Foto: Shutterstock
Sirds un asinsvadu slimības ir viens no galvenajiem nāves cēloņiem Latvijā. Kā liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkoptie dati, ik gadu asinsrites slimību dēļ dzīvību zaudē no 15 līdz 16 tūkstošiem cilvēku. Lai mazinātu risku saslimt, ir ļoti būtiski sekot līdzi tam, lai dzīvesveids būtu veselīgs.

"Medical News Today" ir nosaukuši vairākas darbības, kas var palīdzēt ievērojami samazināt risku saslimt ar kādu no šīm slimībām. Sirds un asinsvadu veselību būtiski ietekmē noteikti paradumi un faktori, ko ikviens cilvēks var salīdzinoši viegli mainīt. Veicot noteiktas darbības, sirds un asinsvadu slimību risku var būtiski samazināt. Šīs darbības ir smēķēšanas atmešana, veselīga svara uzturēšana, veselīgi ēšanas paradumu ievērošana un fiziskā aktivitāte.

Protams, ja tu nesmēķē un nekad to neesi darījusi, risks ciest no sirds un asinsvadu slimībām būs zemāks nekā tad, ja smēķēsi un pēc tam šo paradumu atmetīsi.

Tāpat sirds un asinsvadu veselību ietekmē asinsspiediens, holesterīna līmenis asinīs, kā arī cukura līmenis asinīs. Saskaitot kopā ar paradumiem, tiek iegūti septiņi faktori, kam ikdienā jāpievērš uzmanība, ja vēlies, lai tava sirds būtu vesela. Izvērtējot visus faktorus, tavs dzīvesveids attiecībā uz risku samazināšanu var tikt vērtēts kā vājš, vidējs vai lielisks. Piemēram, ja tu smēķē regulāri, saņemtu vērtējumu "vājš", ja neesi regulāra smēķētāja, bet pēdējo gadu laikā esi ievilkusi kādu dūmu, vērtējums ir "vidējs", bet, ja esi atmetusi smēķēšanu vai tev nekad nav piemitis šis kaitīgais ieradums, tu saņemtu vērtējumu "lielisks".

Izrādās, ka ASV un arī citur pasaulē tikai divi procenti cilvēku sasniedz vērtējumu "lielisks" visos septiņos kritērijos. Tas arī izskaidro, kāpēc sirds un asinsvadu slimības ir tik izplatīts nāves cēlonis visā pasaulē. Jāpiebilst gan, ka, lai arī speciālisti ir pārliecināti, ka šie septiņi faktori var ievērojami samazināt nākotnes sirds un asinsvadu slimības risku, nav pietiekami daudz datu, kas to apstiprinātu un paskaidrotu, cik būtiski risks tiek samazināts.

Paturi prātā, ka sirds veselību ietekmē arī faktori, kas nav pieminēti šajos septiņos rādītājos. Tie ir miega daudzums un kvalitāte, kā arī stress. Plašāk par dzīvesstila kļūdām, kas nokauj cilvēka motoru, lasi šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!