Foto: AFP/Scanpix
Ikvienā diētā ir uzsvērts teju svarīgākais veselīga uztura pamatprincips – izvairīšanās no miltu produktu un baltmaizes lietošanas. Tomēr, kā vēstī izdevums "Shape", tavā ēdienkartē, pašai nemanot, var iezagties vēl pāris produktu, kas krietni pārsniedz dienā ieteicamo ogļhidrātu daudzumu, tā kavējot tevi no svara zaudēšanas.

Kafijas dzērieni

Ar putukrējumu, šokolādi un saldējumu dekorētie kakao, kapučīno un citi kafijas dzērieni satur aptuveni 400 kaloriju, kā arī 60 - 80 gramu ogļhidrātu, kas uzturvērtības ziņā pielīdzināmi milzu pastas porcijai.

Protams, šādi pagatavota kafija ir krietni garšīgāka, tomēr, ja vēlies palikt uzticīga savam diētas plānam, nākamreiz izvēlies kafiju ar vājpienu, atsakoties no bagātīgajiem rotājumiem.

Mīkstās barankas

Rauga mīklas barankas nereti atrodamas uz brokastu galda, tomēr no šī ēdiena labāk izvairies, ja vien neplāno pēc brokastīm doties uz sporta zāli, kur pavadīsi dienas pirmo cēlienu, sagaidot launagu.

Kā izrādās, vidēja lieluma baranka satur aptuveni 250 līdz 300 kaloriju un vairāk nekā 50 gramu ogļhidrātu, kas prasa trīs stundu ilgu skrējienu, līdz kalorijas tiktu sadedzinātas.

Sulas dzērieni un smūtiji

Vietas, kur tirgo svaigi spiestu sulu kokteiļus vai augļu smūtijus, atrodamas ik uz soļa un rada mānīgu priekšstatu par to veselīgumu, bet viena glāze dzēriena satur nevajadzīgi lielu cukura devu - aptuveni 64 gramus, kā arī 75 gramus ogļhidrātu.

Sāļie krekeri

Neraugoties uz pieņēmumu, ka krekeri ir vieni no veselīgākajiem cepumiem, ar ko reizēm drīksti arī sagrēkot, tie patiesībā sastāv no ķīmiskām uztura krāsvielām un garšas pastiprinātājiem, kā arī konservantiem, un to pagatavošanā izmantots augstu fruktozes daudzumu saturošs graudu sīrups.

Mafini

Viens mafins satur apmēram 64 gramus ogļhidrātu un 30 gramu tauku, un, ja tavs ikrīta keksiņš ir gatavots no miltiem, cukura un sviesta, tad vari to pielīdzināt vidējam kūkas gabalam. Neraugoties uz sausumu un mafinam nereti pievienotajām ogām, tas nudien nav tas veselīgākais kārums! Tā vietā izvēlies no graudaugiem pagatavotas uzkodas!

Jogurts ar augļu piedevām

Jogurts ir universāls našķis, ko ēdam gan brokastīs, gan pēcpusdienā, gan vēlākās vakariņās, kā arī pirms treniņiem. Tajā esošā laktoze satur aptuveni 12 - 15 gramu ogļhidrātu, kas neradīs ļaunumu tavai figūrai, bet, pievienojot jogurtam mākslīgās augļu piedevas, ogļhidrātu daudzums palielinās divkārt, radot vien īslaicīgu enerģijas pieplūdumu.

Tāpēc izvēlies lakto veida jogurtus vai nu jau zināmu popularitāti iemantojušo grieķu jogurtu, kam pievieno ēdamkaroti saldētu ogu vai svaigu augļu!

Kino teātros nopērkamais popkorns

Popkorns un kino ir lietas, kas iet roku rokā, tāpēc šo našķi lielākoties sev neaizliedz, uzskatot, ka periodiska lielās popkorna tūtas iztukšošana tavai diētai nekaitēs, bet patiesība ir citāda.

Lielā popkorna turza satur 1200 kaloriju, ko lielākoties veido ogļhidrāti. Pēc sviesta pievienošanas popkorna uzturvērtība palielinās, tādējādi pilnībā sagraujot iepriekš tik cītīgi ievēroto diētas un treniņu plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!