Foto: Shutterstock
Daudziem prātos iesēdusies bērnībā reizi no reizes vecāku atkārtotā frāze: "Nekādas peldēšanas ar pilnu vēderu!" Taču – ko vēl vajadzētu paturēt prātā pēc ēšanas, kā izvairīties no pūšanās sajūtas un ko darīt, ja, ātrumā remdējot badu, apēstas pat diviem cilvēkiem piemērotas porcijas, esam apkopojuši turpmākajās rindās.

Neej gulēt


Lai neizaicinātu likteni un nebūtu jāsaskaras ar dedzināšanas problēmām, pēc maltītes notiesāšanas labāk uzreiz horizontāli negulties. Eksperti norādījuši, ka pat pēc našķošanās vajadzētu paiet vairākām stundām, līdz doties uz gultas pusi, jo gremošanas sistēma darbojas visefektīvāk un pareizāk, ķermenim atrodoties vertikāli taisnā stāvoklī. Kad cilvēks guļ, kuņģa skābei ir daudz vieglāk veikt pretējo reakciju nepieciešamajai un kairināt barības vadu, izraisot nepatīkamas sajūtas. Un ar šo sajūtu pakrūtē gulēšana noteikti būs apgrūtināta.

Iztīri zobus


Kā raksta portāls "Live Strong", pēc ēšanas vajadzētu steigt iztīrīt zobus, tāpēc kabats zobubirstes turēšana somiņā vai biroja galda atvilktnē nebūt nav peļama ideja. Ēdot ogļhidrātiem un cukuriem bagātus produktus, piemēram, cepumus vai maizi, aplikumā veidojas baktērijas, kas var bojāt zobu emalju, vēstī "Mayo Clinic". Zobu tīrīšana pēc ēšanas palīdz aizkavēt to veidošanos un uzlabo kopējo mutes veselības stāvokli.

Savukārt pēc citrusaugļu ēšanas vai kādas vīna glāzes malkošanas gan uzreiz ar zobu tīrīšanu steigt nevajadzētu. Labāk ieturēt 30 minūšu pauzi, jo pretējā gadījumā emalja tiks vēl vairāk bojāta. Labāks variants ir iztīrīt zobus pirms to ēšanas, kā arī iedzert glāzi ūdens pēc.

Neliela aktivitāte – tieši laikā!

Foto: Shutterstock


Šajā gadījumā gan nav runa par aktivitāti, kas ietvertu pamatīgu skriešanu un hanteļu cilāšanu, taču par nelielu pastaigu pa tuvējo parku vai apkārtni organisms būs tev pateicīgs. Pastaiga ne tikai stimulēs gremošanas sistēmas darbību, bet arī palīdzēt noregulēt cukura līmeni asinīs. Tāpat labs variants ir došanās mierīgā braucienā ar riteni, taču noteikti nepārspīlē ar aktivitātes intensitāti. Pārāk aktīvs treniņš var asins plūsmu novirzīt ekstremitāšu virzienā, kas gremošanai nepalīdzēs, raksta "WebMd".

Starp citu, arī ūdens procedūras veicina asins pieplūšanu ekstremitātēm, kas izraisa asiņu atteci no kuņģa.

Iedzer ūdeni


Protams, kas par daudz, tas par skādi – nav nepieciešams uzņemt arī litriem ūdens, līdz rodas sajūta, ka pārsprāgsi. Glāze ūdens būs tieši tas, kas nepieciešams. Ūdens palīdzēs izvadīt no organisma liekos sāļus, kurus, visticamāk, ja maltīte bija gana branga, tās laikā uzņēmi. Tāpat šāds sīkums var palīdzēt arī izvairīties no aizcietējumiem. Paturi gan prātā – ja šķidrums būs pārāk daudz, tas atšķaidīs kuņģa sulu un kavēs ēdiena pārstrādes procesus.

Nenoliedzami, par šķidruma uzņemšanu nedrīkst aizmirst visas dienas garumā, jo ieguvumi ir patiesi daudz. Vairāk par ūdens uzņemšanu, ieteicamajiem daudzumiem un regularitāti lūko šajā rakstā.

Izvairies no gāzētiem dzērieniem


Ja pēc kārtīgas ēdienreizes vēders ar spiedošu un nepatīkamu sajūtu signalizē, ka apēsts daudz par daudz, gāzētos dzērienu aizstum otrā galda stūrī. Burbuļūdeņi liek vēderam uzpūsties vēl vairāk. Gāzēto ūdeni, piemēram, labāk atstāt sejas mazgāšanas procedūrai, kas sīki un smalki aprakstīta šeit.

Neēd augļus

Foto: Shutterstock


Augļus ieteicams ietvert atsevišķā ēdienreizē, jo, tos lietojot uzturā kopā ar pamatēdienu vai uzreiz pēc tā ieturēšanas, tiek izjaukts normāls gremošanas process. Optimāli tos ēst stundu pirms vai pusotru stundu pēc ēšanas. Neaizmirsti, ka augļos ir daudz cukura, tāpēc tos nepareizi uztvert kā našķi starp ēdieniem. Cilvēki mēdz būt pāsteigti, kāpēc viņu figura, regulāri lietojot uzturā augļus, neuzlabojas. Šajā sakarā vērts piebilst, ka pārmērīgs cukurs ir lieka enerģija, un tā uzkrājas taukos.

Tabakai – nē!


Atkārtošana zināšanu māte – smēķēšana ir viens no sliktākajiem ieradumiem, kāds cilvēkam var būt un kas kaitē ļoti daudzām organisma sistēmām. Taču cigaretes izsmēķēšana pēc ēšanas ir līdzvērtīga 10 cigarešu izsmēķēšanai. Šis nelāgais paradums mazina asinīs skābekli, kā rezultātā var tikt izjustas vēdera spazmas, kā arī pasliktināties gremošana.

Nepalaid vaļīgāk jostu


Pēc ēšanas viens no patīkamākajiem brīžiem ir jostas atlaišana vaļīgāk, vai ne tā? Jāteic gan, ka no šī ieraduma labāk pēc iespejas ātrāk tikt vaļā, jo šī savā veidā ir mākslīga iejaukšanās gremošanas procesos. Šādā veidā ēdiens visnotaļ ātri "dosies lejup", kā rezultātā tā pārstrāde kādā posmā var būt traucēta.

Rakstā izmantota informācija no "Live Strong", "Web MD" un "Healthline".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!