Visi vēlas izskatīties un justies labi, un visiem šāda iespēja ir dota, ir pārliecināts 14 Ginesa rekordu īpašnieks, spēkavīrs, fitnesa treneris un uztura speciālists Sergejs Koņušoks no Ukrainas. Arī portālam VIŅA bija iespējas tikties ar fitnesa speciālistu un uzklausīt viņa padomus, ieteikumus un atziņas par pēdējā laika tendencēm šajā nozarē.

Tipiskākās sieviešu atrunas un kļūdas

  • "Man ir tādi smagi kauli, ģenētika tāda, ka es nevaru notievēt" – šī ir visai ierasta frāze, ko sievietes min, atrunājoties, kāpēc viņām ir liekais svars, kāpēc viņas nevar iegūt tādas ķermeņa formas, kādas vēlētos. Koņušoks uzsver, ka visi var izskatīties labi.
  • "Es nevaru bez šokolādes, vienkārši bez tās nevaru dzīvot" – arī šī esot ierasta frāze, kas izskan no sieviešu puses. Var, stingri pārliecināts ir spēkavīrs. Viņš atzīst, ka viens šokolādes gabaliņš ļaunumu nenodarīs, bet parasti sievietēm esot vēlme vienā reizē apēst uzreiz tāfelīti šokolādes. Vienā tāfelītē ir 500 kalorijas, kas nozīmē, ka ar vienu šokolādes tāfelīti sieviete uzņem vienu trešdaļu enerģijas no visas viņai nepieciešamās dienas normas.
  • Neēšana. Sievietēm esot raksturīgi, ka viņas izdomā divās nedēļās nomest 10 kilogramus liekā svara. Lai sasniegtu šo mērķi, viņas vispār neēd un pastiprināti trenējas sporta zālē. Tas ir absolūti nepareizi. Koņušoks pats personīgi esot trīs reizes no sporta zāles uz rokām iznesis sievietes, kuras trīs dienas neko nebija ēdušas un dienā piecas stundas aktīvi trenējušās. Vienā brīdī viņas vienkārši sabrūk. Kā uzsver speciālists, visam ir jānotiek metodiski un pareizi. Brīnumi nenotiek, tādēļ šādām lietām jāpieiet nopietni. Jā, trīs mēnešos likvidēt 10 kilogramus sava svara ir iespējams, bet ne divās nedēļās. Tas ir ļoti kaitīgi veselībai. Atslēgvārdi – regularitāte un pakāpeniskums, tas ir jāievēro, sākot fiziskas aktivitātes.

Vīriešiem kļūdu mazāk

Vīrieši retāk pieļauj kļūdas, un parasti tās saistītas ar nepareizas tehnikas pielietošanu jeb nepareizi izpildītiem vingrinājumiem. Nereti arī vīrieši uzreiz vēlas savam organismam "uzlikt" pārāk lielu slodzi, taču tā nedrīkst. Treniņi jāuzsāk lēnām, ar minimālu slodzi, pakāpeniski to palielinot.

Koņušoks atzīmē, ka, sākot trenēties, noteikti svarīgi būtu vērsties pie personīgā trenera, kas katram individuāli izstrādās rekomendācijas turpmākajiem treniņiem un uzturam. Šim mērķim naudu nevajagot žēlot. Turklāt personīgais treneris var būt arī stimulējošs faktors nepamest treniņus, jo radīsies vēlēšanās palepoties ar saviem panākumiem.

Mīts, ko praktizē neprofesionāli treneri

Treneri, kuri strādā ar sievietēm grupā, bieži izplatot, pēc Koņušoka teiktā, pilnīgi aplamu mītu par to, ka divas stundas pēc treniņa nedrīkst ēst. Gluži pretēji, - pēc treniņa ir jāpaēd. Vislabākais esot proteīnu kokteilis, kas palīdzēs atjaunot treniņa laikā zaudēto enerģiju. Taču var izvēlēties arī citu veidu, kā atjaunot spēkus. Ja cilvēks neēdīs divas stundas pēc treniņa, ierodoties mājās, izēdīs pusi ledusskapja, skaidro fitnesa treneris. Divu stundu laikā būs parādījusies tik liela bada sajūta, ka cilvēks būs gatavs apēst jebko. Vislabākais esot proteīnu kokteilis 15 minūtes pēc treniņa.

Arī pirms treniņa ir nedaudz jāpaēd, jo sportot ar tukšu kuņģi arī ir kaitīgi. Savukārt ja paēsts būs kārtīgi, būs smaguma sajūta.

Koņušoks par spēkavīru kļuvis "bojeviku" iespaidā

1983.gadā dzimušais spēkavīrs interesi par atlētismu sācis izrādīt 90.gados, kad ļoti populāri bija tā sauktie "bojeviki" ar Arnoldu Švarcenegeru un Silvestru Stalloni galvenajās lomās. Filmas mazo Serjožu esot ļoti iespaidojušas. Turklāt viņš mājās atradis savulaik tēva nopirkto, bet neizmantoto, grāmatu "Kā kļūt stipram?". Smejot spēkavīrs atzīst, ka daudziem puikām patikuši "bojeviki", bet acīmredzot – viņam visvairāk. Jau no 1.klases viņš mājās sācis pildīt grāmatā atzīmētus 10 vingrinājumus, taču toreiz pastāvējis uzskats, ka tik mazam zēnam ir kaitīgi sākt cilāt svarus, tādēļ gaidījis 13 gadu vecumu. Tad sācis nodarboties ar cīņas sporta veidiem, peldēšanu, bet vienmēr gribējis kļūt par atlētu.

Pēc ķermeņa uzbūves, Koņušoks esot visai smalks, tādēļ viņam ar sevi bija daudz jāstrādā. Daudz lasīta dažāda veida literatūra, kā labāk uzaudzēt muskuļu masu.

Koņušokam pieder 14 dažādi Ginesa rekordi, kuri visi saistīti ar spēka vingrinājumiem. Viņš ir arī divkārtējs "Strongman" Eiropas čempions, Pasaules čempions. Viens no viņa rekordiem, kas sasniegts 2009.gada 1.augustā, Koņušoks vilcis 10 savstarpēji sasaitētus džipus, kuru kopējā masa bija 30 tonnas. Joprojām nepārspēts viņa rekords ir dzelzs čemodānu stiepšana. Katrā rokā bijis 130 kilogramu smags koferis, kurus bija jānes 60 metrus. To spēkavīrs paveicis 31,4 sekundēs. Treneris smej, ka viņu uz tirgu varot ņemt līdzi – var nest lielus smagumus un to darīt ātri.

Pats audzis tipiskā Padomju ģimenē, tādēļ zina, - ja vien ir vēlme, motivācija un gribasspēks, visu var sasniegt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!