uztura bagātinātājus nevajadzētu lietot bez ārsta ziņas. Arī tie var nenākt par labu tavām nierēm. Pirms to lietošanas noteikti konsultējies ar ārstu.

Seko līdzi savam veselības stāvoklim


Foto: Shutterstock
Ikvienu vainu ir vieglāk ārstēt un novērst, ja tā tiek atklāta laikus, tāpēc seko līdzi savam veselības stāvoklim un vērsies pie ārsta, ja tev parādās kādas sūdzības. Īpaši uzmanīgiem ir jābūt cilvēkiem, kam ir augstāks nieru slimību risks. Ģimenes veselības vēsture, sirds slimības un cukura diabēts ir tikai daži no faktoriem, kas var ietekmēt arī nieres.

Tā kā paaugstināts asinsspiediens ir viens no galvenajiem nieru problēmu izraisītājiem, seko līdzi, vai tas nemainās. Īpaši uzmanīgiem jābūt arī cukura diabēta pacientiem, jo arī straujas cukura svārstības nenāks par labu tavām nierēm. Nieru veselībai īpaši bīstams ir augsts asinsspiediens kombinācijā ar straujām cukura līmeņa svārstībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!