Foto: PantherMedia/Scanpix

No nedaudz vairāk nekā 2000 pacientu, ko gada laikā ārstē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā, 60% tur nokļūst pēc saindēšanās ar dažādām vielām. Visbiežākie klīnikā pēdējo trīs gadu laikā cilvēki nonākuši pēc saindēšanās ar etilalkoholu, pretepilepsijas, sedatīvajiem un miega līdzekļiem, kā arī citiem psihotropajiem preparātiem. Katru gadu aktuāls saindēšanās iemesls ir arī tvana gāze un narkotiskās un psihotropās vielas, bet pēdējo gadu laikā pieaudzis to pacientu skaits, kas klīnikā smagā stāvoklī nonākuši pēc tā saucamā “spaisas” lietošanas.

"Samērā regulāru pacientu plūsmu klīniskajā toksikoloģijā veido pacienti pēc ilgstošas vai pārmērīgas alkohola lietošanas. Tādiem pacientiem rodas nopietni vai pat dzīvību apdraudoši veselības traucējumi un nepieciešama kvalificēta personāla palīdzība intensīvās terapijas apstākļos," stāsta Oļegs Šuba, Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs. Tāpat regulāri esot jāpalīdz pacientiem ar dažāda veida psihiskiem traucējumiem, kas mēģinājuši izdarīt pašnāvību, iedzerot toksiskās medikamentu devas, kuras ārsts nozīmējis pamata saslimšanas ārstēšanai. "[Ir arī] pacienti, kas apreibināšanas stāvoklī veic demonstratīvu pašnāvības mēģinājumu, vai pacienti afekta stāvoklī (ģimenes strīdi, "nelaimīga mīlestība", situācijas reakcijas (piemēram, tuvinieka nāve)), kas iedzer mājas aptieciņas saturu (bieži saindēšanās smagums atkarīgs no tā, cik nopietnas zāles lieto vai lietoja vecmāmiņa vai vectētiņš," stāsta mediķis.

Aplūkojot statistikas datus, redzams, ka pēdējo gadu laikā būtiski pieaudzis to pacientu skaits, kas klīnikā nogādāti pēc tā saucamā SPICE lietošanas. "SPICE pacientu grupa joprojām aktuāla, bet to plūsma ievērojami samazinājās ar brīdi kad pieņēma "jaunu psihoaktīvu vielu" ierobežojošu likumu," stāsta Šuba.

Mediķi brīdina, ka, ja alkohola lietošanas rezultātā radušās veselības traucējumi, tad noteikti jāgriežas pēc medicīniskās palīdzības. Tomēr jāatceras, ka Toksikoloģijas un sepses klīnika neveic narkoloģisko palīdzību un sniedz palīdzību tikai smagu akūtu saindēšanu gadījumos. Savukārt, lai ārstētu, piemēram, atkarības, jāvēršas pie narkologa.

Jāpiebilst, ka statistikas pārskatā netiekot iekļauti visi pacienti, kurus konsultē ārsts toksikologs uzņemšanas (NMPUK) klīnikās etapā, jo liela daļa no viņiem neturpinot ārstēšanos stacionārā vai atsakās no ārstēšanas, kā arī turpina ārstēšanos ambulatori.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnika ir vienīgā Latvijā, kura specializējusies akūtu toksikoloģisku un sepses pacientu ārstēšanā, kalpo par mācību bāzi toksikoloģijā un intensīvajā terapijā jaunajiem medicīnas speciālistiem un sniedz diennakts konsultatīvo palīdzību mediķiem un iedzīvotājiem. Gadā klīnikā tiek ārstēti vairāk nekā 2000 pacientu.

Lūk, infografika, kas parāda, kā pēdējo gadu laikā pieaudzis Toksikoloģijas un sepses klīnikas pacientu skaits. Lai apskatītu statistikas rādītājus par katru gadu, noklikšķiniet uz gadskaitļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!