Foto: AFP/Scanpix

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) sagatavojusi un publicējusi papildinātu zālēs lietoto aktīvo vielu un palīgvielu nosaukumu sarakstu latviešu, latīņu un angļu valodās, piedāvājot daudz precīzāku un pilnīgāku farmācijas terminu skaidrojumu. Sarakstā ietverti aptuveni pieci tūkstoši vielu nosaukumi, un tas ir pieejams, ZVA mājaslapā klikšķinot uz sadaļas "Zāļu vielu nosaukumi latviski, latīniski, angliski".

Ikviens varot izmantot sarakstu un tajā ietvertās meklēšanas iespējas, lai noskaidrotu precīzu zāļu aktīvo vielu un palīgvielu, tajā skaitā ārstniecības augu, nosaukumus, informēja ZVA.

Vielu sarakstā iekļauti galvenokārt vielu starptautiski nepatentētie nosaukumi (INN). Šāda nosaukuma neesamības gadījumā norādīts Eiropas farmakopejā ietvertais vai vispārīgais vielas nosaukums.

Lai sarakstu izveidotu, esot apkopoti, salīdzināti un analizēti vairāk nekā deviņi tūkstoši vielu nosaukumu un 2011. gadā izveidotais aktīvo vielu saraksts ar gandrīz trīs tūkstošiem vielu nosaukumiem latviešu, latīņu un angļu valodās, svītrojot neaktuālos, vienādos un atlasot mūsdienās izmantotos, precīzos aktīvo vielu nosaukumus. Saraksta veidošanā izmantoti vairāki nozīmīgi resursi un publikācijas, tajā skaitā Pasaules Veselības organizācijas izveidotie INN saraksti, Eiropas farmakopeja, specializētā literatūra, interneta resursi un citi informācijas avoti.

Saraksta tapšanā piedalījušies farmācijas nozares un valodniecības profesionāļu komanda – Valsts valodas centra direktors profesors Māris Baltiņš, profesore Vija Eniņa, Latvijas Republikas Patentu valdes Izgudrojumu ekspertīzes departamenta vadošais eksperts ķīmisko izgudrojumu jautājumos Dr.chem Felikss Grunsbergs, ZVA direktore Inguna Adoviča un darbinieki – ķīmiķi un farmaceiti: Ingrīda Biedre, Andis Seilis, Kristīne Ondrupe-Kirilova, Māris Kodols, Lidija Makarova, Dace Kaļķe, Ilze Kalve, Jānis Kurlovičs un Dace Peiseniece. Saraksta veidošanā 2011. gadā piedalījās arī asociētā profesore Ilze Bārene (tagad Rīgas Stradiņa universitātes Zāļu formu tehnoloģijas katedras vadītāja) un ZVA darbiniece – farmaceite Ruta Jasote.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!