Foto: Shutterstock
Smadzeņu audzēji tiek uzskatīti par vienu no dzīvībai bīstamākajām saslimšanām. Tie ietekmē veselību pat tad, ja tie nav kancerogēni vai ļaundabīgi – tos parasti neuzskata par dzīvībai bīstamiem, bet arī labdabīgi audzēji var būtiski ietekmēt cilvēka veselību. Ir ļoti svarīgi atpazīt iespējamos audzēja simptomus un meklēt speciālista palīdzību.

To, kas īsti izraisa audzēju veidošanos smadzenēs, nezina pat speciālisti. Tomēr ir zināmi vairāki riska faktori, norāda "Web Md". Tie var gan retas ģenētiskas slimības, tāpat lielāks risks iegūt smadzeņu audzēju ir pieaugušajiem, kas bērnībā galvas rajonā saņēmuši radioaktīvu starojumu.

Ne visi smadzeņu audzēji ir ļaundabīgi, ne visi ir kancerogēni. Ļaundabīgie audzēji parasti ir agresīvāki – tie ātrāk aug un ietekmē apkārtesošos audus. Ja smadzenēs attīstās vēzis, tas reti skar citus orgānus, bet tas noteikti ietekmē visu smadzeņu un nervu sistēmas darbību. Arī labdabīgi audzēji var radīt nopietnas veselības problēmas.

Iedvesmojoties no "Prevention", piedāvājam iepazīties ar septiņām pazīmēm, kas var liecināt par audzēju smadzenēs un ko noteikti nedrīkst ignorēt. Tikai atceries, ka, pamanot kādu no šiem simptomiem, nevajag sev uzstādīt diagnozi, bet gan doties pie ārsta. Iespējams, kādu no simptomiem izraisa cita problēma, ko arī nedrīkst ignorēt.

Krampji

Foto: Shutterstock
Neatkarīgi no audzēja tipa, krampji bieži ir viens no pirmajiem simptomiem, kas liecina par problēmām. Audzējs smadzenēs kairina neironus, liekot tiem nekontrolējami darboties. Tādos brīžos cilvēka kustības ir neierastas, viņu piemeklē krampji un spazmas. Cilvēks var ciest no krampjiem visā ķermenī, uz brīdi var tikt ierobežota kustību spēja kādā no ekstremitātēm vai paralizēta viena sejas puse.

"Web Md" skaidro, ka pastāv vairāku veidu krampji, un ne visiem cēlonis ir audzējs smadzenēs. Krampjus var izraisīt arī galvas traumas, insults, ļoti zems cukura līmenis, elektrolītu līdzsvara traucējumi, medikamentu vai narkotiku lietošana, abstinence, košas, mirgojošas gaismas un mainīga skaņa, kas parasti novērojama videospēlēs, smadzeņu infekcijas, piemēram, meningīts. Pat ja piedzīvoti krampji uzreiz nenozīmē, ka tev ir smadzeņu audzējs, tos labāk neatstāt bez ievērības. Ja tie novēroti vairākkārt, pēc iespējas ātrāk meklē speciālista palīdzību.

Neveiklība

Foto: Shutterstock
Protams, tas, ka cilvēks ir neveikls un tā tas ir bijis visu savu dzīvi, nenozīmē, ka viņam ir smadzeņu audzējs. Ja jau bērnībā regulāri mēdzi aiz kaut kā aizķerties, pakrist vai izmest kaut ko no rokām, visticamāk, uztraukumam nav pamata. Uzmanīgai jābūt tad, ja neveiklība tavā uzvedībā ir kaut kas jauns.

Ja tu sāc neveikli rīkoties ar atslēgām un durvju atdarīšana tev sagādā grūtības, staigā klupdama, krizdama, parādās līdzsvara problēmas un mani citas iepriekš nepiedzīvotas neveiklības pazīmes savās kājās un rokās, tā ir zīme par to, ka radušās problēmas. Neatkarīgi no cēloņa, šādas uzvedības izmaiņas nav normālas, bet grūtības parunāt, norīt ēdienu un kontrolēt savu sejas izteiksmi ir pazīmes, kas var liecināt par problēmām smadzeņu darbībā.

Nejutīgums

Foto: Shutterstock
Gluži tāpat kā krampji, nejutīgums kādā no ķermeņa daļām, var liecināt par nopietnām veselības problēmām, tāpēc šādas sajūtas nedrīkst ignorēt. Gadījumos, kad audzējs ir izveidojies smadzeņu stumbrā, cilvēks var zaudēt jutīgumu dažādās ķermeņa daļās, kā arī kļūt neveiklāks.

Nejutīgumu ķermenī var izraisīt dažādas problēmas, no kurām dažas var būt vieglāk risināmas. Piemēram, "Live Strong" norāda, ka nejutīgumu ekstremitātēs var izraisīt vitamīna B12 trūkums. Šis vitamīns ir nepieciešams optimālam vielmaiņas darbam, sarkano asinsķermenīšu radīšanai, kā arī nervu sistēmas funkciju nodrošināšanai. Nejutīgumu var izraisīt arī nospiesti muguras nervi un citi mugurkaula bojājumi, kā arī pārejoša išēmiskā lēkme, ko uzskata arī par insulta priekšvēstnesi. Arī šajā gadījumā – neatkarīgi no tā cēloņa, nejutīgums ir simptoms, ko nedrīkst ignorēt.

Izmaiņas atmiņā, domāšanas veidā un redzē

Foto: PantherMedia/Scanpix
Audzēji smadzenēs patiešām var izraisīt milzu pārmaiņas cilvēku uzvedībā, bet rakstura pārmaiņas, par ko stāsta grāmatās un uzņem filmas, ir ļoti retas. Pilnīga personības maiņa noteikti nav tipiskākais audzēja simptoms. Cilvēkiem ar smadzeņu audzēju var rasties atmiņas problēmas, viņi biežāk jūtas pajukuši un izjūt salīdzinoši nelielas grūtības, domājot un risinot sarežģītus jautājumus.

Tāpat smadzeņu audzējs var izmainīt to, kā cilvēks redz pasauli sev apkārt. Izplūdis attēls, tā dubultošanās, manāma redzes pasliktināšanās vai tās zudums nereti tiek saistīti tieši ar smadzeņu audzēja veidošanos. Tāpat attēlā, ko cilvēks redz, var parādīties peldoši pleķi vai formas.

Slikta dūša un retos gadījumos galvassāpes

Foto: Shutterstock
Lai arī varētu šķist, ka galvassāpes ir pirmā smadzeņu audzēja pazīme, tā nebūt nav. Galvassāpēm var būt neskaitāmi citi cēloņi, ko, protams, arī nedrīkst atstāt bez ievērības. Sāpes galvā parasti novēro tikai ļoti lielu audzēju gadījumā, tāpēc tās nav novērojamas tā attīstības sākumā. Tās var parādīties krietni vēlāk par citiem simptomiem.

Par dažādiem galvassāpju veidiem un to ārstēšanas metodēm ir iespējams uzzināt šeit.

Slikta dūša ir biežāk sastopams smadzeņu audzēja simptoms nekā galvassāpes. Ja tev ir slikta dūša un nepatīkama sajūta vēderā, sajūtas ignorēt nedrīkst. Īpaši tad, ja simptomi ir nepārejoši un neizskaidrojami, jo tie var liecināt par smadzeņu audzēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!