Foto: DELFI

Jautājums: Labdien, man ir tāda problēma - jau pusgadu dzīvoju Ungārijā un visu šo laiku lietoju kontracepcijas tabletes, katru mēnesi man palika ar vien mazākas mēnešreizes, līdz tās pazuda pavisam. Ka varētu to izskaidrot? Diemžēl šajā valstī man nav iespējas aiziet pie ārsta.

Atbild Dr. Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus" - 67271205): 

Atbilde: Lietojot hormonālo kontracepciju nereti tā notiek, ka asiņošana, kas ir starp tablešu lietošanas periodiem samazinās vai pazūd. Visbiežāk iemesls tam ir konkrētajai lietotājai pārāk liela hormonu deva tablešu sastāvā.

Taktikas var būt divējādas - 1) pārtraukt hormonālās kontracepcijas lietošanu uz 3 mēnešiem, pārliecināties, ka atjaunojas regulārs menstruālais cikls, un tad atsākt lietot tabletes, tikai ar zemāku estrogēnu devu, 2) bez pārtraukuma nomainīt esošos preparātu uz līdzīgu, bet tikai ar zemāku estrogēnu devu. Diemžēl neko citu konkrētāk šādā formātā jums ieteikt nevaru.

Ar cieņu -

dr.Daiga Baranovska

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!