Foto: Shutterstock
Slikta elpa var būt ne tikai ķiplokiem bagātas maltītes rezultāts, bet arī signāls, kas liecina – šķebinošajai smakai vaina meklējama dziļāk. Tāpēc, ja jūti, ka sliktā elpa turpinās ilgstoši, apmeklē ārstu, lai noteiktu precīzāko diagnozi. Tomēr, iedvesmojoties no portāliem "Web MD" un "Pure wow", apkopojam vairākus veidus, kā tikt galā ar delikāto problēmu mājas apstākļos.

Regulāra zobu un mutes dobuma tīrīšana

Viens no iemesliem, kāpēc cilvēkiem rodas nepatīkama elpa, ir mutē esošās baktērijas, kā arī maltītēs lietotie pārtikas produkti, kas veicina dažādās smakas. Tāpēc vienmēr jāatceras zobus un mutes dobumu tīrīt vismaz divas reizes dienā, kā arī izskalot ar mutes skalojamo līdzekli. Turklāt nevajadzētu pārspīlēt ar tīrīšanas stiprumu – tas nekādā veidā neuzlabos elpu, bet var ievainot jutīgās smaganas.

Mēles tīrīšana

Tieši uz mēles nereti dzīvo tās baktērijas, kas izraisa nepatīkamo elpu. Tāpēc savā zobu tīrīšanas rituālā pievērs uzmanību arī tai. Veikalos pieejami arī īpaši mēles tīrītāji, kas noskrāpē nost netīrumus un baktērijas, taču tas ir izdarāms arī pavisam vienkārši – ar zobubirsti. Tikai arī šajā gadījumā nevajadzētu spēcīgi "kasīt", bet darīt to regulāri un maigi.

Pārtikas produktu izvēle

Zināms, ka ķiploki ir vieni no tiem, kas elpu dara nepatīkamu, tomēr līdzīgi ir arī ar sīpoliem. Turklāt zobu tīrīšana pēc maltītes situāciju neuzlabo – elpa tik un tā nelabi ož. Kā portālam "Web MD" norāda zobārsts Ričards Praiss (Richard Price), šo produktu sastāvdaļas, kas izraisa nepatīkamo elpu, nokļūst asinsritē un ar tās palīdzību – plaušās. Tāpēc arī šķebinošais aromāts tiek izelpots. Kā atrisināt problēmu? Nelietot uzturā šos produktus, piemēram, pirms svarīgiem pasākumiem.

Pēc maltītes izmanto košļājamo gumiju

Varētu teikt, ka baktērijas, kas izraisa nepatīkamo elpu, mutē labi dzīvo arī cukura ietekmē. Nereti cilvēki pēc ēdienreizes izvēlas dažādas dražejas vai sūkājamas konfektes, kas it kā uzlabo elpu, taču tajās pamatā ir tieši nevēlamais cukurs. Tāpēc svaigai elpai lieto košļājamo gumiju, kuras sastāvā nav saldinātāju.

Vajadzības gadījumā – ārsta apmeklējums

Vēl viens iemesls šķebinošai elpai ir smaganu slimības un baktērijas, kas atrodas uz tām. Ja jūti, ka nepatīkamajai elpai nepalīdz neviens no ieteikumiem, dodies pie attiecīgā speciālista, kas uzstādīs attiecīgo diagnozi un ārstēšanas pasākumus. Tas noteikti jādara arī tad, ja nepatīkamā elpa novērota ilgstoši. Turklāt, ja vienkāršākie ieteikumi nepalīdz uzlabot situāciju, pie vainas var būt arī nopietnākas saslimšanas, kurām vajadzīgi padziļinātāki izmeklējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!